Image
Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2025 21:10 Εκτός Ελλάδος

Κλιμάκωση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ: Ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου για γενοκτονία στη Γάζα από την τουρκική εισαγγελία

Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για εγκλήματα γενοκτονίας στη Γάζα, σε μια κίνηση που αναμένεται να οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.

Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής εισαγγελίας, τα εντάλματα αφορούν 37 Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το έγγραφο αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει «διαπράξει με συστηματικό τρόπο γενοκτονία στη Γάζα, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η ανακοίνωση υποστηρίζει επίσης ότι, ως αποτέλεσμα των πράξεων αυτών, «χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί και οι οικίες και οι εγκαταστάσεις τους έχουν καταστεί μη κατοικήσιμες».

Παράλληλη έρευνα
Η τουρκική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για πιθανά εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν εναντίον μελών του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, στο πλαίσιο ευρύτερης διερεύνησης για παραβιάσεις διεθνούς δικαίου.

Διπλωματικές συνέπειες
Η απόφαση αυτή θεωρείται μία από τις πιο επιθετικές νομικές κινήσεις της Άγκυρας απέναντι στο Τελ Αβίβ τα τελευταία χρόνια και έρχεται σε μία περίοδο εντονότατης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η κίνηση της τουρκικής δικαιοσύνης, αν και έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την ισραηλινή πλευρά και να οξύνει το διπλωματικό ρήγμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

madata.gr

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.11.2025

Ισραήλ: Έντονη αντιπαράθεση Νετανιάχου – ακροδεξιών για το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ

Σοβαρούς τριγμούς προκαλεί στην κυβέρνηση Νετανιάχου το νέο σχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το οποίο κάνει για πρώτη φορά αναφορά σε &l

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.11.2025

Παγκόσμιο μπλακ άουτ στο διαδίκτυο: Πώς ένας γιγαντιαίος ηλιακός παλμός θα «γύριζε» την ανθρωπότητα δεκαετίες πίσω

Το ίντερνετ έχει πάψει προ πολλού να είναι μια απλή ευκολία. Από τις τράπεζες και την ενέργεια, μέχρι την υγεία, τις μεταφορές και την άμυνα, σχεδόν κάθε κρίσιμη υποδομή του σύγχρονου κόσμου «πα

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 15.11.2025

Guardian: Σχέδιο ΗΠΑ για διαίρεση της Γάζας σε Πράσινη και Κόκκινη Ζώνη – Οι νέες πληροφορίες

Σχέδια που αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προτείνουν τη διαίρεση της Γάζας σε ζώνες υπό διαφορετικό καθεστώς ελέγχου φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Guardian, βασισμένη σε αμερικανικά