Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 17:01 Πολιτική

Η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας


Χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας. Αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρεται στις προσφορές των διμερών σχεδίων, οι οποίοι φθάνουν σε νέα έκθεση και σημειώνει ότι οι δύο χώρες θα βγουν ισχυρές από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί 

θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε δεσμούς μεταξύ των κυβερνητικών μας μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε φέτος στην Ουάσινγκτον για τον τρίτο γύρο »επισημαίνει τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. 

Αναφέρθηκε στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σε άλλο σημείο της επιστολής, ο κ. Μπλίνκεν και υπογραμμίζει τα εξής:

«Επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανίζεται δείχνοντας τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την ισοβαθμία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».  

 «Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με τις διεθνείς δίκαιο της θάλασσας».

 «Να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο». 

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη Βάση της Σούδας, καθώς υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων της Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλες εγκαταστάσεις, στις οποίες οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εκπαιδευτούν ή να επιχειρήσουν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστώ την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ».

 

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή

 

madata.gr
Post
Πολιτική Κυριακή 05.12.2021

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα Ανδρουλάκη. Μάχη Παπανδρέου - Λοβέρδου

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Προηγείται ο Ανδρουλάκης με 38,46% στο 57,45% των ψήφων - Μάχη Παπανδρέου-Λοβέρδου Στο 55,65% της ενσωμάτωσης, πρώτος εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης με 38,48%, δεύτερος ο Παπανδρέου με ...

Post
Πολιτική Κυριακή 05.12.2021

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα - Ποιος προηγείται

Έκλεισαν στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, μετά από 13 ώρες που ήταν ανοικτές οι κάλπες για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και η συμμετοχή έσπασε ρεκόρ με πάνω από 260.000 ψήφους.Ήδη έχει αρχίσει να υπάρχει ρ ...

Post
Πολιτική Κυριακή 05.12.2021

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Tα πρώτα αποτελέσματα

Πρωτιά του Ανδρέα Λοβέρδου στην Ελαφόνησου και του Γιώργου Παπανδρέου στα Άγραφα δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ. Στην Ελαφόνησο, όπου έκλεισαν πριν από λίγο οι κάλπες ο Ανδρέας