Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2025 19:28 Ειδήσεις Φούσκωμα τέλος: Δροσερό ρόφημα αγγούρι–λεμόνι, έξυπνες κινήσεις που «ξεφουσκώνουν» Το ρόφημα που προτείνουν οι ειδικοί Υλικά: 1/2 αγγούρι, 1 λεμόνι, φύλλα μέντας (προαιρετικά), νερό. Εκτέλεση: Πλένεις καλά αγγούρι και λεμόνι, τα κόβεις σε φέτες, τα βάζεις σε κανάτα με νερό και αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα το καταναλώνεις αντί για νερό. Γιατί βοηθά: Αγγούρι: ~95% νερό, πλούσιο σε ηλεκτρολύτες (κάλιο, μαγνήσιο) που υποστηρίζουν την ισορροπία υγρών και την αντιμετώπιση οιδημάτων. Λεμόνι: το κιτρικό οξύ βοηθά την πέψη· η βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα. Μέντα: δροσίζει και χαλαρώνει, ανακουφίζοντας από ενοχλήσεις του πεπτικού (π.χ. φούσκωμα). Extra ιδέες: Μπορείς να προσθέσεις τζίντζερ ή βότανα που βοηθούν την πέψη (χαμομήλι, δυόσμο). Για πιο δροσερή γεύση, άφησέ το λίγες ώρες στην κατάψυξη πριν το πιεις. Τι είναι το φούσκωμα και πώς προκύπτει Μετά το φαγητό ο οργανισμός παράγει αέρια. Όταν δεν «απελευθερωθούν» (με ερυγές ή μετεωρισμό) μένουν σε στομάχι/έντερο και δημιουργούν το γνώριμο αίσθημα φουσκώματος. Άμεσες κινήσεις που βοηθούν Μείνε ενυδατωμένος/η: Πιες ένα μεγάλο ποτήρι νερό με το που ξυπνάς. Απόφυγε τα αεριούχα νερά που συχνά επιδεινώνουν το φούσκωμα. Πρόσεξε τις τροφές που σε φουσκώνουν: Πολύ αλάτι (επεξεργασμένα/συσκευασμένα), αλλά και ορισμένα ωμά φρούτα/λαχανικά μπορεί να σε δυσκολεύουν — κάθε πεπτικό είναι διαφορετικό, οπότε κράτα σημειώσεις για τα δικά σου «triggers». Συχνά ενοχλητικές επιλογές: ωμά σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών), ωμό σπανάκι/κέιλ, καλαμπόκι, αλλαντικά, σούπες κονσέρβας, σάλτσα σόγιας, μήλα, αχλάδια, αποξηραμένα φρούτα, αναψυκτικά με ανθρακικό. Τροφές που «ξεφουσκώνουν» Με προβιοτικά: ελληνικό γιαούρτι, κεφίρ, μίσο, κιμτσί, ξινολάχανο. (Τα συμπληρώματα προβιοτικών λαμβάνονται κατόπιν σύστασης γιατρού.) Χωρίς προβιοτικά, αλλά βοηθητικές: αγγούρι, τζίντζερ. Πρεβιοτικά στην πράξη Τα πρεβιοτικά δεν είναι μικροοργανισμοί· είναι συστατικά (π.χ. φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, ινουλίνη) που «ταΐζουν» τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, ενισχύοντας τη χλωρίδα και το προστατευτικό «τείχος» του. Καλές επιλογές συχνά στο πιάτο σου: σπαράγγια, κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα, αγκινάρες, πικραλίδες/ραδίκια, ρεβίθια.