Image
Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2025 20:03 Εκτός Ελλάδος

Αφγανιστάν: Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ και η γεωλογική σύγκρουση πίσω από την καταστροφή

Ένας από τους ισχυρούς σεισμούς στο Αφγανιστάν, μεγέθους 6 Ρίχτερ, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 800 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 2.800, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές τη Δευτέρα (1/9).

Τα ελικόπτερα μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο, καθώς η διοίκηση των Ταλιμπάν βρίσκεται για ακόμα μια φορά αντιμέτωπη με κρίσιμη ανθρωπιστική πρόκληση.

Μια ζώνη με τεράστιο σεισμικό δυναμικό

Η περιοχή στην οποία σημειώθηκε ο σεισμός ανήκει σε μία από τις πιο σεισμικά ενεργές του κόσμου, παράγοντας περίπου το 15% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας ετησίως. Η συνεχής σύγκρουση της ινδικής με την ευρασιατική τεκτονική πλάκα είναι η ίδια δύναμη που «γέννησε» τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και άλλες οροσειρές της περιοχής.

Όπως εξηγούν ειδικοί σεισμολόγοι, η έντονη δραστηριότητα οφείλεται σε πολύπλοκα συστήματα ρηγμάτων, τα οποία καταλήγουν να προκαλούν συχνά θανατηφόρους σεισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν έχουν καταγραφεί 12 σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ από το 1900. Η χώρα είναι γεωλογικά ευάλωτη και επιπλέον επηρεάζεται από τις ελλείψεις σε ανθεκτικές υποδομές, κάτι που επιτείνει την καταστροφή.

Το 2022 και το 2023, μεγάλοι σεισμοί σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους. Το 2005, ο φονικός σεισμός στο Κασμίρ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 76.000 άτομα. Δυστυχώς, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοια γεγονότα θα επαναλαμβάνονται, όσο συνεχίζεται η έντονη τεκτονική δραστηριότητα και παραμένουν οι δομικές αδυναμίες της περιοχής.

madata.gr

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 11.05.2026

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν – Τι περιείχε η πρόταση της Τεχεράνης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η πρώτη του αντίδραση δημ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 03.05.2026

Τραμπ: «Η νέα ιρανική πρόταση είναι απαράδεκτη» – Νέες δηλώσεις για Νετανιάχου και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ειδησεογραφικό δίκτυο Kan News ότι μελέτησε τη νέα πρόταση του Ιράν και τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Η δήλωση με

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 03.05.2026

Τραμπ: «Θα μελετήσω» νέα πρόταση του Ιράν για επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να «μελετήσει» νέα πρόταση του Ιράν για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, λίγες ημέρες αφότου απέρριψε προηγούμε