Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2025 23:30 Είς Υγείαν 6 φρούτα που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο – Τι δείχνουν οι μελέτες Τα 6 φρούτα με ισχυρή αντικαρκινική δράση 1. Μύρτιλα (Blueberries) Πλούσια σε ανθοκυανίνες και φυτικές ίνες, προστατεύουν το DNA από βλάβες και συμβάλλουν σε υγιές μικροβίωμα εντέρου. 2. Αβοκάντο Έρευνες 30 ετών στις ΗΠΑ έδειξαν 15% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου σε όσους καταναλώνουν συστηματικά αβοκάντο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά του ενισχύουν την κυτταρική υγεία. 3. Μήλα Περιέχουν κουερσετίνη και φαινολικά αντιοξειδωτικά με αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατανάλωση με τη φλούδα ενισχύει την πρόσληψη φυτικών ινών. 4. Κόκκινα σταφύλια Η ρεσβερατρόλη και άλλες πολυφαινόλες τους σχετίζονται με αναστολή ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. 5. Ακτινίδιο Υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C, προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες και μειώνοντας τον σχηματισμό καρκινογόνων νιτροζαμινών. 6. Ντομάτες Πλούσιες σε λυκοπένιο, συνδέονται με μείωση κινδύνου καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Το μαγείρεμα με ελαιόλαδο αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά του.