Image
Παρασκευή 23 Μαΐου 2025 22:21 Βλέπω/Ακούω

«Γεια σας, δίνω Πανελλαδικές και μόλις έπαθα κρίση πανικού»

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης των νέων που δίνουν Πανελλαδικές μέσω των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ). Παρότι μέχρι σήμερα πολλά παιδιά και γονείς δεν είναι ενήμεροι για τη δυνατότητα αυτή, τέτοιες τηλεφωνικές γραμμές είναι ήδη σε λειτουργία και θα παραμείνουν μέχρι το τέλος των εξετάσεων. 

Πώς λειτουργούν οι γραμμές υποστήριξης

«Εχουμε ήδη κάνει εκτροπή του σταθερού τηλεφώνου στα κινητά μας τηλέφωνα ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε κάθε παιδί που ενδέχεται να μας τηλεφωνήσει», μας ενημερώνει η προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Λευκάδας, Γεωργία Βλάχου. 

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Ευρυτανίας, Αντιγόνη Λυκοκάπη, εξηγεί στην «Κ» τις παροχές της συγκεκριμένης γραμμής σε γονείς και παιδιά. «Εμείς ως κοινωνικοί λειτουργοί αναλαμβάνουμε τη συμβουλευτική υποστήριξη των γονέων. Αν τηλεφωνήσει κάποιο παιδί και χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη, τότε το παραπέμπουμε στους δύο ψυχολόγους μας. Αν πάλι θέλουν να ρωτήσουν για τη διαδικασία των εξετάσεων, σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ο φιλόλογος του ΚΕΔΑΣΥ», σημειώνει η ίδια. 

Πώς θα βρείτε το αρμόδιο ΚΕΔΑΣΥ

Αν χρειάζεστε υποστήριξη από το ΚΕΔΑΣΥ της περιοχής σας για τις Πανελλαδικές, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την αρμόδια υπηρεσία. Επειδή τα στοιχεία επικοινωνίας διαφέρουν ανά περιοχή, προτείνουμε να αναζητήσετε το αρμόδιο ΚΕΔΑΣΥ, εδώ.
Η κ. Βλάχου τονίζει πως συχνά είναι και τα τηλεφωνήματα των γονέων που αγωνιούν για τα παιδιά τους και δεν ξέρουν πώς να τα βοηθήσουν. 

Πανελλαδικές με βοηθό το ChatGPT

Κι ενώ οι περισσότερες γραμμές είναι ανοιχτές κυρίως τις πρωινές ώρες, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών μπορούν να αντιμετωπίσουν και πιο βαριά περιστατικά και να παραπέμψουν, αν χρειάζεται, σε αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες. «Παρεμβαίνουμε ακόμη και αν κάποιος μαθητής μάς καλέσει και μας πει “γεια σας, δίνω Πανελλαδικές και μόλις έπαθα κρίση πανικού”. Αλλωστε, και σε συναντήσεις με μαθητές μας σε σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υπήρχαν τέτοια περιστατικά, κυρίως επειδή τα παιδιά δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους και τον φόρτο», προσθέτει η κ. Λυκοκάπη.

Συνήθως οι καλοί μαθητές, που έχουν «επενδύσει» στις Πανελλαδικές, έχουν κουραστεί και φοβούνται την αποτυχία, είναι και αυτοί που μπορεί να νιώσουν πως τα πράγματα δεν είναι στον έλεγχό τους.
Ρωτώντας την ειδικό για την ψυχολογία των παιδιών που είναι ένα βήμα πριν από την έναρξη των εξετάσεων, ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Σαραβελάκης, σημειώνει στην «Κ» πως η ανάσφαλεια που νιώθουν τα περισσότερα παιδιά για το μέλλον είναι και αυτή που πυροδοτεί το άγχος τους. «Συνήθως οι καλοί μαθητές, που έχουν “επενδύσει” στις Πανελλαδικές, έχουν κουραστεί και φοβούνται την αποτυχία, είναι και αυτοί που μπορεί να νιώσουν πως τα πράγματα δεν είναι στον έλεγχό τους», σημειώνει. Εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι ειδικοί όσο και οι γονείς πρέπει να δράσουν υποστηρικτικά και πυροσβεστικά στην όποια ένταση. 

«Μην κάνεις το δικό μου λάθος όταν συμπληρώσεις το μηχανογραφικό»

Είναι ένα σκαλοπάτι, αλλά όχι το μόνο

Οι γενικές συμβουλές, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΔΑΣΥ, δεν είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και σίγουρα τις έχουν ακούσει όσοι ήδη έχουν δώσει Πανελλαδικές. «Αυτό που συνιστούμε πάντα είναι πρώτα απ’ όλα ηρεμία. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στις οικογένειες πως οι Πανελλαδικές είναι ένα σκαλοπάτι, αλλά δεν είναι το μόνο. Οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν πως κάνουν μία προσπάθεια, και οι γονείς τους θα είναι δίπλα τους είτε επιτύχουν είτε όχι. Πάντα υπάρχουν διέξοδοι», σημειώνουν. 

Οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν πως κάνουν μία προσπάθεια, και οι γονείς τους θα είναι δίπλα τους είτε επιτύχουν είτε όχι. Πάντα υπάρχουν διέξοδοι.
 
Να σημειωθεί πάντως πως υπεύθυνοι του ΚΕΔΑΣΥ, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εξήγησαν στην «Κ» πως παρά τα οφέλη της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης στους μαθητές, θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο οργανωμένη κεντρική πολιτική για τη λειτουργία τους. Η έναρξη λειτουργίας των τηλεφωνικών γραμμών λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές αλλά και το γεγονός πως δεν λειτουργούν 24ωρες το 24ωρο, ούτε όλες τις ημέρες της εβδομάδας, έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθή και ολοκληρωμένη παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών. «Θα μπορούσε να υπάρχει μία τηλεφωνική γραμμή όλο τον χρόνο που να λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, και να έχει εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν βοήθεια όταν το χρειάζονται», καταλήγει εργαζόμενη σε τοπικό ΚΕΔΑΣΥ.

Πηγή: kathimerini.gr


Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 24.05.2025

Εντοπισμός και διάσωση 89 αλλοδαπών νότια της Κρήτης και σύλληψη ενός αλλοδαπού διακινητή

Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Αγίας Γαλήνης, των Καλών Λιμένων, του Κόκκινου Πύργου και της Ιεράπετρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) τ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 24.05.2025

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 24/5/25

Σήμερα γιορτάζουν οι: Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα Μαρκιανή, Μαρκιάνα Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ * Χριστιανός, Χριστιανή Αγίου Μελετίου και συν αυτώ Μαρτύρων * Υπάρχουν και

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 24.05.2025

Πετυχημένη η εκδήλωση του ΚΠ "ΠΡΟΝΟΗ" για τη Διαχείριση του Στρες των Εξετάσεων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Διαχείριση του Στρες των Εξετάσεων: Υποστηρίζοντας τον Έφηβο Μαθητή και τον Εαυτό μας», την Τρίτη 20 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρ