Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023 23:09 Γνώμες

Τσελέντης για σεισμό στην Τουρκία: Τα πράγματα δεν πάνε καλά, η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει χρόνια


«Τα πράγματα δεν πάνε καλά», εκτίμησε o Άκης Τσελέντης και συμπλήρωσε ότι, «η μετασεισιμική ακολουθία θα κρατήσει χρόνια».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης μίλησε στον ΑΝΤ1 για τον σεισμό στην Τουρκία. Μπορεί μιας τέτοιας κλίμακας δόνηση να επηρεάσει την Ελλάδα;

Αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακκογιού ο Άκης Τσελέντης είπε ότι, «είναι 400χλμ μακριά και δεν επηρεάζεται από το ρήγμα. Υπάρχει όμως ένα άλλο ρήγμα εκεί κοντά που μπορεί να δώσει σεισμούς».

«Τέτοιους σεισμούς δεν θα δούμε στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και την Ρίτσα Μπιζόγλη.

Ο Άκης Τσελέντης μιλώντας για τα ρήγματα που έδωσαν τους δύο μεγάλους σεισμούς, εξήγησε ότι, «η μεγάλη πλάκα της Αφρικής βυθίζεται κάτω από το Αιγαίο, που χτυπάει την Ανατολία, η οποία χτυπά την Τουρκία», προσθέτοντας πως, ο σεισμός που ακολούθησε τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, «δεν ήταν μετασεισμός, αλλά άλλος σεισμός στο ίδιο κομμάτι του ρήγματος».

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά», εκτίμησε και συμπλήρωσε ότι, «η μετασεισιμική ακολουθία θα κρατήσει χρόνια».

Από την εμπειρία κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, είπε ότι, «ακόμα και οι σύγχρονες υποδομές, ήταν κάκιστες» επισημαίνοντας ότι, «τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν είχε δώσει σε μεγαλοεργολάβους να κάνουν σπίτια, κακής ποιότητας».

Όσο για τη Συρία, είπε ότι, «λόγω του ότι ήταν εμπόλεμη ζώνη, έχουμε δει ακόμα και χωριά να εξαφανίζονται».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα αυτές οι δονήσεις να επηρεάσουν την Ελλάδα, απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι, «οι σεισμοί είναι μακριά και έχουν αντίθετη κατεύθυνση».

Συμπλήρωσε όμως ότι, «μπορεί να επηρεάσουν το τόξο της Κύπρου», κάτι που όμως δεν εμπνέει ανησυχία.

madata.gr
Post
Γνώμες Πέμπτη 23.03.2023

Πώς να ανοίξετε ένα βάζο που δεν λέει να ανοίξει με τίποτα

Κανείς δεν είπε πως για να μαγειρέψετε πρέπει να έχετε χέρια και μπράτσα παλαιστή. Υπάρχουν τρόποι για να κάνετε τη ζωή σας εύκολη χωρίς να έχετε την ανάγκη κανενός. Δείτε πώς μπορείτε να ανοίξετε ένα

Post
Γνώμες Πέμπτη 23.03.2023

Κάθε πότε πρέπει να πλένονται οι πετσέτες του μπάνιου

Ένα από τα λάθη που γίνονται συχνά με τις πετσέτες είναι ότι θεωρούμε πώς δεν είναι τόσο βρώμικες εφόσον τις χρησιμοποιούμε αμέσως μόλις έχουμε πλυθεί. Είναι λάθος! Το ότι την χρησιμοποιούμε ενώ εί

Post
Γνώμες Δευτέρα 20.03.2023

Μην πετάξετε ποτέ ξανά αυτά τα σακουλάκια από διάφορες συσκευασίες. Δείτε γιατί

Τα σακουλάκια με γέλη (τζελ) πυριτίου τα συναντάμε συχνά μέσα σε κουτιά παπουτσιών, ή σε άλλες συσκευασίες και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι είναι εντελώς άχρησ