Image
Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023 10:27 Είς Υγείαν

Κακοσμία: Έξι τροφές που προκαλούν άσχημη αναπνοή και δεν το φανταζόσουν

Η κακή αναπνοή, γνωστή και ως κακοσμία του στόματος ή χαλίτωση, είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε, από κακή στοματική υγιεινή, μέχρι την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Και ενώ ορισμένες τροφές, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος, κάποιες άλλες μπορεί να σου δημιουργούν κακή αναπνοή, χωρίς καν να το ξέρεις. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 6 από αυτούς τους άγνωστους ενόχους.

Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν πτητικές ενώσεις θείου και είναι γνωστά για το συχνά «πικάντικο» άρωμά τους. Παραδείγματα σταυρανθών λαχανικών είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Τα βακτήρια στο στόμα σου, παράγουν άχρηστα προϊόντα που προκαλούν κακοσμία. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει όταν τα βακτήρια αφομοιώνουν τις πρωτεΐνες από το φαγητό που καταναλώνεις και από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στο στόμα σου.

Αλλά αν δεν βουρτσίζεις καλά τα δόντια σου και δεν χρησιμοποιείς νήμα τακτικά, τα υπολείμματα τροφών από προηγούμενα γεύματα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κακή αναπνοή. Πηγές τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι το κρέας, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν υψηλή πρόσληψη λίπους και πρωτεΐνης, μπορεί να κάψουν λίπος για ενέργεια. Αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή κετόνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να κρύβονται πίσω από την κακοσμία του στόματος
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συνήθως μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει κακοσμία του στόματος, ιδιαίτερα εάν παραμεληθεί η στοματική φροντίδα. Τα γαλακτοκομικά διασπώνται στο στόμα και επίσης απελευθερώνουν αμινοξέα που περιέχουν θείο, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην κακή αναπνοή.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σχετίζεται επίσης με την κακοσμία του στόματος. Όταν τα βακτήρια στο στόμα διασπούν τη ζάχαρη και τα άμυλα από τη διατροφή, παράγουν οξέα που μπορούν να βλάψουν τα δόντια και να οδηγήσουν σε τερηδόνα.

Το αλκοόλ συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος
Το αλκοόλ είναι ένας άλλος πιθανός ένοχος, όταν μιλάμε για την κακοσμία του στόματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην οξείδωση του αλκοόλ στο στόμα και το συκώτι, παράγοντας δύσοσμα υποπροϊόντα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροστομία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην κακή αναπνοή.

Καφές
Παρόμοια με τα άλλα τρόφιμα ή ποτά που προκαλούν κακοσμία, ο καφές περιέχει θείο. Και όπως το αλκοόλ, μπορεί επίσης να στεγνώσει το στόμα και να συμβάλει στην κακοσμία του. Επιπλέον, ορισμένα ποτά και τροφές, όπως ο καφές, συνδέονται με γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στην κακή αναπνοή.

ourlife.gr
Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 20.12.2024

Το ανάποδο περπάτημα φέρνει επανάσταση στη φυσική κατάσταση

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι τάσεις στη φυσική κατάσταση διαρκώς εξελίσσονται και ολοένα νέα trends προκύπτουν κυρίως μέσα από τα social media. Τώρα μια αρχαία πρακτική αναδεικνύεται ως σύγχρονη λύση γ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 20.12.2024

ΕΦΕΤ: Οδηγίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι συνδεδεμένη με οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, γιορτινά γεύματα και αυξημένη κατανάλωση πολλών ειδών τροφίμων, όπως είναι τα κρέατα, τα πουλερ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 20.12.2024

Άνοια: Ποια φαγητά αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 84%, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και το ψωμί, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος ενήλικας άνοια. Οι διατροφικές συνήθειες που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από