Image
Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023 23:55 Γνώμες

Πολύσπορο δεν σημαίνει ολικής άλεσης: Ποια είναι η διαφορά

Όταν βλέπετε την λέξη "πολύσπορο", πιθανότατα πιστεύετε ότι αποκομίζετε καλύτερα οφέλη για την υγεία επειδή υπάρχουν πολλοί κόκκοι στο ψωμί. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να απέχει πολύ από την αλήθεια.

Τι είναι ένα δημητριακό ολικής άλεσης
 
Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις συστήνουν να καταναλώνουμε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης. Αλλά δεν γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν τρία μέρη: πίτουρο, φύτρο και ενδοσπέρμιο.

  • Το πίτουρο είναι εκεί όπου θα βρείτε τις φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, το καστανό ρύζι έχει οριακά περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι επειδή έχει ακόμα το πίτουρο άθικτο. Περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και πολλά άλλα.
  • Το φύτρο είναι το μέσο του σπόρου και περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά.
  • Το ενδοσπέρμιο είναι το στρώμα που παρέχει θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του φυτού, όπως υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, που είναι θρεπτικά και για τον άνθρωπο.

Οι λευκοί κόκκοι (π.χ. λευκό αλεύρι), από την άλλη πλευρά, που βρίσκονται συνήθως σε αρτοσκευάσματα και λευκό ψωμί, εξευγενίζονται και αφαιρούνται από αυτά τα στρώματα. Χάνουν φυτικές ίνες και αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά, γι' αυτό και συνήθως προστίθενται σε αυτά ξανά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρος. Συνολικά, παρέχουν πολύ λιγότερη θρεπτική αξία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πολύσπορου και ολικής άλεσης

Οι ετικέτες "πολύσπορο" σημαίνουν απλώς ότι το ψωμί περιέχει περισσότερους από έναν κόκκους. Ακούγεται καλό, σωστά; Όχι ακριβώς! Το πολύσπορο ψωμί θα μπορούσε να έχει σιτάρι, βρώμη και πλιγούρι και κανένα από αυτά δεν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει ολόκληρο τον σπόρο του (δηλαδή ολικής άλεσης). Η ετικέτα “θολώνει τις γραμμές” επειδή, για τον καταναλωτή, παραμένει ακόμη ασαφές εάν οι κόκκοι που χρησιμοποιούνται στο ψωμί είναι ολόκληροι ή εξευγενισμένοι.

Εάν αφαιρεθούν το πίτουρο και το φύτρο, ακόμη και ένα πολύσπορο ψωμί με 10 διαφορετικούς κόκκους μπορεί να μην είναι καν ολικής αλέσεως. Εάν δεν είναι, χάνονται βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και φυτοθρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδη.

Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε μια ετικέτα για πολύσπορο ψωμί, φροντίστε να διαβάσετε τα συστατικά για να δείτε αν είναι γραμμένη η λέξη “ολόκληρο” μπροστά από τους αναγραφόμενους κόκκους. Μερικές φορές, το μπροστινό μέρος της συσκευασίας θα σας πει επίσης αν το ψωμί είναι 100% ολικής αλέσεως, κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα.

Επιπλέον, αναζητήστε στην ετικέτα να έχει τουλάχιστον τρία γραμμάρια ινών ανά φέτα ψωμιού. Κάποιες φυτικές ίνες προστίθενται μέσω πρόσθετου πίτουρου ή απομονωμένων ινών, οι οποίες δεν είναι το ίδιο είδος με εκείνες σε ένα ολόκληρο δημητριακό. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, προάγουν τις υγιείς κινήσεις του εντέρου, μειώνουν τη χοληστερόλη και πολλά άλλα.

Μπορεί να αναρωτιέστε για το σταρένιο ψωμί. Μπορεί να είναι εύκολο να εξαπατηθείτε και από αυτές τις ετικέτες, επομένως αυτοί οι ίδιοι κανόνες εξακολουθούν να ισχύουν. Εκτός κι αν η ετικέτα γράφει ρητά “100% ολικής αλέσεως”, είναι πιθανό να μην έχει ολόκληρο τον σπόρο του σιταριού. Το ψωμί σίτου είναι συνήθως κυρίως λευκό αλεύρι που αναμειγνύεται με λίγο πιο σκούρο κόκκο. Στη συνέχεια, μπορεί να προστεθούν κάποια θρεπτικά συστατικά που έχουν προηγουμένως αφαιρεθεί στη διαδικασία εξευγενισμού.

 Πηγή: onmed.gr


Post
Γνώμες Τετάρτη 19.03.2025

Οι ρύποι εκμηδενίζονται, δεν αποθηκεύονται!

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δηλώνει αντίθετη στο σχέδιο αποθήκευσης ρύπων διοξειδίου του άνθρακα - CO? - στα πηγάδια των εξαντλημένων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα σ

Post
Γνώμες Δευτέρα 17.03.2025

«Η βιομηχανία οίνου γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη, η γεωπολιτική είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις».

Αυτή είναι η μελλοντική πρόκληση για τους οινοποιούς και τους εμπόρους: να κερδίσουν νέους καταναλωτές, είτε νέους σε καθιερωμένες αγορές σε παρακμή είτε νέοι πληθυσμοί να εκπαιδευτούν στην οινική κου

Post
Γνώμες Παρασκευή 14.03.2025

Όχι στην εκτροπή του Αχελώου, τα θαλάσσια αιολικά στον Πατραϊκό και την υποβάθμιση της Τριχωνίδας

Η συχνά άστοχη χωροθέτηση των ΑΠΕ αποτελεί αναπόφευκτα αφορμή έντονων αντιπαραθέσεων και ειδικά στη Δυτική Ελλάδα οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία δηλώνουν την αντίθεσή τους σε έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου,