Image
Πέμπτη 08 Μαΐου 2025 14:39 Παράδοση

Σύγχρονο σύστημα πυροπροστασίας στο Μουσείο και το νεκροταφείο Βρανά στο Μαραθώνα

 Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος πυροπροστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο νεκροταφείο των τύμβων Βρανά, στον Μαραθώνα, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του για την προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στον Βρανά, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα, βρίσκεται το νεκροταφείο των τύμβων της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Περιλαμβάνει τύμβους της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000 – 1600 π.Χ.), ενώ κάποιοι από αυτούς ήταν σε χρήση και κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (14ος – 12ος αι. π.Χ). Το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου ανακαινίστηκε και απέκτησε νέα έκθεση, το 2004, στο πλαίσιο των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στο ίδιο πλαίσιο κατασκευάστηκε και το προστατευτικό στέγαστρο, που καλύπτει του τύμβους Ι-ΙΙΙ.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Ολοένα και συχνότερα βιώνουμε πλέον τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Προτεραιότητα μας είναι η πρόληψη και η προστασία των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σε όλη την επικράτεια εξελίσσονται ή ωριμάζουν έργα για την αντιμετώπιση, στο μέτρο του δυνατού, καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το νεκροταφείο, στον Βρανά του Μαραθώνα, διασώζουν ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα, των οποίων η ασφάλεια κρίνεται σκόπιμο να ενισχυθεί. Το Μουσείο, σήμερα, διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης και φορητά μέσα πυρόσβεσης. Σύμφωνα με την εφαρμοστέα μελέτη, που εκπονήθηκε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο χώρος αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο. Προβλέπεται η εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου και η χωροθέτηση του Πυροσβεστικού Συγκροτήματος σε σημείο αθέατο και συμβατό με το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου. Η εγκατάσταση δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου, των μνημείων και του Μουσείου. Αντίθετα συμβάλλει στη συνολική προστασία τους σε περίπτωση πυρκαγιάς και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας επισκεπτών και εργαζομένων».

Βάσει της εφαρμοστέας μελέτης, το έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, που επεκτείνεται και στο Μουσείο. Το συγκρότημα (ΠΠΣ) περιλαμβάνει αντλιοστάσιο πυρόσβεσης και δεξαμενή νερού.
Τριάντα πυροσβεστικές φωλιές που χωροθετούνται περιμετρικά του χώρου, καθώς και τέσσερις στο Μουσείο -δύο στο ισόγειο και δύο στο υπόγειο.
Περιμετρικό δίκτυο, συνολικού μήκους 1.171μ. με τέσσερις διακλαδώσεις, ώστε να καλύπτεται ολόκληρος ο χώρος με πυροσβεστικές φωλιές.
Ενίσχυση της πυρασφάλειας του Μουσείου με φορητούς πυροσβεστήρες, φωτισμό και σήμανση ασφαλείας, σύστημα πυρανίχνευσης και χειροκίνητης αναγγελίας πυρκαγιάς, καθώς και πρόβλεψη δεύτερης εξόδου διαφυγής.

Post
Παράδοση Δευτέρα 13.07.2026

Σημαντικά ευρήματα για την αρχαία Λύκτο στην παρουσίαση με αφορμή την ολοκλήρωση της έκτης ανασκαφικής περιόδου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κατοίκους της περιοχής, επισκέπτες και φίλους της αρχαιολογίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 12 Ιουλίου, στον αύλειο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Λύττου, η εκ

Post
Παράδοση Δευτέρα 13.07.2026

Με εντυπωσιακή συμμετοχή οι δύο μουσικές βραδιές της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. στο αναψυκτήριο «Το Πάρκο μας», στο Πάρκο Γεωργιάδη

Ένα υπέροχο μουσικό και γευστικό διήμερο με τίτλο «Ζεστά βράδια – Κρύες μπύρες» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου στο αναψυκτήριο «Το Πάρκο μας»

Post
Παράδοση Δευτέρα 13.07.2026

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13/7/26

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Οσία Σάρρα Γιορτάζουν σήμερα Σάρα, Σάρρα Ηλιόφωτος Οσία Σάρρα Για την Οσία Σάρρα γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Περί της Aγίας ταύτης Σάρρ