Image
Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2026 08:53 Παράδοση

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 2/10/26

 Σύμφωνα τιμάται η μνήμη του Αγίου Κυπριανού, Επισκόπου Καρθαγένης, καθώς και της Αγίας Ιουστίνης της Παρθένου.

Γιορτάζουν:

Κυπριανός, Κυπριανή
Ιουστίνη, Ιούστα, Γιούστα, Ιουστίνα, Γιουστίνα, Γιουστίνη.

Ο Άγιος Κυπριανός, ευγενής και εύπορος φιλόσοφος από την Καρχηδόνα, εξασκούσε τη μαγεία στην Αντιόχεια επί αυτοκράτορα Δεκίου. Όταν ένας ειδωλολάτρης, ο Αγλαΐδας, ζήτησε τη βοήθειά του για να κατακτήσει τη Χριστιανή παρθένο Ιούστα, ο Κυπριανός επιστράτευσε κάθε μαγικό μέσο, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα απέναντι στην ακλόνητη πίστη της.

Συνειδητοποιώντας την αδυναμία των τεχνών του, έκαψε τα μαγικά βιβλία του μπροστά στον Επίσκοπο Άνθιμο, βαπτίστηκε και ακολούθησε τον ιερατικό δρόμο. Έφτασε μέχρι το αξίωμα του Επισκόπου Καρχηδόνος και χειροτόνησε την Ιούστα διακόνισσα, μετονομάζοντάς την σε Ιουστίνα.

Η μεγάλη αποστολική του δράση προκάλεσε την οργή του Δεκίου, με αποτέλεσμα τη φυλάκισή του στην Αντιόχεια και, τελικά, τον αποκεφαλισμό του μαζί με την Ιουστίνα στη Νικομηδεία από τον Κλαύδιο.

Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.

Post
Παράδοση Πέμπτη 08.10.2026

Τελετή λήξης για το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής την Κυριακή 11 Οκτωβρίου

Με την παρουσίαση πέντε εξαιρετικών έργων τέχνης από λευκό μάρμαρο, ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Οκτωβρίου το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου, σε συνδιοργάνωση

Post
Παράδοση Τετάρτη 07.10.2026

Κατάμεστο το Αστόρια για το «Δεκαοχτώ Ενάτου» – «Δεν ξεχνάμε»

Με μια κατάμεστη αίθουσα στο κινηματοθέατρο Αστόρια πραγματοποιήθηκε η συγκλονιστική παράσταση «Δεκαοχτώ Ενάτου», με τη Δώρα Χρυσικού να καθηλώνει το κοινό με μια δυνατή ερμηνεία και μια β

Post
Παράδοση Τετάρτη 07.10.2026

Η Λέσχη Ανάγνωσης συνεχίζει το ταξίδι της αύριο Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο ΜΑΡΙΝΑ

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Καφές και Βιβλία» συνεχίζει και φέτος τις συναντήσεις της, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο για την περίοδο 2026–27. Η εναρκτήρια συνάντηση του νέου κύκλου θα πραγματοπο