Image
Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023 21:44 Είς Υγείαν

Άγχος: Αυτός είναι ο νούμερο ένα τρόπος αντιμετώπισης σύμφωνα με έρευνα

Η σύγχρονη ζωή είναι τόσο πιεστική, που πολλές φορές δεν έχουμε χρόνο να δούμε τους φίλους μας. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, ωστόσο, οι επικοινωνία με φίλους θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος σας.

Σίγουρα δε χρειαζόμασταν ακόμα μια έρευνα που να επιβεβαιώνει πόσο καλό μας κάνει η ποιοτική επικοινωνία με τους φίλους μας, όταν όμως κάτι τόσο απλό επαληθεύεται και ερευνητικά, αποδεικνύεται πόσο εύκολο είναι τελικά να νιώθουμε καθημερινά ευεξία.

Εάν λοιπόν συνομιλούμε με ένα φιλικό πρόσωπο έστω και μια φορά την ημέρα, λέγοντας απλά τα νέα μας και υπενθυμίζοντας ότι τον σκεφτόμαστε, μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα ευτυχίας και να μειώσουμε το άγχος μέχρι και το τέλος της ημέρας.

Η μελέτη, την οποία συνυπογράφει ο καθηγητής Επικοινωνιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κάνσας και ειδικός σε θέματα φιλίας Jeffrey Hall, δημοσιεύθηκε στο Communication Research και διερεύνησε τους τύπους επικοινωνίας που έχουν ήδη αποδειχθεί από παλαιότερες έρευνες ότι δένουν τους ανθρώπους.

Ειδικότερα, εξέτασαν πώς επτά χαρακτηριστικά μιας φιλικής συζήτησης, όπως η ανταλλαγή των νέων, η ουσιαστική συζήτηση, οι πλάκες, το άκουσμα των προβλημάτων, η εκδήλωση του ενδιαφέροντος, η εκτίμηση και οι ειλικρινείς φιλοφρονήσεις επηρέασαν την ψυχολογία περισσότερων από 900 φοιτητών από πέντε πανεπιστημιουπόλεις.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μια από τις επτά επτά συμπεριφορές επικοινωνίας σε μία μόνο ημέρα και στη συνέχεια ανέφεραν το ίδιο βράδυ τα συναισθήματά τους.

Όπως αποδείχθηκε, δεν είχε τελικά σημασία ποια από αυτές τις ποιοτικές συζητήσεις είχε ακολουθήσει κάποιος. Η ίδια η πράξη της προσέγγισης ενός φίλου με έναν από αυτούς τους τρόπους ήταν αυτό που έκανε τελικά τη διαφορά. Μάλιστα, οι φοιτητές που επέλεξαν να έχουν περισσότερες ποιοτικές συζητήσεις σημείωναν και περισσότερες μέρες στο ημερολόγιό τους που ένιωθαν καλά στο τέλος της ημέρας.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε βρίσκει χρόνο για συνομιλίες υψηλής ποιότητας μπορεί να βελτιώσει την ευημερία του. Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς νιώθουμε σε κάθε δεδομένη ημέρα μέσω της επικοινωνίας. Αρκεί μόνο μία φορά» σημειώνει ο δρ. Jeffrey Hall.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εποχή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης η υψηλής ποιότητας επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο συνδέεται στενότερα με την ευημερία από ό,τι η ηλεκτρονική ή η επαφή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, η μελέτη εξηγεί επίσης γιατί νιώθουμε καλύτερα όταν ερχόμαστε κοντά με τους άλλους: η ποιοτική επικοινωνία με φίλους ικανοποιεί την αίσθηση του «ανήκειν». Όπως εξηγεί ο δρ. Jeffrey Hall, «όταν χρησιμοποιούμε την επικοινωνία για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας να ανήκουμε, διαχειριζόμαστε εξίσου αποτελεσματικά το άγχος».

πηγή: topontiki.gr

 

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 23.03.2023

Οι συμβουλές για να πετύχει η απώλεια λίπους μέχρι το καλοκαίρι

Αναμφίβολα, η τωρινή περίοδος είναι και η ιδανική στιγμή για να υιοθετήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, να αρχίσεις να γυμνάζεσαι, να ακολουθήσεις μια σωστή δίαιτα για απώλεια λίπους και να χάσεις

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 22.03.2023

Γιατί ο εγκέφαλος μας αναζητά παχυντικά φαγητά;

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη αλλάζουν τον εγκέφαλό μας και εάν τρώμε τακτικά έστω και μικρές ποσότητες από αυτά, ο εγκέφαλος μαθαίνει να τα καταναλώνει και στο μέλλον. Αυτ ...

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 22.03.2023

Κορωνοϊός: Τέλος οι ΜΕΘ covid – Τι αποφασίστηκε για τις μάσκες

Η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού για το διοικητικό προσωπικό των δομών υγείας, συζητήθηκε μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Αποφασίσ