Image
Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024 15:57 Κρητική διατροφή

Το Διεθνές Βραβείο «Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» στην περιφέρεια Κρήτης

«Η γαστρονομία είναι μια επένδυση που κάνουμε ως Περιφέρεια για το μέλλον μαζί με όλους τους φορείς της Κρήτης», δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης της Περιφέρειας Κρήτης ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2026» που έγινε στο Ηράκλειο, παρουσία φορέων απ’ όλη την Κρήτη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
«Είναι μια σπουδαία μέρα για την περιφέρεια μας, γιατί αποδείξαμε για μια ακόμα φορά ότι μέσα από τη συνεργασία και συνέργεια με όλους τους φορείς της Κρήτης, αναδεικνύουμε την γαστρονομία του νησιού και δεν είναι τυχαίο ότι επιλεχθήκαμε και παίρνουμε το βραβείο της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026», δήλωσε.
Το Διεθνές Βραβείο «Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» απονεμήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού ( International Institute of Gastronomy, Culture, Arts &Tourism -IGCAT).
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια γιατί δεν ήταν εύκολη. Υπήρξε αξιολόγηση από Ευρωπαίους αξιολογητές που ήρθαν εδώ, επισκέφθηκαν όλη την Κρήτη και είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να μας απονέμεται αυτό το βραβείο», ανέφερε στις δηλώσεις του.
Η πρόταση κατατέθηκε στα τέλη του 2023 με πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός» σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η απόφαση για την ανακήρυξη της Κρήτης σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026», ήταν ομόφωνη από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.
«Η γαστρονομία είναι μια επένδυση που κάνουμε για το μέλλον και μαζί με όλους τους φορείς μπορούμε να αναδείξουμε την κρητική διατροφή, την γαστρονομία μας, γιατί υπάρχει ένα ρεύμα τουριστών που θέλουν να γευτούν τις κρητικές γεύσεις και την γαστρονομία της Κρήτης, τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα. Γιατί πρέπει να είναι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και πιστοποιημένα. Για αυτό και επενδύουμε στην ποιότητα, στην ταυτότητα και στην ανταγωνιστικότητα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Το βραβείο δόθηκε μετά και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση και την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Ινστιτούτου αφού τα μέλη της είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν το νησί και να έρθουν σε άμεση επαφή με την κρητική κουζίνα, επιτυγχάνοντας να αποκτήσουν από κοντά άποψη για τις γεύσεις, τα αρώματα, τις συνταγές, τα υλικά, καθώς και τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού, αξιολογώντας τις γαστρονομικές και πολιτιστικές εμπειρίες που είχαν.
«Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, συνεχίζουμε μαζί τους και ως Περιφέρεια Κρήτης τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, όπως επίσης και τον «Πλοηγό» που είχε όλη την ευθύνη για την υποβολή της υποψηφιότητας και όλους τους συνεργάτες μας για αυτή τη σημαντική διάκριση», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Δείτε το βίντεο:

Post
Κρητική διατροφή Σάββατο 24.05.2025

Τρεις πανεύκολες και πεντανόστιμες συνταγές για όσους έχουν χαμηλό σίδηρο

Η έλλειψη σιδήρου ή αλλιώς σιδηροπενία είναι ένα συχνό πρόβλημα, ειδικά για τις γυναίκες. Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην αναπαραγωγή των κυττάρων αλλά και στη

Post
Κρητική διατροφή Τετάρτη 14.05.2025

Βράβευση μαθητών στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό «Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, η τελετή βράβευσης των μαθητικών έργων που διακρίθηκαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό με τίτλο «Κρήτη – Ευρωπα

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 21.03.2025

Η Κρητική κουζίνα στους χώρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στη Βιέννη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Από την Δευτέρα 24 Μαρτίου και για μία εβδομάδα θα γεμίσουν από τις μυρωδιές της Κρητικής Κουζίνας οι χώροι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στην Βιέννη (Vienna International Center -V.IC.)!