Image
Σάββατο 19 Απριλίου 2025 18:10 Εκτός Ελλάδος

Η Αίτνα «βρυχάται» - Εντυπωσιακές εικόνες από τις νυχτερινές εκρήξεις λάβας

Η Αίτνα είναι ένα από τα πιο κοντινά δυνατά ηφαίστεια στην Ελλάδα καθώς βρίσκεται στη Σικελία. Αποτελεί το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, ενώ την Παρασκευή είχε την 9η ηφαιστειακή δραστηριότητα σε διάστημα 5 εβδομάδων.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον νοτιοανατολικό κρατήρα της Αίτνας, ύψους 2.900 μέτρων, ξεκίνησε χθες αργά το απόγευμα και συνεχίστηκε όλη τη νύχτα με τη λάβα να ρέει από τον κρατήρα προς τη νοτιοανατολική πλαγιά του ηφαιστείου, χωρίζοντας σε τρεις διακλαδώσεις.

Ο ήχος των ηφαιστειακών εκρήξεων έγινε έντονα αισθητός στα γύρω χωριό, ενώ εντυπωσιακά βίντεο αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV) επιβεβαίωσε την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα, ενώ εκδόθηκε μια «πορτοκαλί» κωδικοποιημένη προειδοποίηση για πτήσεις που διέρχονται από την περιοχή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ότι οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Fontanarossa της Κατάνια δεν επηρεάζονται.

Αυτή η τελευταία έκρηξη στην Αίτνα, ήταν η τέταρτη ηφαιστειακή δραστηριότητα που καταγράφηκε τον Απρίλιο και η 9η μέσα σε διάστημα 5 εβδομάδων.

Πηγή: tromaktiko.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 22.01.2026

Πλαίσιο συμφωνίας για Γροιλανδία και Αρκτική ανακοίνωσε ο Τραμπ – Ο «Χρυσός Θόλος» και τα ορυκτά στο επίκεντρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη για την Αρκτική, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Παγκόσμ

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 19.01.2026

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση τρένων στη νότια Ισπανία

Τα βαγόνια ενός τρένου με προορισμό τη Μαδρίτη εκτροχιάστηκαν και πέρασαν στην αντίθετη γραμμή. Στη συνέχεια συγκρούστηκαν με ένα άλλο τρένο που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση στην πόλη Αδαμούθ, κ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 18.01.2026

Η Γερμανία απέσυρε εσπευσμένα το στρατιωτικό κλιμάκιο από τη Γροιλανδία

Η Γερμανία προχώρησε σε αιφνιδιαστική αποχώρηση στρατιωτικού κλιμακίου από τη Γροιλανδία, μόλις 44 ώρες μετά την άφιξή του, προκαλώντας ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια της απόφασης. Σύμφωνα με δη