Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 23:35 Τουρισμός

Κικίλιας: Νέα έργα υποδομής 1 δισ. ευρώ στον τουρισμόΣε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα υποδομής που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη βιωσιμότητα ταξιδιωτικών προορισμών θα προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα το υπουργείο Τουρισμού, όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος των 39 έργων που έχουν επιλεγεί ως ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση βεβαρημένων από τον τουρισμό προορισμών, όπως η Αθήνα και η Σαντορίνη, αλλά και άλλων περιοχών, των οποίων οι υφιστάμενες υποδομές έχουν καταστεί παρωχημένες.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ως ενδεικτικά παραδείγματα τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας -έργο ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων αλλά και την εξυπηρέτηση των τουριστών- χώρους στάθμευσης σε προορισμούς που πιέζονται από τον υπερτουρισμό (π.χ. Σαντορίνη), έργα υποδομής σε λιμάνια και μαρίνες, λιμενοβραχίονες και αγκυροβόλια, χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά περιπατητικά μονοπάτια, διαχείριση στερεών αποβλήτων κ.ά.

«Η προστασία του χαρακτήρα και του περιβάλλοντος των ταξιδιωτικών προορισμών και το ζήτημα της βιωσιμότητας του τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα που έχει προσδιορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και την οποία συμμερίζεται απόλυτα αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο», τόνισε και πρόσθεσε πως οι σχετικές προκηρύξεις είναι της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα 350 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, περίπου άλλα τόσα θα είναι οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και το υπόλοιπο θα προέλθει από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αναφορικά με το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο υπουργός αναγνωρίζει πως ο τουρισμός έχει, πλέον, μετεξελιχθεί σε μία πολύ πιο σύνθετη δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει μόνο το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και τα ξενοδοχεία, αλλά και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τη μακροπρόθεσμη φιλοξενία επισκεπτών, όπως οι ψηφιακοί νομάδες, οι συνταξιούχοι, αλλά και τους πολύ υψηλής καθαρής αξίας επισκέπτες.

«Έχουμε περάσει σε μία εποχή που ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομίας της φιλοξενίας καλύπτεται από νέα μοντέλα. Ένα από αυτά είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν μία διέξοδο με πρόσθετο εισόδημα σε πολλούς μικρο-ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά θα επαναλάβω πως μαζί με το υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόμαστε ρύθμιση, η οποία θα κλείσει τα “παράθυρα” σε εκείνους τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν αυτήν τη δραστηριότητα με μαζικό τρόπο, λειτουργώντας στην πραγματικότητα ξενοδοχεία ως βραχυχρόνιες μισθώσεις. Για αυτήν τη δραστηριότητα σχεδιάζεται ξεχωριστή ρυθμιστική και φορολογική αντιμετώπιση», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Διατύπωσε, επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το 2023 θα εξελιχθεί σε μία χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό, που θα ξεπεράσει με ουσιαστικό τρόπο τις επιδόσεις του 2019, επιδόσεις που η χώρα έφθασε πέρυσι παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι μήνες του 2022 επηρεάστηκαν από την πανδημία αλλά και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θυμάστε στις αρχές του έτους που είχαν παγώσει οι κρατήσεις και όλοι ανησυχούσαν για μία νέα κρίση στον τουρισμό. Κάτι τέτοιο, όμως, ευτυχώς, δεν συνέβη και από τον Μάιο η δραστηριότητα ανέκαμπτε με ζωηρούς ρυθμούς. Είχαμε, λοιπόν, μία πολύ καλή χρονιά παρά το κακό πρώτο τετράμηνο και παρά το γεγονός πως απουσίασε ολόκληρο το έτος τόσο η κινεζική αγορά όσο και η ρωσική και η ουκρανική, που στο παρελθόν έδωσαν μεγάλα νούμερα στον ελληνικό τουρισμό. Φέτος, ο προγραμματισμός των θέσεων που κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες, αλλά και οι προκρατήσεις, δείχνουν άνοδο της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι και σε σχέση με το 2019. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των πτήσεων από το εξωτερικό έχει αυξηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά ήδη από το 2022, ενώ για φέτος έχουν προγραμματιστεί δεκάδες επιπλέον πτήσεις. Η χώρα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων, ενώ κατέχει μία θέση στη δεκάδα και σε μεγάλες αγορές μακρινών αποστάσεων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, αλλά και η Ασία και η Αυστραλία. Βρίσκεται στο νούμερο 5 για τouς Ευρωπαίους και η αμερικανική αγορά εξακολουθεί να δίνει σημάδια ισχυρής δυναμικής. Παράλληλα, επενδύονται δισεκατομμύρια στην ανέγερση νέων συγκροτημάτων, στις αναβαθμίσεις υπαρχόντων αλλά και στις εξαγορές», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

madata.gr
Post
Τουρισμός Κυριακή 16.06.2024

Άπιαστο όνειρο πλέον οι διακοπές στις Κυκλάδες για την ελληνική οικογένεια – Στα ύψη ακτοπλοϊκά και διαμονή

Μία περιουσία καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες για να ταξιδέψουν και να βρουν κατάλυμα σε κάποιο νησί των Κυκλάδων στη high season του καλοκαιριού. Οπως τονίζουν τουριστικοί πράκτορες, είναι προτι

Post
Τουρισμός Παρασκευή 14.06.2024

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024 ολοκληρώθηκαν και όσοι υπέβαλλαν αίτηση θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας μέ

Post
Τουρισμός Τετάρτη 12.06.2024

Πάνω από 16.000 έκαναν διακοπές το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ – 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία

Συνολικά 16.011 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της ΔΥΠΑ ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας στο διάστημα 1-10 Ιουνίου 2024. Ως δημοφιλέστερος προορισμός αναδείχτηκε η Εύβοια, ε