Image
Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 11:35 Εκτός Ελλάδος

Σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία διέταξε τους στρατηγούς του να καταρτίσουν ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διατάξει τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να καταρτίσουν σχέδιο για την εισβολή στη Γροιλανδία, ωστόσο συναντά αντίσταση από ανώτατα στρατιωτικά στελέχη, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Mail on Sunday.

Πηγές αναφέρουν ότι οι «γεράκια» της πολιτικής γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο, με επικεφαλής τον πολιτικό σύμβουλο Στίβεν Μίλερ, πιέζουν για άμεση κίνηση με στόχο την κατάληψη του νησιού, πριν προλάβουν να κινηθούν η Ρωσία ή η Κίνα.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα έφερνε τον Τραμπ σε σύγκρουση με τον Κιρ Στάρμερ και ουσιαστικά θα οδηγούσε στην κατάρρευση του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τη Διοίκηση Κοινών Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC) να προετοιμάσει σχέδιο εισβολής, όμως αυτό συναντά έντονη αντίσταση από το Γενικό Επιτελείο, με το επιχείρημα ότι θα ήταν παράνομο και ότι δεν θα είχε τη στήριξη του Κογκρέσου.

Διπλωμάτες έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις προσομοίωσης ενός, όπως το χαρακτηρίζουν, «σεναρίου κλιμάκωσης», σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ θα χρησιμοποιούσε στρατιωτική ισχύ ή «πολιτικό εξαναγκασμό» προκειμένου να διακόψει τους δεσμούς της Γροιλανδίας με τη Δανία.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία ώστε να αποτρέψουν την κατάληψη του νησιού από τη Ρωσία ή την Κίνα στο μέλλον, υποστήριξε χθες Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα κάνουμε κάτι για τη Γροιλανδία, είτε τους αρέσει είτε όχι. Επειδή εάν δεν το κάνουμε, η Ρωσία ή η Κίνα θα καταλάβουν τη Γροιλανδία. Και δεν πρόκειται να έχουμε γείτονα τη Ρωσία ή την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών.

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 11.01.2026

Σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία διέταξε τους στρατηγούς του να καταρτίσουν ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διατάξει τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να καταρτίσουν σχέδιο για την εισβολή στη Γροιλανδία, ωστόσο συναντά αντίσταση από ανώτατα στρατιωτικά στελέχη, σύμφωνα

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 10.01.2026

Ιράν: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Διογκώνεται διαρκώς το κύμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στο Ιράν οι οποίες συνεχίζονται για 14η συνεχόμενη νύχτα. Στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις, επικρατούν εικόνες χάους και ταραχών,

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 06.01.2026

Μαδούρο: «Είμαι αιχμάλωτος πολέμου» – Η στιγμή που γονατίζει με χειροπέδες και το θρίλερ με τα drones

Σκηνές που θυμίζουν χολιγουντιανή ταινία εκτυλίχθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο Νικολάς Μαδούρο, φορώντας φόρμα φυλακισμένου και χειροπέδες, δήλωσε αθώος. Την ίδια ώρα, το Κα