Image
Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020 16:36 Κρήτη Νομός: Ρεθύμνης

Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος: “Το τέλος του Γολγοθά θα φέρει χαρά και το φως της Ανάστασης”

Το μήνυμα της αισιοδοξίας παρά την δύσκολη συγκυρία που διανύει η ανθρωπότητα και η τοπική κοινωνία που δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοΐού, έστειλε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος, επισημαίνοντας πως: “Ο Γολγοθάς έχει Ανάσταση στο τέλος. Το τέλος του Γολγοθά δεν είναι η μαυρίλα και η απελπισία του θανάτου, αλλά η χαρά και το φως της Ανάστασης”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΤΕΑΜ FM ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου αναφέρθηκε και στην ανάγκη που έχουν οι πολίτες να βρουν παρηγοριά και ψυχική στήριξη αυτή τη δύσκολη περίοδο μέσα από την πίστη τους, παράλληλα με την τήρηση των μέτρων και ξεκαθάρισε πως η λατρεία της Εκκλησίας μπορεί να συνεργήσει με την επιστήμη και την κοινωνία στην αντιμετώπιση της πανδημίας τονίζοντας πως εκτός από το υγειονομικό σκέλος: "οι άνθρωποι χρειάζονται και πνευματική, ηθική και ψυχολογική ανάταση και υποστήριξη".

Παράλληλα αναφερόμενος στις προϋποθέσεις έτσι ώστε οι Εκκλησίες να μπορέσουν να ανοίξουν εν’ όψει των Χριστουγέννων υπογράμμισε: “Από εμάς τους ίδιους και την εφαρμογή των μέτρων εξαρτάται κατά πόσο θα κάνουμε Χριστούγεννα”. Ο ίδιος προέτρεψε όλους να τηρήσουν τα μέτρα ακόμη κι αν πλέον η κοινωνία εμφανίζει σημάδια κόπωσης, τονίζοντας άλλωστε πως για όλους η περίοδος αυτή είναι δύσκολη, ενώ πρόσθεσε "ελπίζουμε πως αυτό σύντομα θα το βλέπουμε ως μια θλιβερή παρένθεση ενός χρόνου και δεν θα κρατήσει παραπάνω".

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Μητροπολίτης ζητώντας από εκείνους που δεν πιστεύουν να σεβαστούν τους πιστούς και τα όσα θεωρούν "αδιαπραγμάτευτα" υπογράμμισε: "Το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτο για τους πιστούς. Δεν πιέζουμε κανένα να πιστεύει, αλλά και όσοι δεν πιστεύουν να μην προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους άποψη στους πιστούς".

Στάθηκε ιδιαίτερα και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ύπαρξη του εμβολίου ωστόσο επανέλαβε την ανάγκη "καθησυχασμού των συνειδήσεων των ανθρώπων" τονίζοντας πως "οι αρμόδιοι να εξηγήσουν με αγάπη στον κόσμο τα πάντα σχετικά με τα εμβόλια και γενικά την πανδημία".

-Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας δεύτερης δύσκολης φάσης, ενός δεύτερου Γολγοθά που ανεβαίνει όλος ο κόσμος με αφορμή αυτή την πανδημία. Ποιά είναι η αίσθηση σας θα τα καταφέρουμε;

Ο Γολγοθάς έχει Ανάσταση στο τέλος. Το τέλος του Γολγοθά δεν είναι η μαυρίλα και η απελπισία του θανάτου αλλά η χαρά και το φως της Ανάστασης. Γολγοθάς είναι, τον ανεβαίνουμε καρτερικά, κάνουμε ό,τι απαιτείται και πιστεύουμε, ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι κάποτε όλο αυτό το θέμα θα είναι ένα θλιβερό παρελθόν και μια παρένθεση στην ιστορία που θα καταγράφουν οι ιστορικοί και δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

-Βλέπουμε δυστυχώς ότι δεν έχει ηλικία και όρια η πανδημία αυτή. Αγγίζει και μπορεί να καταστρέψει οποιονδήποτε από εμάς...

Τα όριά της θα τα βάλουμε εμείς. Μιλούσαμε στην αρχή για τα θέματα της ατομικής ευθύνης και τώρα τείνουμε να το ξεχάσουμε πάλι. Αρχίζω να διαμαρτύρομαι για μια ακόμη φορά διότι επαναπαυόμαστε με τα καλά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών και νομίζουμε ότι τελείωσε ενώ κάποιοι άρχισαν ήδη να μιλούν για εμφάνιση τρίτου κύματος το οποίο μπορεί να είναι και πιο απειλητικό από τα προηγούμενα δύο. Γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να προσέχουμε τον εαυτό μας ακόμη κι αν ζοριζόμαστε όπως όλοι μας. Κάνουμε υπομονή. Κάποτε θα το λέμε ότι είναι μια θλιβερή παρένθεση στη ζωή μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κρατήσει παραπάνω. Στεναχωριέμαι βλέποντας στους δρόμους μια κίνηση που δεν θυμίζει lockdown. Γι’ αυτό θέλω να πω για άλλη μια φορά στους ανθρώπους μεγάλη προσοχή. Αυτός ο ιός δυστυχώς πιάνει όλες τις ηλικίες, ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν και τίποτα και ενώ βλέπουμε κάποιους ανθρώπους να το ξεπερνούν παρά το ότι έχουν την ηλικία το είδαμε αυτές τις ημέρες και ευτυχώς που αποθεραπεύτηκαν και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας και βγήκαν από τον Ευαγγελισμό, κάποιοι άλλοι όμως δεν βγαίνουν.

-Θα κάνετε το εμβόλιο;


Φυσικά χάρηκα παρά το ότι δεν βιάζομαι να πω μια θετική λέξη για το εμβόλιο, όχι όμως γιατί ακούω τις συνωμοσιολογίες, σε καμία περίπτωση. Δεν θα βιαστώ όμως. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, αυτοί που όντως παλεύουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον ιό. Κάποιοι επιστήμονες έκαναν τις έρευνές τους και το βρήκαν. Μέχρι να κατασταλάξει αυτό και να γίνει καλύτερο ίσως θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Προσωπικά τα βιαστικά δεν με βρίσκουν σύμφωνο γιατί κι αυτό το κάνουμε με ένα άγχος -και καλά κάνουν οι επιστήμονες – απλώς και αυτό χρειάζεται μια διαβεβαίωση από μέρους και της πρακτικής του θέματος αν τελικά αυτό το εμβόλιο το οποίο θα έρθει θα πιάσει ένα ευρύ φάσμα του ιού και θα σώσει τον κόσμο. Φυσικά κάποιοι άνθρωποι που είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να το κάνουν άμεσα και νομίζω ότι οι ειδικοί θα μας ενημερώσουν και γι αυτό. Φυσικά και πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια και αλλοίμονο αν αρχίσουμε να λέμε και να προσλαμβάνουμε άκριτα το τι λέει ο καθένας. Γι’ αυτά σηκώνει μια μεγάλη συζήτηση που θα την κάνουμε στο μέλλον πρώτα από όλα στην Εκκλησία, γιατί και η Εκκλησία πρέπει να έχει μια υπεύθυνη φωνή και να ενημερώσει και τους ανθρώπους και τις συνειδήσεις που ανησυχούν. Ξέρετε ότι δεν θέλω να είμαι κλειστός σε όλες τις φωνές και όλο αυτόν τον καιρό δεν απέρριψα στη συνείδησή μου ούτε τις φωνές διαμαρτυριών, κάποιων ανθρώπων ίσα ίσα. Παρά το ότι κάποιες συμπεριφορές μπορεί να μην ήταν οι καλύτερες αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δούμε σοβαρά τις ανησυχίες τους, ότι κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να καθίσουν και να κουβεντιάσουν μαζί τους θέματα που τους απασχολούν και να αμβλύνουν την σκέψη τους. Απευθύνω μια έκκληση και προς τους αρμόδιους, αυτές τις φωνές που δεν είναι λίγες, που δεν είναι ευκαταφρόνητες, να τις ακούν.

-Μέσα από τις ίδιες τις μετρήσεις και έρευνες που γίνονται και πολλές φορές τις κάνει η ίδια η κυβέρνηση προκειμένου να διαπιστώσει που βρισκόμαστε, αντιλαμβάνεται κανείς πως και την ανησυχία και την αμφιβολία του κόσμου και αναφέρομαι στις ρεαλιστικές απόψεις. Μήπως είμαστε πολύ βιαστικοί μπροστά στον κίνδυνο του οικονομικού αφανισμού και πιέζουμε τα πράγματα με το εμβόλιο; Mήπως να περιμένουμε λίγο;

Δεν θα πρέπει να βγάζουμε στο περιθώριο της ζωής και κάποιους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη από πολλούς από εμάς. Θα πρέπει να αμβλύνουμε τις ανησυχίες τους. Και εγώ προσωπικά ανησυχώ για πολλά πράγματα και δεν μπορώ να πάρω μια υπεύθυνη θέση και να πάρω στο λαιμό μου κι άλλους ανθρώπους που περιμένουν μια υπεύθυνη φωνή από τον Επίσκοπό τους ότι είναι έτσι ή αλλιώς. Τίποτα δεν είναι έτσι ή αλλιώς. Και το εμβόλιο αποτελεί ένα επιστημονικό επίτευγμα και η επιστήμη δεν σταματά να εξελίσσεται, ίσως να χρειαστούν βελτιώσεις, παρεμβάσεις γι’ αυτό δεν βιαζόμαστε για αυτά τα πράγματα, αλλά πέρα από το τι θα κάνει η πολιτεία και οι επιστήμονες το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας μας για να βελτιώσει τα πράγματα. Εκεί θέλω να εστιάζω και τη σκέψη μου και την παρέμβασή μου στην κοινωνία. Τι κάνει ο καθένας από εμάς για να περάσει αυτό. Ο καθένας πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για την μετάδοση του ιού και να κάνει τα πάντα για να το σταματήσει. Αν δεν ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας και περιμένουμε πάντα τι θα κάνουν οι άλλοι, πως θα το κάνουν, τι θα μας πουν να κάνουμε και ύστερα αν κάτι δεν πάει καλά θα αρχίσουμε πάλι να καταφερόμαστε εναντίον τους. Αυτά τα έχουμε πια βαρεθεί αυτούς τους μήνες, να λέει ο ένας στον άλλο τι δεν έκανε σωστά, βρήκαν κάποιοι ευκαιρία να κάνουν μικροπολιτικές με όλα αυτά. Μακριά από εμάς τέτοιες σκέψεις. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε πως θα φύγει από την ανθρωπότητα αυτό το βάσανο και πως θα γυρίσουμε σε αυτά που όμορφα ζούσαμε. Και εδώ πάλι θέλω να κάνω την παρέμβασή μας για τη ζωή μας που δεν μας άρεσε πριν, πως ψάχναμε όλα εκείνα που μας στεναχωρούσαν και δεν ευχαριστιόμασταν τις μικρές χαρές της καθημερινότητας. Τώρα που τα χάσαμε βλέπουμε την αξία τους. Τώρα που χάσαμε τη λατρεία μας την αναζητούμε και, θέλουμε τις Εκκλησίες ανοιχτές, όταν ήταν ανοιχτές ήταν άδειες. Πρέπει να τα βλέπουμε κι αυτά.

- Πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα και φέτος η μεγάλη γιορτή θα είναι εντελώς διαφορετική. Το νόημα και το μήνυμα παραμένει το ίδιο, αναλλοίωτο. Μπορεί να φτάσει όμως στον καθένα;

Μπορεί, αρκεί να θέλει να λάβει το μήνυμα και το νόημα στην καρδιά του για να γεννηθεί εκεί ο Χριστός. Ο Χριστός γεννιέται σε τόπους που δεν τους φαντάζεται το μυαλό μας και αυτά τα Βηθλεεμικά σπήλαια είναι οι υπάρξεις και οι καρδιές μας. Στην Εκκλησία πάμε για να προσλάβουμε το Χριστό μέσα μας. Γι’ αυτό εγώ προσωπικά όπως μπορώ και η Εκκλησία της Κρήτης έχει κάνει μια παρέμβαση ως οφείλει προς την κυβέρνησή μας. Ζητούμε τηρουμένων πάντοτε όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων τα Χριστούγεννα όπως και τα Θεοφάνεια έστω μια ημέρα να ανοίξουμε τις Εκκλησίες, γιατί το χρειάζεται ο λαός, ο τόπος και οι άνθρωποι μας. Κάποιοι άνθρωποι διαμαρτύρονται και με το δίκιο τους ότι έκλεισαν οι Εκκλησίες. Πρέπει να δούμε ότι αυτό έχει και μια κοινωνική διάσταση, πνευματική και ψυχολογική διάσταση. Οι άνθρωποι την Εκκλησία δεν τη βλέπουν σαν διασκέδασή τους, είναι ένας χώρος ζωτικός γι’ αυτούς και πρέπει και αυτό οι αρμόδιοι να το λάβουν υπόψη τους. Είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει και δεν θα κάνει ζημιά. Θέλω να εκφράσω και την πικρία μου για όλες αυτές τις φωνές που εκφράζονται για τη Θεία Κοινωνία. Όλα αυτά, ξέρετε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τελείως διαφορετικά στο πλαίσιο της ψυχικής υποστήριξης των ανθρώπων. Κάποιες φορές λέγαμε ότι δεν φτάνει μόνο το Νοσοκομείο σε έναν άρρωστο αλλά χρειάζεται και η ψυχική του στήριξη. Ακούγαμε ότι κάποια νοσοκομεία δίνουν πολύ βάρος σε αυτό και πως θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να συνεργήσει. Γιατί χωρίς να συνεργήσει δεν μπορεί να επιτευχθεί η θεραπεία του. Εμείς πιστεύουμε απόλυτα ότι μπορούμε να συνεργήσουμε με τη λατρεία της Εκκλησίας και κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουν. Αυτοί όμως που δεν πιστεύουν δεν θα πρέπει να επιβάλλουν την άποψή τους σε όσους πιστεύουν. Οι Ακολουθίες θα γίνονται κανονικά, ήδη έχω βγάλει το πρόγραμμα για τις Ακολουθίες του δωδεκαημέρου. Τουλάχιστον όμως να είναι και οι πόρτες ανοιχτές να μπορεί να μπει ο κάθε άνθρωπος να ανάψει ένα κερί, θα του κάνει καλό και θα κάνει καλό σε όλους μας. Να μπορέσει να Κοινωνήσει αν θέλει. Για εμάς το θέμα της Θείας Κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτο και σε ανάλογους πειρασμούς σε όλη την ιστορία η Εκκλησία και η πίστη βοήθησε και δεν απετέλεσε πεδίο μολύνσεως όπως κάποιοι διατείνονται. Παρακαλώ όλους να προσέξουμε και να βοηθήσουμε ώστε να αρθεί στο μέτρο του δυνατού και εφικτού το lockdown έως τα Χριστούγεννα. Πρέπει να ακούσουμε και τις φωνές των ανθρώπων που πληθαίνουν και ζητούν να μην ξαναγίνει τα Χριστούγεννα αυτό που έγινε το Πάσχα. Δεν είναι μόνο μια κυβερνητική απόφαση, είναι και μια συνεργεία από μέρους μας για το πως έχουμε μπροστά μας είκοσι ημέρες να διαχειριστούμε τα πράγματα όπως πρέπει, να κατέβουν τα νούμερα και να επιτρέψουν στους αρμόδιους να λάβουν αυτή την ανακουφιστική απόφαση.

-Καταλήγουμε και πάλι στο ότι η ατομική ευθύνη και το πως συμβάλλει ο καθένας από εμάς είναι καθοριστικό…

Το λέω στον εαυτό μου πρώτα και νομίζω ότι το κάνω πράξη όλο αυτόν τον καιρό. Από εμάς τους ίδιους εξαρτάται κατά πόσο θα κάνουμε Χριστούγεννα.

-Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι δεδομένο και γνωστό σε όλους, φέτος όμως είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Βλέπουμε ότι γύρω μας ο πόνος αυξάνεται, δεν είναι εύκολο να βλέπουμε τόσα παιδιά να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, δεν είναι ωραίο να βλέπεις οικογένειες να δυσκολεύονται να τα καταφέρουν στα βασικά. Η Εκκλησία του Ρεθύμνου σε αυτή τη δύσκολη φάση πώς συμπαρίσταται και πώς συνεργάζεται με τους υπόλοιπους φορείς έτσι ώστε η συνεργασία αυτή να είναι πιο άμεση και ουσιαστική;

Τούτους τους καιρούς τους ευαίσθητους, μακριά από την πόλη έχουμε κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζονται, όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Είναι κυρίως στα χωριά μας τα ορεινά σε κάποια σχολεία ορεινά και περιοχές όπου οι άνθρωποι δεν είχαν συσκευές και διαδίκτυο και ακούω πως μοιράζονται ή θα μοιραστούν από την περιφέρεια. Εκεί χρειάζεται ένας συντονισμός για να γίνει η σωστή κατανομή σε αυτούς που πρέπει και σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται γιατί είναι αδιανόητο όλο αυτό που γίνεται. Χαίρομαι γι αυτούς που αναλαμβάνουν τις πρωτοβουλίες και παρακαλώ πολύ όταν κάποιος έχει στην αντίληψή του μια τέτοια υπόθεση να μας το γνωρίζει και θα κάνουμε εμείς αυτό που πρέπει.

Προχωράμε, θεραπεύουμε τις ανάγκες, κοιτάμε μπροστά και ο ένας κρατάει το χέρι του άλλου. Είμαστε εδώ για όλους αυτούς που μας χρειάζονται και τους χρειαζόμαστε. Ίσως τελικά κάποιο από αυτά τα παιδάκια που σήμερα δεν έχει laptop αύριο μεθαύριο να είναι ο επιστήμονας που όντως θα σώζει την ανθρωπότητα. Θέλω αυτό να βλέπω στο πρόσωπο του κάθε παιδιού και ίσως η παρέμβαση η δική μας να έχει άμεσο αντίκτυπο για το μέλλον της ανθρωπότητας. Έτσι ας το βλέπουμε.

goodnet.gr