Image
Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 15:17 Κρήτη Νομός: Ηρακλείου

Ηράκλειο: Τα προβλήματα της εστίασης σε σύσκεψη της ΣΕΕΔΝΗ

Τα προβλήματα αλλά και βασικά αιτήματα του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης συζητήθηκαν στην διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και διασκέδασης Νομού Ηρακλείου.
Ήταν μια συνάντηση εργασίας στην οποία συμμετείχαν και μίλησαν μέλη του Συνδέσμου, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Ηρακλείου, της Αστυνομίας, τοπικών παραγωγικών φορέων, υπηρεσιών που σχετίζονται με την λειτουργία της εστίασης και διασκέδασης , εκπρόσωποι βουλευτών, εργαζομένων καθώς και υποψήφιοι βουλευτές.
Η συνάντηση είχε στο επίκεντρο βασικά προβλήματα του επισιτισμού και διασκέδασης όπως η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία είσπραξης τελών και οφειλών, το πρόβλημα της πολλαπλής απόδοσης και του κόστους των πνευματικών δικαιωμάτων. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οι προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας, η επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης, οι προβλεπόμενες διατάξεις για την ηχορύπανση και η εφαρμογή τους.
«Από όλους τους συμμετέχοντες συναδέλφους εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον των επαγγελματιών στην εστίαση και διασκέδαση», ανέφερε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Αντωνακάκη. «Όπως τονίσαμε απαιτείται καθημερινή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς σε θέματα καθημερινότητας και εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων».
Παράλληλα, υπήρξε αναλυτική αναφορά και συζήτηση σε αιτήματα στα οποία όπως επισημάνθηκε οφείλει η πολιτεία άμεσα να δώσει λύσεις σε κεντρικά ζητήματα με εφαρμόσιμα μέτρα όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο εξορθολογισμός των διοικητικών μέτρων λειτουργίας της εστίασης, η μείωση των προστίμων σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης, οι ρυθμίσεις οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, υπογραμμίστηκε πως απαιτείται να υπάρξει στήριξη του επισιτισμού με αναπτυξιακά προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδική αναφορά έγινε στην ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από το πρόγραμμα της ψηφιακής μεταρρύθμισης, ενώ υπογραμμίστηκε για μια ακόμα φορά πως απαιτείται μια διάφανη διαδικασία στην διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.
«Κοινή ήταν η αντίληψη των συμμετεχόντων πως ο επισιτισμός αποτελεί κρίσιμο κλάδο της οικονομικής ζωής, με μεγάλη συνεισφορά στην επιχειρηματικότητα και την εργασία, την κοινωνική ζωή και την τοπική οικονομία και για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται να υπάρξουν λύσεις και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση στα προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου», δήλωσε η πρόεδρος Μαρία Αντωνακάκη.
Στην σύσκεψη εκ μέρους του πολιτικού κόσμου παρευρέθηκαν οι βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ) ο Γιώργος Λογιάδης (ΜΕΡΑ 25), ο Γιώργος Σκανδαλάκης, εκπρόσωπος του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο Συντονιστής Παραγωγικών τομέων της ΝΔ Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Σμπώκος και του ΚΙΝΑΛ Παύλος Μπαριτάκης, Λάμπρος Βαμβακάς και Γιώργος Στρατάκης. Από την Περιφέρεια Κρήτης παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της αγροδιατροφικής σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Αλεξάκης. Από την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Χαιρέτης η πρόεδρος της Α’ κοινότητας κα Ανυφαντάκη και η Πόπη Μαστοράκη καθώς και μέλη της επιτροπής ποιότητας ζωής και η προϊσταμένη της Δημοτικής αστυνομίας Ηρακλείου Σοφία Μακριδάκη.
Από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές παρευρέθηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου Νίκος Σπυριδάκης, ο Διοικητής του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Γεώργιος Μυρωδιάς, ο διοικητής Τροχαίας Ηρακλείου Στέλιος Καρακούδης ο διοικητής τουριστικής αστυνομίας Βαγγέλης Γαργανουράκης και από τους συνεργαζόμενους φορείς και υπηρεσίες, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς και ο Επόπτης υγείας και αντιπρόεδρος Εποπτών Υγείας Ελλάδος Αντώνης Παπαδάκης.