Image
Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 12:04 Πολιτική

Ελένη Βατσινά: «Η Πολιτεία δεν προστάτευσε εκείνους που καθημερινά προστατεύουν τους πολίτες»

 Με έντονη συγκινησιακή φόρτιση τοποθετήθηκε, χθες αργά το βράδυ, από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ελένη Βατσινά, κάνοντας αναφορά στους τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στο Ρέθυμνο και το Γύθειο.

Μιλώντας για την τραγωδία που βιώνουν η Κρήτη, η Λακωνία και ολόκληρη η χώρα, η Ελένη Βατσινά εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Έστρεψε όμως ταυτόχρονα τα «πυρά» της προς την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπενθυμίζοντας ότι έχει επανειλημμένα αναδείξει τα προβλήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κρήτης, ζητώντας στελεχιακή ενίσχυση, σύγχρονο εξοπλισμό, νέα οχήματα.

«Δυστυχώς, η άποψη του Υπουργείου ήταν διαχρονικά προς την κατεύθυνση της διαχείρισης και όχι της πρόληψης. "Οι Πυροσβέστες στην Κρήτη είναι ευνοημένοι", έτσι είπε ο κ. Τουρνάς πριν από έναν μήνα ακριβώς, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου», σημείωσε η κ. Βατσινά, χαρακτηρίζοντας «προκλητικό η Πολιτεία να μην προστατεύει πρώτα εκείνους που καθημερινά προστατεύουν όλους εμάς».

«Προετοιμάζετε την ιδιωτικοποίηση του νερού»

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, προκειμένου να αφαιρέσει αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να συγκεντρώσει τη διαχείριση του νερού σε κεντρικούς φορείς.

Όπως υποστήριξε, η Κρήτη βιώνει ήδη τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με τη λειψυδρία να αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, την αγροτική παραγωγή να δοκιμάζεται και τις ανάγκες ύδρευσης να αυξάνονται συνεχώς.

«Το νερό αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί «το πρώτο βήμα πριν από την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης».
 

«Με δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους οικισμούς»

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η παρέμβασή της και για τις πολεοδομικές διατάξεις του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενη αδικία εις βάρος των μικρών ιδιοκτητών στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Η Ελένη Βατσινά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, ενώ επί έναν χρόνο καλλιεργούσε προσδοκίες για αλλαγές μετά το Προεδρικό Διάταγμα 194/2025, τελικά επιλέγει να διευκολύνει κυρίως μεγάλες ιδιωτικές πολεοδομήσεις και τουριστικές επενδύσεις, αφήνοντας τους μικρούς ιδιοκτήτες να εξακολουθούν να βλέπουν τις περιουσίες τους να απαξιώνονται.

«Από τη μία δημιουργείτε εργαλεία για τους μεγάλους επενδυτές και από την άλλη συνεχίζετε να στερείτε από τους μικρούς ιδιοκτήτες το δικαίωμα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Αυτό λέγεται επιλεκτική νομοθέτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει μια πολιτική συγκεντρωτισμού, αποδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξυπηρέτησης ισχυρών συμφερόντων, επαναλαμβάνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια διαφορετική πορεία, με έμφαση στην πρόληψη, την αποκέντρωση, την προστασία των δημόσιων αγαθών και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.


Post
Πολιτική Παρασκευή 31.07.2026

Ελένη Βατσινά: «Η Πολιτεία δεν προστάτευσε εκείνους που καθημερινά προστατεύουν τους πολίτες»

Με έντονη συγκινησιακή φόρτιση τοποθετήθηκε, χθες αργά το βράδυ, από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ελένη Βατσινά, κάνοντας αναφορά στους τρεις πυροσβέστες που έ

Post
Πολιτική Τρίτη 28.07.2026

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χουρδάκης

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε με τον Βουλευτή, Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. «Καλωσ

Post
Πολιτική Τρίτη 28.07.2026

Η αύξηση του κόστους των καυσίμων πιέζει ασφυκτικά τις τουριστικές μεταφορές της Κρήτης

Ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.