Image
Δευτέρα 17 Αυγούστου 2026 10:53 Βλέπω/Ακούω

Αθήνα προς Άγκυρα: «Δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα

 Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει η Αθήνα, μετά την ανακήρυξη από την Τουρκία δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η μονομερής ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων σε περιοχές πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Οι σχετικές Προεδρικές Αποφάσεις, που εκδόθηκαν στις 15 Αυγούστου και δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπουν τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων, τα όρια των οποίων εκτείνονται και πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει παράνομη την εγκαθίδρυση των συγκεκριμένων πάρκων στον βαθμό που καταλαμβάνουν διεθνή ύδατα. Όπως επισημαίνει, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, κανένα κράτος δεν μπορεί να προχωρά μονομερώς στη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών εκτός της εθνικής του δικαιοδοσίας.

Η Αθήνα θέτει, παράλληλα, και ζήτημα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπογραμμίζοντας ότι τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα είναι παράνομα στον βαθμό που εκτείνονται σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Δεν παράγει κανένα απολύτως έννομο αποτέλεσμα»

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η τουρκική ενέργεια δεν παράγει κανένα απολύτως έννομο αποτέλεσμα, ούτε σε σχέση με τα διεθνή ύδατα ούτε σε σχέση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα.

Η Αθήνα υπογραμμίζει επίσης ότι η μονομερής θέσπιση «εθνικών» θαλάσσιων πάρκων από την Τουρκία, σε περιοχές που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας της, δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ούτε να επηρεάσει δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Η σύγκριση με τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα

Το υπουργείο Εξωτερικών αντιπαραβάλλει την τουρκική πρωτοβουλία με την ελληνική πολιτική για τη δημιουργία Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Όπως σημειώνει, η Ελλάδα προχώρησε στη θέσπισή τους σε πλήρη συμμόρφωση με το Δίκαιο της Θάλασσας και αποκλειστικά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, η Αθήνα προειδοποιεί ότι μονομερείς ενέργειες που επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα ή να επηρεάσουν το καθεστώς των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι τέτοιες κινήσεις «δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος καλής γειτονίας» και υπονομεύουν τις προσπάθειες διατήρησης σχέσεων αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Με συνέπεια και αποφασιστικότητα» η Ελλάδα

Καταλήγοντας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενεργεί «με συνέπεια και αποφασιστικότητα» για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Παράλληλα, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ελευθερίες της ανοικτής θάλασσας, όπως προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.


Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 10.09.2026

Η SKY express: Έκπτωση 30% για τους νεοδιορισθέντες και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Η SKY express, με συνέπεια στη δέσμευσή της να βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και στους ανθρώπους που συμβάλλουν καθημερινά στην πρόοδό της, προχωρά και φέτος, σε συνεργασία με τ

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 09.09.2026

Αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την προστασία των εσπεριδοειδών από την εμφάνιση του εντόμου Diaphorina citri

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, τους φυτωριούχους, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διακίνηση φυτών, σχετικά με την επιβεβαίω

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 08.09.2026

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Κατά το σχολικό έτος 2026–2027, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στον τόπο τοποθέτησής τους με εκπτώσεις σε ακτοπλο