Image
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025 17:57 Εκτός Ελλάδος

Συνελήφθη ο «χασάπης του αιώνα»: Ο πολέμαρχος στο Σουδάν που σκότωσε 2.000 ανθρώπους

Ένα από τα πιο διαβόητα πρόσωπα του πολέμου στο Σουδάν, ο πολέμαρχος Αμπού Λούλου, γνωστός ως «χασάπης του αιώνα», συνελήφθη από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), όπως ανακοίνωσε η ίδια η οργάνωση.

Ο Αμπού Λούλου είχε γίνει σύμβολο φρίκης, καθώς εμφανιζόταν σε δεκάδες βίντεο να εκτελεί άοπλους άνδρες, ενώ σε αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα καυχιόταν ότι έχει σκοτώσει πάνω από 2.000 ανθρώπους.

 
Η σύλληψη και τα βίντεο
Σύμφωνα με ανακοίνωση των RSF στο Telegram, ο Αμπού Λούλου συνελήφθη μαζί με άλλους μαχητές μετά την κατάληψη της πόλης Ελ Φάσερ, στο δυτικό Νταρφούρ — το τελευταίο προπύργιο του κυβερνητικού στρατού στην περιοχή.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο πολέμαρχος φαίνεται πίσω από τα κάγκελα σε φυλακή του Βόρειου Νταρφούρ.

Η πτώση της Ελ Φάσερ, έπειτα από 18μηνη πολιορκία, συνοδεύτηκε από μαρτυρίες για μαζικές εκτελέσεις και ωμότητες. Επιζώντες που κατέφυγαν στην πόλη Ταουίλα μίλησαν για παιδιά που εκτελέστηκαν μπροστά στους γονείς τους και πολίτες που ξυλοκοπήθηκαν καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν.

 
Ο «χασάπης του αιώνα» στα social media
Ο Αμπού Λούλου, ή Μπριγκαντιέ Αλ-Φάτεχ Αμπντάλα Ίντρις, είχε αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους στο TikTok, ανεβάζοντας βίντεο στα οποία φαινόταν να εκτελεί αιχμαλώτους εν ψυχρώ και να χλευάζει τα θύματά του.

Σε ένα χαρακτηριστικό βίντεο, φαίνεται να πυροβολεί εξ επαφής τρεις άνδρες που τον ικετεύουν για τη ζωή τους, ενώ οι στρατιώτες γύρω του επευφημούν και φωνάζουν το όνομά του.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είχε «καθαρίσει» πάνω από 2.000 ανθρώπους — ισχυρισμός που ενίσχυσε το παρατσούκλι “χασάπης του αιώνα” από διεθνή μέσα.

 
Αντιδράσεις από ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για εκτελέσεις μεγάλης κλίμακας μετά την πτώση της Ελ Φάσερ.

Παρά το γεγονός ότι οι RSF δηλώνουν πως διεξάγουν εσωτερική έρευνα για τις καταγγελίες, ο ΟΗΕ εκφράζει έντονο σκεπτικισμό για την αξιοπιστία της διαδικασίας, ενώ οι αναφορές για φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου συνεχίζονται.

 
Το φόντο της σύγκρουσης
Ο εμφύλιος στο Σουδάν μαίνεται από τον Απρίλιο του 2023, όταν ξέσπασε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον σουδανικό στρατό (SAF) και τις παραστρατιωτικές RSF, που προέρχονται από τις διαβόητες πολιτοφυλακές Τζαντζαουίντ, υπεύθυνες για μαζικές σφαγές στο Νταρφούρ πριν από δύο δεκαετίες.

Έκτοτε, περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας.

madata.gr

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.11.2025

Ισραήλ: Έντονη αντιπαράθεση Νετανιάχου – ακροδεξιών για το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ

Σοβαρούς τριγμούς προκαλεί στην κυβέρνηση Νετανιάχου το νέο σχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το οποίο κάνει για πρώτη φορά αναφορά σε &l

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.11.2025

Παγκόσμιο μπλακ άουτ στο διαδίκτυο: Πώς ένας γιγαντιαίος ηλιακός παλμός θα «γύριζε» την ανθρωπότητα δεκαετίες πίσω

Το ίντερνετ έχει πάψει προ πολλού να είναι μια απλή ευκολία. Από τις τράπεζες και την ενέργεια, μέχρι την υγεία, τις μεταφορές και την άμυνα, σχεδόν κάθε κρίσιμη υποδομή του σύγχρονου κόσμου «πα

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 15.11.2025

Guardian: Σχέδιο ΗΠΑ για διαίρεση της Γάζας σε Πράσινη και Κόκκινη Ζώνη – Οι νέες πληροφορίες

Σχέδια που αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προτείνουν τη διαίρεση της Γάζας σε ζώνες υπό διαφορετικό καθεστώς ελέγχου φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Guardian, βασισμένη σε αμερικανικά