Image
Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2025 14:34 Πολιτική

Παρέμβαση Λευτέρη Αυγενάκη για τη στελέχωση του Γραφείου Πυρασφάλειας Ηρακλείου

Αναφορά στη Βουλή με βάση την επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ – Αίτημα για ενίσχυση της λειτουργίας των Γραφείων Πυρασφάλειας στην Ανατολική Κρήτη

Την πρόσφατη επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, με την οποία «εκφράζεται έντονος προβληματισμός για την υποστελέχωση του Γραφείου Πυρασφάλειας Ηρακλείου», κατέθεσε στη Βουλή με Αναφορά του προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο π. Υπουργός – Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με την επιστολή, «στο οργανόγραμμα του Γραφείου Πυρασφάλειας Ηρακλείου προβλέπονται 4 θέσεις ελεγκτών. Σήμερα αντιμετωπίζουμε για ακόμα μία φορά να υπάρχουν μόνο 2 ελεγκτές». Η κατάσταση αυτή, όπως επισημαίνεται, «οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες ελέγχου των μελετών πυροπροστασίας» και ταυτόχρονα «στη συνεχή εξουθένωση των ελεγκτών, οι οποίοι, και με το δίκιο τους, δεν μπορούν να προγραμματίσουν απρόσκοπτα τους προβλεπόμενους ελέγχους».

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ τονίζει ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό ενότητα στην Κρήτη» και επιπλέον «φιλοξενεί τις περισσότερες τουριστικές κλίνες, τη Βιομηχανική Περιοχή, βιοτεχνικά πάρκα, εγκαταστάσεις ΑΠΕ, καθώς και το λιμάνι και το αεροδρόμιο Ηρακλείου». Ως εκ τούτου, «ο όγκος και η πολυπλοκότητα των μελετών πυρασφάλειας που κατατίθενται προς έλεγχο είναι οι μεγαλύτεροι σε όλη την Κρήτη».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις συνέπειες: «χωρίς την απαραίτητη έγκριση μελέτης πυρασφάλειας και την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, δεν δύναται να προχωρήσουν διαδικασίες γνωστοποίησης, αδειοδότησης ή επιδότησης μεγάλων τουριστικών και βιομηχανικών μονάδων», με αποτέλεσμα «να καθυστερούν κρίσιμες επενδύσεις και να παρακωλύεται η οικονομική δραστηριότητα».

Στην επιστολή του, το ΤΕΕ/ΤΑΚ διατυπώνει συγκεκριμένα αιτήματα:
1. «Να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο άμεση και μόνιμη αναπλήρωση των κενών θέσεων, με στελέχη τα οποία θα έχουν εμπειρία στα θέματα πυρασφάλειας, διότι σχεδόν πάντα συνυπάρχουν και πολεοδομικά ή νομικά θέματα που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω καθυστερήσεις σε μη έμπειρα στελέχη.»
2. «Να εξεταστεί η πιθανότητα να πληρωθούν θέσεις ελεγκτών των Γραφείων Πυρασφάλειας της Ανατολικής Κρήτης με πολιτικό προσωπικό (με ειδικότητα μηχανικού) – θέσεις ειδικού σκοπού, οι οποίοι δεν θα αποσπώνται σε άλλα καθήκοντα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά θα έχουν αποκλειστικά αντικείμενο τις αρμοδιότητες του Γραφείου Πυρασφάλειας.»
3. «Να υπάρξει στενή συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΑΚ και τους επιστημονικούς φορείς, που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία, ώστε να ενισχυθεί η εύρυθμη λειτουργία των Γραφείων Πυρασφάλειας και να βελτιωθεί η επικοινωνία με τον τεχνικό κόσμο.»
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «η πυρασφάλεια είναι κάτι που αφορά όλους μας» και «απαιτεί συντονισμένη δράση Πολιτείας, υπηρεσιών και επιστημονικών φορέων».

Με την Αναφορά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης καλεί το Υπουργείο να εξετάσει με προσοχή τις επισημάνσεις και τα αιτήματα του ΤΕΕ/ΤΑΚ και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του Γραφείου Πυρασφάλειας Ηρακλείου, «προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας, της τοπικής ανάπτυξης και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών».

Post
Πολιτική Παρασκευή 05.09.2025

Επίσκεψη του Υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στη Θεσσαλονίκη

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025, επίσκεψη στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» και στο

Post
Πολιτική Παρασκευή 05.09.2025

Συμμετοχή Υφ. Εξωτερικών, Χάρη Θεοχάρη, στο Bled Strategic Forum 2025

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, συμμετείχε στις εργασίες του 20ου Bled Strategic Forum που πραγματοποιήθηκε στo Bled της Σλοβενίας, στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2025. Σε συζήτηση στρογγυλής τρ

Post
Πολιτική Παρασκευή 05.09.2025

Χρίστος Δήμας: Επενδύουμε σε μια νέα γενιά έργων στις οδικές και συγκοινωνιακές συνδέσεις, αλλά και στους υδάτινους πόρους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις υποδομές, τις μεταφορές και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων βρέθηκε στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα στο Συνέδριο «