Image
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026 10:54 Ειδήσεις

Περισσότερη κοκαΐνη και κεταμίνη στα λύματα στην Ευρώπη αναφέρει ο Οργανισμός ΕΕ για ναρκωτικά

Μεγαλύτερος όγκος καταλοίπων κοκαΐνης και κεταμίνης εντοπίστηκε στα λύματα των αποχετευτικών συστημάτων χωρών της Ευρώπης πέρυσι σε σύγκριση με το 2024, αποκαλύπτει μελέτη που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, ενώ η MDMA, η δραστική ουσία ψυχοτρόπου που είναι γνωστό με την εμπορική ονομασία έκσταση, σημείωσε καθαρή πτώση.

Η μελέτη καταγράφει «φαινόμενο κατανάλωσης ναρκωτικών γενικευμένο, ποικιλόμορφο και σε διαρκή εξέλιξη», εξηγεί σε ανακοίνωση Τύπου η Λορέν Νόλαν, διευθύντρια του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά (EUDA, ο πρώην EMCDDA), που έκανε την έρευνα, σε συνεργασία με το δίκτυο ερευνητών SCORE.

Δείγματα συγκεντρώνονταν καθημερινά από δημοτικά λύματα για περίοδο μιας εβδομάδας μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου του 2025 σε 115 πόλεις 25 χωρών (23 κρατών μελών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Τουρκίας).

Τα δείγματα λυμάτων που αντιστοιχούσαν σε συνολικά 72 εκατ. ανθρώπους αναλύθηκαν για να εντοπιστούν κατάλοιπα κεταμίνης, κοκαΐνης, MDMA, μεθαμφεταμίνης, αμφεταμίνης και κάνναβης.

Αν και η παρουσία καταλοίπων των τρίτων τελευταίων ουσιών παρουσίασε διακυμάνσεις από τη μια πόλη στην άλλη, αυτή της κεταμίνης αυξήθηκε στις περισσότερες πέρυσι.

Το συνολικό φορτίο καταλοίπων κεταμίνης αυξήθηκε κατά σχεδόν 41% μεταξύ του 2024 και του 2025, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται σε βελγικές, γερμανικές και ολλανδικές πόλεις που μελετήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά την κοκαΐνη, η παρουσία της αυξήθηκε επίσης, κατά 22% το 2025, και παρέμεινε υψηλή σε πόλεις της δυτικής και της νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με την έκθεση, ειδικά «στο Βέλγιο, στην Ισπανία και στην Ολλανδία, αν και κατάλοιπα εντοπίστηκαν στην πλειονότητα των πόλεων της δυτικής Ευρώπης».

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την MDMA, στις περισσότερες από τις πόλεις που μελετήθηκαν διαπιστώθηκε μείωση του φορτίου μεταξύ του 2024 και του 2025.

Η μείωση αυτή ήταν πιο έντονη στα λύματα πόλεων της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας: ήταν «μεγαλύτερη από αυτήν που είχε παρατηρηθεί το 2020, όταν σχεδόν οι μισές πόλεις είχαν παρουσιάσει μειώσεις κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των χώρων νυχτερινής διασκέδασης λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού», εξηγούν οι συγγραφείς.

Εξάλλου, η ανάλυση των λυμάτων επέτρεψε να εντοπιστούν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα στη χρήση ναρκωτικών: έτσι, σε τρεις στις τέσσερις από τις υπό μελέτη πόλεις, τα κατάλοιπα βενζοϊκού μεθυλεστέρα της εκγονίνης, βασικού προϊόντος του μεταβολισμού της κοκαΐνης, και τα κατάλοιπα MDMA στα λύματα ήταν υψηλότερα το σαββατοκύριακο (Παρασκευή ως Δευτέρα) απ’ ό,τι τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.


Post
Ειδήσεις Κυριακή 22.03.2026

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου – Η Κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάρρευση του κλάδου»

Την άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου, μετά το κρούσμα αφθώδου

Post
Ειδήσεις Σάββατο 21.03.2026

Ένας νεκρός οδηγός μετά από σύγκρουση δύο οχημάτων λίγο μετά τους Αρμένους Ρεθύμνου

Ένας άντρας είναι νεκρός μετά από τροχαία σύγκρουση που σημειώθηκε το πρωί στην διασταύρωση της Καρές, λίγο μετά τους Αρμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το goodnet.gr, απ΄ όπου και η φωτογραφία, έν

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 19.03.2026

Επίτροπος Βάρχελι προς Αρναούτογλου: «Θα στηρίξουμε τους Έλληνες κτηνοτρόφους σε κάθε βήμα» – Δέσμευση για χρηματοδότηση, αποζημιώσεις και ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου

Σημαντική πολιτική δέσμευση για τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων απέσπασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου, στο πλαίσιο του διαρθρωμένου διαλόγου με τον Επίτροπο Ολιβέρ Βάρχελι στην Επιτ