Image
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 13:13 Εκτός Ελλάδος

Ο ποντιακός ελληνισμός ταξιδεύει… Ιαπωνία – Το ξεχωριστό αφιέρωμα στο πανεπιστήμιο του Τόκιο (pic)

«Αδά σον κόσμον αγαπώ ίναν Θεόν κι εσένα…». Στον ρυθμό του γνωστού ποντιακού τραγουδιού απ’ όπου προέρχεται και ο παραπάνω στίχος χορεύουν και σιγοτραγουδούν με πάθος, όχι Πόντιοι σε κάποια γωνιά του πλανήτη, αλλά… Ιάπωνες στο Τόκιο, που μαθαίνουν ελληνικά αλλά και την ποντιακή διάλεκτο.
 
Σε λίγες μέρες, στις 2 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Otsuma του Τόκιο-γνωστό για τη διεθνή του προσέγγιση σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, διοργανώνεται, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουατανάμπε Ακιχίκο (Watanabe Akihiko) και τον καθηγητή Κόκουσε Φουκούντα (Fukuda Kosuke) ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό του Πανεπιστημίου του Κιότο. Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024», στοχεύει να τιμήσει και να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία των Ποντίων, ενός από τους αρχαιότερους ελληνικούς πληθυσμούς με ιδιαίτερη διαδρομή μέσα στους αιώνες.
 
Μεταξύ των προσκεκλημένων στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, είναι ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών, Επισκέπτης Λέκτορας Διεθνούς και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. «Είναι μια πολιτισμική διπλωματία κι εμείς θα παρουσιάσουμε την ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι τη γενοκτονία και την προσφυγιά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριακίδης, και τονίζει πως προσωπικά αισθάνεται πολύ χαρούμενος που συμμετέχει στην προσπάθεια για διάδοση του ποντιακού πολιτισμού στην Ιαπωνία.
 
«Έχει πολύ ενδιαφέρον να ταξιδεύει ο ποντιακός ελληνισμός στην Ιαπωνία, και μάλιστα σε πανεπιστήμιο του Τόκιο. Το μεγάλο ενδιαφέρον ξεκίνησε από τον Κόκουσε Φουκούντα, Ιάπωνα διδάκτορα της ελληνικής φιλολογίας που έκανε το διδακτορικό του πάνω στο έργο του Καζαντζάκη και γνώρισε επίσης τον ποντιακό ελληνισμό. Όλο αυτό είναι συγκινητικό και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», λέει ο κ. Κυριακίδης.

Το αφιέρωμα αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία σύνδεσης και κατανόησης της ποντιακής ιστορίας και ταυτότητας από το ιαπωνικό και το διεθνές κοινό. Μέσα από διαλέξεις, εκθέσεις και παραδοσιακές εκδηλώσεις, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ποντιακή γλώσσα, τη μουσική, τους χορούς, τα έθιμα και τις παραδόσεις που διατήρησαν οι Πόντιοι μέσα από τις δυσκολίες, καθώς και να μάθουν για τις συνθήκες που τους οδήγησαν σε εξορία και διασπορά.

Η Σοφία Ιακωβίδου, τοπογράφος μηχανικός, μέλος του ΔΣ της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, μέλος της επιτροπής Ποντιακής διαλέκτου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και δημοτική σύμβουλος του δήμου Νεάπολης Συκεών, που γράφει σύγχρονα ποιήματα στην ποντιακή διάλεκτο, θα παρουσιάσει στους Ιάπωνες το πρώτο της βιβλίο «τη ψής-ι-μ’ θαλασσάκρια» (εκδόσεις Μετρονόμος, 2024), με είκοσι οχτώ ποιήματα γραμμένα όλα στην ποντιακή διάλεκτο, γιατί, όπως λέει, «ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να εξωτερικεύω όσα κουβαλάω στην ψυχή μου».
 
«Ποίηση, η αρχαιότερη ίσως λογοτεχνική έκφραση! Όπως στην ποντιακή έτσι και στην ιαπωνική ποίηση κυριάρχησε ο λακωνικός λόγος, με τον οποίο η λαϊκή ψυχή εξωτερικεύει τα αισθήματά της: έρωτα, αγάπη, πόθο, πόνο, θαυμασμό, λύπη, δυσαρέσκεια, χαρά, ευχαρίστηση, σάτιρα, χιούμορ και μεταγενέστερα, κοινωνικοπολιτική διαμαρτυρία. Λυτό το είδος προτίμησης και στους δυο λαούς, δε δηλοί ευχέρεια ή ευκολία γραφής, αλλά αποκαλύπτει τη βαθιά πίστη και προσήλωσή τους προς τις πανάρχαιες παραδόσεις», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ιακωβίδουμ που μαζί με τον Θεοδόσιο Κυριακίδη και τον Κωνσταντίνο Καρακασίδη θα μιλήσουν στο αφιέρωμα διαδικτυακά, με τη χρήση εφαρμογής τηλεδιάσκεψης ανταλλαγής εικόνας και ήχου. Στην Ιαπωνία θα βρεθεί και εξαμελής αποστολή του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι».
 
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι εξής ενότητες: Ενδυμασία, Μουσικά όργανα και Χοροί του Πόντου και μετά το επιστημονικό ερευνητικό μέρος θα ακολουθήσει το πρακτικό μέρος, με μικρή παρουσίαση ομάδας ατόμων του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου. Πριν από το τέλος της εκδήλωσης, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν και θα χορέψουν ορισμένους ποντιακούς χορούς. Αρωγός και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιαπωνία, της οποίας η βοήθεια για την υλοποίηση όλου αυτού του εγχειρήματος είναι αξιέπαινη.

Δείτε την σχετική αφίσα:



Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 09.11.2024

Το πρώτο έργο ενός ανθρωποειδούς ρομπότ πουλήθηκε σε πλειστηριασμό για 1 εκατ. ευρώ (vid)

Ένα πορτρέτο του άγγλου μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ κατακυρώθηκε χθες, Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ και έγινε το πρώτο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από ένα ανθρωποειδές ρομπότ και

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 09.11.2024

Πακιστάν: 20 νεκροί από την έκρηξη της βόμβας που έγινε σε σιδηροδρομικό σταθμό

Tουλάχιστον 20 νεκροί και 30 τραυματίες από μία έκρηξη βόμβας που έγινε σήμερα σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της αστυνομ

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 09.11.2024

Ουκρανία: Ρωσική αεροπορική επιδρομή στην Οδησσό

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν αργά το βράδυ της Παρασκευής συγκρότημα κατοικιών στην περιφέρεια της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, σύμφωνα με την ουκρανική τηλεόρασ