Image
Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 21:41 Εκτός Ελλάδος

Πυρετός διαβουλεύσεων - Όλα δείχνουν διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Υπό καθεστώς διεθνών πιέσεων για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη συνέχιση της προσωρινής κατάπαυσης πυρός. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της προσωρινής εκεχειρίας, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, κατά την οποία η Χαμάς απελευθερώνει ομήρους με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την παράταση της εκεχειρίας του Ισραήλ με τη Γάζα κατά δύο ημέρες, όπως μετέδωσε ο Guardian. Η Ντιάα Ρασουάν, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS) δήλωσε ότι η διήμερη παράταση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων και 60 Παλαιστινίων κρατουμένων. 11 Ισραηλινοί όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα.

Τόσο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, έχουν ζητήσει τη συνέχιση της εκεχειρίας. Η Χαμάς προσφέρθηκε να παρατείνει τη συμφωνία και να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην παράτασή της, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα θα επαναληφθούν με πλήρη ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας.

Οι διαπραγματευτές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ προωθούν την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας στη Γάζα που λήγει τη Δευτέρα (27/11), δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς επιδιώκει παράταση τεσσάρων ημερών, ενώ το Ισραήλ θέλει καθημερινές παρατάσεις, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται για το ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε νωρίτερα τη θέση του Ισραήλ ότι θα συμφωνούσε σε μια επιπλέον ημέρα εκεχειρίας για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που απελευθερώνονται και να απελευθερώνει τρεις φορές τον αριθμό των Παλαιστινίων κάθε φορά. Ο αριθμός των επιπλέον ημερών περιορίζεται σε πέντε, όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, είπε ότι τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έδειξαν θετική στάση στα αιτήματα για παράταση της παύσης των μαχών, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση».

Την Κυριακή, η Χαμάς απελευθέρωσε 17 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός 4χρονου Ισραηλοαμερικανού κοριτσιού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό που απελευθέρωσε η μαχητική ομάδα από την Παρασκευή σε 58, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών. Το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 έφηβους Παλαιστίνιους κρατούμενους την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της εκεχειρίας σε 117.

Σύμφωνα με τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας, η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει συνολικά 50 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πράγμα που σημαίνει ότι 11 απέμεναν να απελευθερωθούν τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει όριο στη συμφωνία στον αριθμό των ξένων που μπορεί να απελευθερώσει.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσεότι ο συνολικός αριθμός των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα είναι τώρα 184, συμπεριλαμβανομένων 14 αλλοδαπών και 80 Ισραηλινών με διπλή υπηκοότητα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς εξέφρασαν ανησυχίες για τις λίστες της Δευτέρας και οι μεσολαβητές του Κατάρ συνεργάζονταν μαζί τους για να επιλύσουν τα ζητήματα και να αποφύγουν καθυστερήσεις, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη λίστα των Παλαιστινίων κρατουμένων που έλαβε από τη Χαμάς προς απελευθέρωση τη Δευτέρα και ότι θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες όταν είναι δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο LBC του Λιβάνου, δήλωσε ότι η ομάδα θα προσπαθήσει να βρει περισσότερους ομήρους για να απελευθερώσει και έτσι να παρατείνει την εκεχειρία. Η Χαμάς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν κρατά όλους τους ομήρους που μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Μόλις τελειώσει η εκεχειρία, όπως δήλωσε ο Νετανιάχου το Σαββατοκύριακο, «θα επιστρέψουμε με πλήρη ισχύ για να επιτύχουμε τους στόχους μας: την εξάλειψη της Χαμάς, τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα επιστρέψει όπως ήταν και φυσικά την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας».

Ο Γκουτέρες ζήτησε «πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο διάλογος που οδήγησε σε μια «ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα πρέπει να συνεχιστεί και να μετατραπεί σε μια «πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι η σύγκρουση των 7 εβδομάδων και οι τρομερές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στη Γάζα συγκλόνισαν τον κόσμο και δήλωσε ότι «τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, τα όπλα σιώπησαν. Είδαμε Ισραηλινούς και ξένους ομήρους να απελευθερώνονται από τη Χαμάς και Παλαιστίνιους κρατούμενους να απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές».

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στη συμφωνία και επιβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη σε αυτό το πλαίσιο.

Δήλωσε ότι ο ΟΗΕ αύξησε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για 4 ημέρες και έφτασε στη βόρεια περιοχή, προσθέτοντας ότι «ωστόσο, η βοήθεια αυτή δεν καλύπτει τις ανάγκες 1,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επιδεινώνεται καθημερινά».

«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί και να μετατραπεί σε πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός προς όφελος όλων των κατοίκων της Γάζας, του Ισραήλ και της περιοχής», τόνισε ο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την άνευ όρων και άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Όπως επεσήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να τερματιστεί αυτή η τρομερή σύγκρουση και υπογράμμισε τη σημασία της λύσης των δύο κρατών για το μέλλον της περιοχής.

Πηγή: ieidiseis.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 20.02.2024

Η επιστήμη αποκαλύπτει την μέγιστη ηλικία που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος – Ζαλίζουν τα νούμερα

Μπορεί το να φθάνεις στα 25, 30 ή και 40 να φαντάζει κάπως τρομακτικό, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν να ανιχνεύσουν την μέγιστη ηλικία που μπορεί κάποιος να ζήσει. Τα αποτέλεσματα έρχονται από έρευν

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 17.02.2024

H πρώτη δήλωση του Πούτιν μετά τον θάνατο του Ναβάλνι - Δεν έκανε καμία αναφορά

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι καθώς συνεχάρη την κρατ

Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 16.02.2024

O Μπάιντεν κατηγορεί τον Πούτιν για το θάνατο του Ναβάλνι: Μην κάνετε λάθος, είναι υπεύθυνος

Δηλώσεις για θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι έκανε ο Τζο Μπάιντεν υπογραμμίζοντας ότι ο μοναδικός υπεύθυνος είναι ο Πούτιν. Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ «οι άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία και σε όλο τον κό