Image
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 10:09 Τουρισμός

Εστίαση: «Φρένο» στην κατανάλωση έβαλαν οι τουρίστες

Τις εξόδους τους για φαγητό περιόρισαν στις διακοπές τους Έλληνες και ξένοι τουρίστες το φετινό καλοκαίρι, επιλέγοντας συχνότερα το μαγείρεμα στο κατάλυμα που διέμεναν ή ακόμη και το «πρόχειρο» φαγητό αντί για την ταβέρνα.

Αν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του έτους, που περιλαμβάνουν και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, δείχνουν αύξηση 9,1% του τζίρου συνολικά στις επιχειρήσεις εστίασης, εντούτοις, οι επαγγελματίες του κλάδου διαπίστωσαν πως οι δαπάνες των καταναλωτών στους τουριστικούς προορισμούς το φετινό καλοκαίρι ήταν συγκρατημένες.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε πρόσφατα στο CNN Greece o κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νοτίου Αιγαίου, η πτώση το φετινό καλοκαίρι στις επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής, σε σχέση με πέρσι υπολογιζόταν περί το 20%. Σημείωνε μάλιστα πως η μείωση της κατανάλωσης είναι αρκετά υψηλότερη, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι σε σύγκριση με το 2022 οι τιμές στους καταλόγους είναι υψηλότερες κατά 18%- 20%, λόγω του αυξημένου κατά 47% λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

Αντίστοιχη εικόνα περιγράφουν επαγγελματίες και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας σημειώνοντας πως οι καταναλωτές στις φετινές διακοπές τους έκαναν μικρότερους λογαριασμούς στα καταστήματα εστίασης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ αρκετοί επέλεγαν να ψωνίσουν από το σούπερ μάρκετ προκειμένου να μαγειρεύουν, εφόσον το κατάλυμα διέθετε τις κατάλληλες υποδομές.

Η εικόνα του τζίρου
Βάσει της παραπάνω εικόνας, η άνοδος του τζίρου που καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στον κλάδο της εστίασης, φαίνεται πως σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις ανατιμήσεις που έγιναν σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως το αρνητικό πρόσημο -4,9% που κατέγραψε το β΄ τρίμηνο του έτους η εστίαση στη Μύκονο, σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, ενώ πτώση -5% εμφάνισε και η περιφερειακή ενότητα Κέας – Κύθνου. Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με πέρσι.

Στην Αττική, η αύξηση του τζίρου σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2022 ήταν 8,1%. Ωστόσο οι επαγγελματίες εστίασης της πρωτεύουσας, όπως επισημαίνουν στο CNN Greece, έβλεπαν τα καταστήματά τους – με εξαίρεση το ιστορικό κέντρο της Αθήνας λόγω της τουριστικής κίνησης και κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές– να γεμίζουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Στη Θεσσαλονίκη από την άλλη πλευρά καταγράφηκε μικρή αύξηση στον κύκλο εργασιών της τάξεως του 1,8%. 

cnn.gr
 

Post
Τουρισμός Παρασκευή 09.05.2025

Αύξηση της ταξιδιωτικής ροής από Κύπρο προς Ελλάδα -Συμμετοχή του ΕΟΤ στην Travel Expo Cyprus 2025

Με την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και την εντατικότερη ανάδειξη της χώρας μας ως προορισμού που συνδυάζει αυθεντικότητα, ποικιλομορφία και προσβασιμότητα καθ’

Post
Τουρισμός Τετάρτη 07.05.2025

Η Υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή στο 8ο Posidonia Sea Tourism Forum στο Ηράκλειο Κρήτης

«Ο θαλάσσιος τουρισμός και ιδιαίτερα η κρουαζιέρα συνιστούν τομείς στρατηγικής σημασίας για την τουριστική πολιτική της χώρας. Έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη, να συμβά

Post
Τουρισμός Τρίτη 06.05.2025

Ο ΕΟΤ προβάλει τον ελληνικό βιώσιμο τουρισμό και τα νέα μοντέλα φιλοξενίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι νέες κατευθύνσεις για τον βιώσιμο τουρισμό, η εφαρμογή των νέων μοντέλων φιλοξενίας στην Ελλάδα και τον κόσμο, ο επαναπροσδιορισμός των πολυτελών διακοπών στη χώρα μας, αλλά και οι πρωτοβουλίες βιω