Image
Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 10:50 Παράδοση

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Παρασκευή: Γιατί προσεύχονται σε αυτή όσοι έχουν προβλήματα όρασης

Σήμερα 26 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, την οποία η ορθόδοξη παράδοση θεωρεί προστάτιδα των ματιών και σε αυτήν προσεύχονται όσοι έχουν πρόβλημα με την όρασή τους.

Σύμφωνα με τον βίο της Αγίας ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν αυτό της πυρακτωμένης περικεφαλαίας. Της τοποθέτησαν δηλαδή στο κεφάλι μια περικεφαλαία την οποία προηγουμένως είχαν πυρακτώσει. Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα βασανιστήρια εκείνης της εποχής που είχε σαν αποτέλεσμα αργό και βασανιστικό θάνατο αναφέρει το dogma.gr.

Σύμφωνα με τους βιογράφους της, η Παρασκευή δεν έπαθε το παραμικρό. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.

Η Αγία Παρασκευή με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Γι’ αυτό και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της Αγίας σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς, είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.

 

Post
Παράδοση Δευτέρα 30.06.2025

Οικία Θεοδωράκη: Μουσειακός προορισμός Μνήμης και Πολιτισμού στον Γαλατά. Ενετικά Νεώρια και φρούριο Ιτζεδίν αποκαθίστανται στα Χανιά

?Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας και αυτοψιών στα έργα που εκτελούνται ή προωθούνται στα Χανιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων, δ

Post
Παράδοση Κυριακή 29.06.2025

Τελικό διήμερο του Θεσμού Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού

Με πνεύμα γιορτής, μνήμης και συμμετοχής συνεχίζονται τηνΚυριακή 29 και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 30 Ιουνίουοι εκδηλώσεις του Θεσμού«Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη – Τροφή – Υγε

Post
Παράδοση Κυριακή 29.06.2025

Πέτρου και Παύλου: Η μεγάλη γιορτή των Αγίων Αποστόλων

Σήμερα Κυριακή, 29 Ιουνίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη των Αγίων Πέτρου και Παύλου, Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων. Την επομένη, 30 Ιουνίου, η Εκκλησία τιμά τη Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων. Ο