Image
Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2026 08:54 Παράδοση

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 9/1/26

Σήμερα τιμάται η μνήμη του Ιερομάρτυρος Θεοκτίστου του ομολογητού, των Μαρτύρων Πολυεύκτου και Λαυρεντίου και του Νεομάρτυρος Κυράννης εκ Βυσώκας Θεσσαλονίκης.

Γιορτάζουν: 

Άγιος Πολύευκτος
Σύμφωνα με τον συναξαριστή, ο Άγιος Πολύευκτος της Μελιτηνής (γνωστός και ως Πολυεύκτης), ήταν Χριστιανός μάρτυρας ελληνικής καταγωγής, που τιμάται ως άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Άγιος Πολύευκτος έζησε κατά την εποχή των αυτοκρατόρων Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.) και Ουαλεριανού (251 - 259 μ.Χ.) και ήταν στρατιωτικός.

Υπήρξε ο πρώτος που μαρτύρησε για τον Χριστό στην πόλη Μελιτηνή, τη σημερινή Μαλάτεια της Τουρκίας, που τότε ανήκε στο υποτελές στους Ρωμαίους Βασίλειο της Αρμενίας. Αυτό έγινε όταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας ήταν ο Βαλεριανός (Ουαλεριανός), και συγκεκριμένα κατά το αγιολόγιο στις 10 Ιανουαρίου 259.

Ο Συμεών ο Μεταφραστής γράφει ότι ο Πολύευκτος, παρακινημένος από τον ζήλο του φίλου του Αγίου Νεάρχου, είχε ασπασθεί δημόσια τον Χριστιανισμό: «Φλεγόμενος από ζήλο, ο Άγιος Πολύευκτος πήγε στην πλατεία της πόλεως και έσχισε το διάταγμα που απαιτούσε από όλους να λατρεύουν τα είδωλα. Λίγο αργότερα συνάντησε μια λιτανεία που μετέφερε δώδεκα είδωλα ανά τις οδούς της πόλεως. Ορμώντας, έριξε τα είδωλα στο έδαφος και τα ποδοπάτησε.»

Βασανίσθηκε από τις αρχές αγνοώντας τα κλάματα και τις διαμαρτυρίες της συζύγου του Παυλίνας, των παιδιών τους και του πεθερού του. Τελικώς αποκεφαλίστηκε.

Post
Παράδοση Δευτέρα 27.07.2026

Εγκαίνια της έκθεσης «Μόνιμη Συλλογή-Δωρεές» - ονοματοδοσία αίθουσας προς τιμήν της εικαστικού Χρύσας Βαθιανάκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μαλεβιζίου, εγκαινιάζει την έκθεση «Μόνιμη Συλλογή – Δωρεές», η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της εκλιπούσας πρώτης

Post
Παράδοση Δευτέρα 27.07.2026

Παρουσιάστηκε το Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης ΖΟΡΜΠΑΣ που οργανώνει το μουσείο Καζαντζάκη 29 Ιουλίου με 2 Αυγούστου (βίντεο)

To Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης ΖΟΡΜΠΑΣ που οργανώνει το μουσείο Καζαντζάκη από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2026, κάνοντας ένα ταξίδι στον κόσμο του εμβληματικού ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, παρο

Post
Παράδοση Δευτέρα 27.07.2026

Ξεκινά το Σάββατο 1 Αυγούστου ο «Κύκλος του Πολιτισμού» - Το πρόγραμμα των δύο πρώτων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ σε Καστέλλι, Διαβαϊδέ και Λιλιανό

Ανοίγει το Σάββατο 1 Αυγούστου η αυλαία του 3ου Θεματικού Φεστιβάλ «Ο Κύκλος του Πολιτισμού», με τίτλο «Από το Βυζάντιο στην Ενετοκρατία στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας - Μέρος Β΄», πο