Image
Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024 16:23 Είς Υγείαν

Πίεση στα μάτια: Τι θα νιώσετε και γιατί – Πότε να πάτε σε γιατρό

 Η πίεση στα μάτια είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση του σχήματος του οφθαλμού και τη διασφάλιση της βέλτιστης όρασης. Ωστόσο, η αυξημένη οφθαλμική πίεση μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας, οδηγώντας δυνητικά σε καταστάσεις, όπως η οφθαλμική υπέρταση και το γλαύκωμα, που μπορεί να βλάψουν την όραση.

Αυτό το άρθρο διερευνά τα συμπτώματα της υψηλής οφθαλμικής πίεσης, τις πιθανές αιτίες της και πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Συμπτώματα υψηλής πίεσης στα μάτια
Η υψηλή οφθαλμική πίεση συχνά εμφανίζεται με λεπτεπίλεπτα ή καθόλου συμπτώματα, ειδικά στα αρχικά της στάδια. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, μπορεί να παρατηρήσετε μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Θολή όραση: Η όραση μπορεί να γίνει θολή, καθιστώντας δύσκολη την καθαρή εστίαση σε αντικείμενα. Η αυξημένη πίεση μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο και να επηρεάσει την ποιότητα της όρασής σας με την πάροδο του χρόνου.
Πόνος στα μάτια: Μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία ή μια θαμπή αίσθηση πόνου στο μάτι. Η αυξημένη πίεση μέσα στο μάτι μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, ειδικά εάν επηρεάζει το οπτικό νεύρο ή άλλες δομές των ματιών.
Φωτοστέφανα γύρω από πηγές φωτός: Τα έντονα φώτα μπορεί να φαίνεται ότι έχουν φωτοστέφανα (δακτυλίους) γύρω τους. Η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση μπορεί να παραμορφώσει τον τρόπο που το φως εισέρχεται στο μάτι, προκαλώντας οπτικές διαταραχές, όπως τέτοια φωτοστέφανα.
Συχνοί πονοκέφαλοι: Οι επίμονοι πονοκέφαλοι, ιδιαίτερα στην περιοχή του μετώπου ή των φρυδιών, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα. Η καταπόνηση των ματιών που προκαλείται από αυξημένη πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.
Ερυθρότητα στα μάτια: Το λευκό μέρος του ματιού μπορεί να γίνει κόκκινο ή αιματοβαμμένο. Η αυξημένη πίεση στα μάτια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή, οδηγώντας σε ερυθρότητα.
Ναυτία και έμετος: Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν ναυτία ή έμετο, που συχνά συνοδεύει τον έντονο πόνο στα μάτια. Αυτό συνήθως σχετίζεται με οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας, όπου η πίεση στα μάτια αυξάνεται γρήγορα.

Αυξημένη πίεση στα μάτια: Πιθανές αιτίες
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αυξημένη πίεση των ματιών, όπως:

Συσσώρευση υδατοειδούς υγρού: Το μάτι παράγει πάρα πολύ υδατοειδές υγρό, το υγρό που τρέφει το μάτι και διατηρεί το σχήμα του. Τα κανάλια παροχέτευσης στο μάτι φράζουν ή δεν λειτουργούν σωστά. Όταν παρεμποδίζεται η αποστράγγιση υγρών, προκαλεί συσσώρευση υγρού και αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.
Γενετικοί παράγοντες: Ένα οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικής υπέρτασης ή γλαυκώματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Η γενετική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα ανάπτυξης αυξημένης πίεσης των ματιών.
Ορισμένα φάρμακα: Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών και άλλων φαρμάκων μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερη πίεση στα μάτια. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη δυναμική του υγρού μέσα στο μάτι, οδηγώντας σε αυξημένη πίεση.
Οφθαλμικό τραύμα: Ο τραυματισμός του οφθαλμού μπορεί να προκαλέσει δομική βλάβη, επηρεάζοντας την ισορροπία των υγρών. Το τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και διακοπή της κανονικής αποστράγγισης υγρών, αυξάνοντας την πίεση.
Οφθαλμική χειρουργική επέμβαση: Προηγούμενες επεμβάσεις στα μάτια μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε αυξημένη πίεση ως επιπλοκή. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν την ανατομία του ματιού, επηρεάζοντας τη ροή και την πίεση του υγρού.
Ιατρικές καταστάσεις: Καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο αυξημένης πίεσης στα μάτια. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος και τη ρύθμιση του υγρού στο μάτι.

Πίεση στα μάτια: Πότε πρέπει να... δείτε γιατρό
Η παρακολούθηση και η διαχείριση της πίεσης των ματιών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη επιπλοκών, όπως το γλαύκωμα. Ακολουθούν τα σημάδια ότι πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με οφθαλμίατρο:

Επίμονος πόνος στα μάτια: Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν αισθάνεστε συνεχιζόμενο ή έντονο πόνο στα μάτια. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ταχεία αύξηση της πίεσης στα μάτια ή άλλες σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις.
Ξαφνικές αλλαγές στην όραση: Συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο εάν παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές στην όρασή σας, όπως θαμπάδα ή απώλεια όρασης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στην πίεση των ματιών ή βλάβη στο οπτικό νεύρο.
Συχνοί πονοκέφαλοι: Εάν αντιμετωπίζετε συχνούς πονοκεφάλους, ιδιαίτερα εκείνους που συνοδεύονται από οπτικές διαταραχές, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την πίεση στα μάτια μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων, που απαιτούν επαγγελματική αξιολόγηση.
Φωτοστέφανα γύρω από πηγές φωτός: Αυτό το οπτικό σύμπτωμα θα μπορούσε να υποδεικνύει αυξημένη πίεση στα μάτια, που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το μάτι σας επεξεργάζεται το φως.
Οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών καταστάσεων: Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος ή οφθαλμικής υπέρτασης.
Διαβήτης ή υπέρταση: Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις εάν έχετε διαβήτη ή υπέρταση, καθώς αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ματιών σας. Μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην πίεση των ματιών και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.

onmed.gr
Post
Είς Υγείαν Τρίτη 23.07.2024

Διευρύνεται ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων – Τέλος στην επαναλαμβανόμενη πιστοποίηση

Διευρύνεται ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων, ενώ μπαίνει τέλος στην επαναλαμβανόμενη πιστοποίηση για ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευ

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 22.07.2024

Ιδιώτες γιατροί: Χωρίς ΕΟΠΥΥ και ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν αρνηθούν να εργαστούν στο ΕΣΥ

Αρχίζουν οι ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν στο ΕΣΥ και να καλύψουν τις εφημερίες, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εδώ και μέρες. Με δι

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 22.07.2024

Διαβήτης : Οι Ειδικές οδηγίες προστασίας για τη ζέστη από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία

Καύσωνας: Τι να προσέξουν τα άτομα με διαβήτη. Οι Ειδικές οδηγίες προστασίας για τη ζέστη από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία. Συνεχείς είναι οι ημέρες την τελευταία εβδομάδα αυξημένης ζέστης τ