Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 23:42 Εκτός Ελλάδος

Απαγορεύτηκε το πρόσθετο Ε171: Σε ποια τρόφιμα χρησιμοποιείται


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την απαγόρευση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου ως προσθέτου τροφίμων (E171), λόγω ανησυχίας για πιθανή καρκινογόνο δράση.

Η απαγόρευση θα ισχύσει μετά από εξάμηνη μεταβατική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι, από φέτος το καλοκαίρι, το εν λόγω πρόσθετο δεν θα μπορεί πλέον να προστίθεται στα τρόφιμα.

Με τη σημερινή απαγόρευση, αφαιρούμε ένα πρόσθετο τροφίμων που δεν θεωρείται πλέον ασφαλές. Βασίζομαι στις αρχές των κρατών-μελών για τη συνεργασία τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων θα τερματίσουν τη χρήση του E171 στα τρόφιμα δήλωσε την Παρασκευή η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Η πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση του Ε171 είχε εγκριθεί ομόφωνα από τις χώρες-μέλη το φθινόπωρο.

Το διοξείδιο του τιτανίου είναι μια από τις λευκότερες γνωστές ουσίες και χρησιμοποιείται ευρέως σε χρώματα, καλλυντικά, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα. 

Στη βιομηχανία τροφίμων, χρησιμοποιείται για να δώσει λευκό χρώμα σε πολλά προϊόντα, από αρτοσκευάσματα και επάλειψη σάντουιτς μέχρι σούπες, σάλτσες, ντρέσινγκ σαλάτας και συμπληρώματα διατροφής.

Σε πολλές περιπτώσεις το διοξείδιο του τιτανίου προστίθεται υπό τη μορφή νανοσωματιδίων, τα οποία λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να εισχωρούν σε ιστούς και στην κυκλοφορία του σώματος.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) θεωρεί ότι το διοξείδιο του τιτανίου είναι πιθανό καρκινογόνο όταν εισπνέεται, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου προκαλούν φλεγμονή και γενετικές βλάβες σε πειραματόζωα.

themaygeias

 
Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 26.01.2022

Ο Πούτιν εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την πρόταση που είχε κάνει πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα να απαγορευθεί η κυκλοφορία και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, όπως και οι συναλλαγές με την χρήση κρυπτονομ ...

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 26.01.2022

Η Ουάσινγκτον απειλεί τη Λευκορωσία με αντίποινα αν βοηθήσει τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες, Τρίτη, τη Λευκορωσία ότι θα αντιμετωπίσει «γρήγορα» και «αυστηρά» αντίποινα, αν επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να επιτεθεί στην Ουκρανία. «Με τον ...

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 25.01.2022

Τι ισχύει για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID 1η Φεβρουαρίου 2022

Νέα σύσταση σχετικά με τη συντονισμένη προσέγγιση για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και με βάση την οποία η κατάσταση ενός ταξιδιώτη θα είναι καθορι ...