Σάββατο 19 Απριλίου 2025 16:35 Είς Υγείαν Πώς η κανέλα καίει το σωματικό λίπος και μειώνει τις φλεγμονές, σύμφωνα με διατροφολόγο Η κανέλα είναι μια από τις παλαιότερες «υπερτροφές» στην ανθρώπινη ιστορία και μια από τις πιο περιζήτητες, και μπορεί να μεταμορφώσει στην κυριολεξία τον μεταβολισμό σας. Στην αρχαία Αίγυπτο, ήταν ένα εμπόρευμα γνωστό για τις αφροδισιακές του ιδιότητες- στη Μέση Ανατολή, ήταν ένα κοινό μπαχαρικό στη μαγειρική (ειδικά για τα κρέατα), ενώ στην Κίνα, όπου υπάρχει μια ελαφρώς πιο καυτερή εκδοχή της, ήταν πάντα ιδιαίτερα πολύτιμη, καθώς κάποτε ήταν διαθέσιμη μόνο στις πλουσιότερες οικογένειες. Με την πάροδο των ετών, η Ευρώπη υιοθέτησε το περιζήτητο μπαχαρικό και το συμπεριέλαβε τόσο στις θεραπείες ομορφιάς όσο και στη μαγειρική, δεδομένων των δημοφιλών ιδιοτήτων του. Η Angela Quintas, μια χημικός με ειδίκευση στη διατροφή, όπως και πολλοί άλλοι εμπειρογνώμονες διατροφής, υποστηρίζει την ένταξη της κανέλας στη διατροφή μας. Τόσο πολύ που ως μέρος του σχεδίου express για τη βελτίωση του μεταβολισμού (δηλαδή για να τον επιταχύνει αν είναι αργός), η ειδικός υποστηρίζει την κατανάλωση αυτής και άλλων τροφών. Πώς η κανέλα μειώνει το λίπος και τις φλεγμονές «Η κανέλα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καίει το σωματικό λίπος, μειώνει τη φλεγμονή, καταστέλλει τη σύνθεση της χοληστερόλης και βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Χάρη στις βιοδραστικές ενώσεις της, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου», σημειώνει στο τελευταίο της βιβλίο, From Your Mouth to Your Health, σύμφωνα με το ισπανικό Telva. Οι κύριες ιδιότητες της κανέλας στις οποίες έχει επικεντρωθεί η επιστήμη είναι: Αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η κανέλα περιέχει ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ορισμένες από τις ενώσεις της κανέλας, όπως η κανναμαλδεΰδη και άλλες φαινολικές ενώσεις, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με φλεγμονώδεις καταστάσεις. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η κανέλα έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή για όσους επιδιώκουν να διατηρήσουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των μυκήτων. Αυτό την καθιστά χρήσιμη στη συντήρηση τροφίμων και στη θεραπεία λοιμώξεων. Βελτιώνει την πέψη. Η κανέλα συνδέεται με την ανακούφιση από προβλήματα όπως η δυσπεψία, τα αέρια και οι στομαχικές διαταραχές. Καρδιαγγειακές ιδιότητες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Γνωστικές ιδιότητες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της μνήμης και μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Έλεγχος του βάρους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, καθώς μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό και να μειώσει τη λαχτάρα για ζάχαρη. Αναλγητικές ιδιότητες. Παραδοσιακά, η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για την ανακούφιση από ήπιους πόνους λόγω της αναλγητικής της δράσης. Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των μελετών για την κανέλα που το 2013, μια συστηματική ανασκόπηση πραγματοποίησε μια εκτενή ανάλυση πολλών ήδη δημοσιευμένων μελετών για να επιβεβαιώσει αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες. Διατύπωσε και μια σημαντική προειδοποίηση: «Δεδομένων των περιορισμένων ανθρώπινων δεδομένων, θα χρειαστούν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε ανθρώπους για να καθοριστεί αν αυτές οι επιδράσεις έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία». Αργότερα, το 2022, μια μετα-ανάλυση σχετικά με τις ευεργετικές επιπτώσεις της συμπληρωματικής χορήγησης κανέλας τόνισε ότι τα συμπεράσματα εξακολουθούσαν να είναι αντιφατικά. Χρειάζεται προσοχή, καθώς η υπερβολική κατανάλωση κανέλας μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό λόγω της περιεκτικότητάς της σε κουμαρίνη, μια ένωση που σε υψηλές δόσεις μπορεί να είναι τοξική για το συκώτι. Εν κατακλείδι, οι ευεργετικές επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης κανέλας δεν μπορούν να αγνοηθούν, αλλά λείπουν τα επιστημονικά στοιχεία σε ανθρώπους για να προσδιοριστεί η ακριβής επίδρασή της στην υγεία. πηγή: bovary.gr