Image
Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023 10:27 Είς Υγείαν

Κακοσμία: Έξι τροφές που προκαλούν άσχημη αναπνοή και δεν το φανταζόσουν

Η κακή αναπνοή, γνωστή και ως κακοσμία του στόματος ή χαλίτωση, είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε, από κακή στοματική υγιεινή, μέχρι την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Και ενώ ορισμένες τροφές, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος, κάποιες άλλες μπορεί να σου δημιουργούν κακή αναπνοή, χωρίς καν να το ξέρεις. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 6 από αυτούς τους άγνωστους ενόχους.

Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν πτητικές ενώσεις θείου και είναι γνωστά για το συχνά «πικάντικο» άρωμά τους. Παραδείγματα σταυρανθών λαχανικών είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Τα βακτήρια στο στόμα σου, παράγουν άχρηστα προϊόντα που προκαλούν κακοσμία. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει όταν τα βακτήρια αφομοιώνουν τις πρωτεΐνες από το φαγητό που καταναλώνεις και από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στο στόμα σου.

Αλλά αν δεν βουρτσίζεις καλά τα δόντια σου και δεν χρησιμοποιείς νήμα τακτικά, τα υπολείμματα τροφών από προηγούμενα γεύματα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κακή αναπνοή. Πηγές τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι το κρέας, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν υψηλή πρόσληψη λίπους και πρωτεΐνης, μπορεί να κάψουν λίπος για ενέργεια. Αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή κετόνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να κρύβονται πίσω από την κακοσμία του στόματος
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συνήθως μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει κακοσμία του στόματος, ιδιαίτερα εάν παραμεληθεί η στοματική φροντίδα. Τα γαλακτοκομικά διασπώνται στο στόμα και επίσης απελευθερώνουν αμινοξέα που περιέχουν θείο, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην κακή αναπνοή.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σχετίζεται επίσης με την κακοσμία του στόματος. Όταν τα βακτήρια στο στόμα διασπούν τη ζάχαρη και τα άμυλα από τη διατροφή, παράγουν οξέα που μπορούν να βλάψουν τα δόντια και να οδηγήσουν σε τερηδόνα.

Το αλκοόλ συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος
Το αλκοόλ είναι ένας άλλος πιθανός ένοχος, όταν μιλάμε για την κακοσμία του στόματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην οξείδωση του αλκοόλ στο στόμα και το συκώτι, παράγοντας δύσοσμα υποπροϊόντα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροστομία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην κακή αναπνοή.

Καφές
Παρόμοια με τα άλλα τρόφιμα ή ποτά που προκαλούν κακοσμία, ο καφές περιέχει θείο. Και όπως το αλκοόλ, μπορεί επίσης να στεγνώσει το στόμα και να συμβάλει στην κακοσμία του. Επιπλέον, ορισμένα ποτά και τροφές, όπως ο καφές, συνδέονται με γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στην κακή αναπνοή.

ourlife.gr
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 08.05.2025

H αντιγηραντική τροφή που αποτοξινώνει τον οργανισμό και λειαίνει την επιδερμίδα

Κλειδί για την καλή υγεία, την ευεξία και την μακροζωία είναι η υγιεινή διατροφή πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά.Εκτός από τα διάφορα οφέλη που προσφέρουν οι υπερτροφές, αυτού του είδους η διατρο

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 08.05.2025

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πιούμε καφέ για μέγιστα οφέλη υγείας;

Οι περισσότεροι θα πιούμε τουλάχιστον έναν καφέ τη μέρα και ιδιαίτερα το πρωί. Αυτή η συνήθεια-απόλαυση μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη μακροζωία και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσε

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 08.05.2025

Προτιμάτε να μένετε στο σπίτι αντί να βρίσκεστε με φίλους; - Τι σημαίνει σύμφωνα με την ψυχολογία

Αν συχνά επιλέγετε να κάτσετε στο σπίτι αντί να βγείτε με φίλους, σύμφωνα με την ψυχολογία, μπορεί να αποκαλύπτει και να σημαίνει πολλά.Από την ανάγκη για ξεκούραση μέχρι βαθύτερες εσωτερικές διεργασί