Image
Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 17:58 Είς Υγείαν

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια συχνή πεπτική διαταραχή που προκαλεί καούρα, ενοχλήσεις στον οισοφάγο και δυσάρεστο «κάψιμο» στο στήθος.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ένταση και τη συχνότητα των κρίσεων παλινδρόμησης. Ορισμένες τροφές, αν και συνηθισμένες στο τραπέζι μας, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Από όξινα φρούτα και τηγανητά μέχρι αναψυκτικά και σοκολάτες, η σωστή διαχείριση της πάθησης ξεκινά από το πιάτο σου.

Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψεις ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις οπωσδήποτε αν πάσχεις από παλινδρόμηση, αλλά και τι να βάλεις στη θέση τους, ώστε να ανακουφίσεις το πεπτικό σου σύστημα και να νιώσεις καλύτερα στην καθημερινότητά σου — φυσικά, χωρίς να θυσιάσεις τη γεύση.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για να μην υποφέρεις
Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ μπορούν να ερεθίσουν τον οισοφάγο και τον γαστρικό βλεννογόνο. Οι ντομάτες, οι οποίες υπάρχουν σε πολλά μαγειρικά παρασκευάσματα, είναι επίσης γνωστές για την οξύτητά τους. Η κατανάλωσή τους σε σάλτσες ή έτοιμα πιάτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Αυτές οι τροφές όχι μόνο μπορούν να αυξήσουν το οξύ του στομάχου, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν τα φάρμακα για την παλινδρόμηση λιγότερο αποτελεσματικά.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το τηγάνισμα, για παράδειγμα, είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που όχι μόνο μεταβάλλει τη θρεπτική αξία των τροφίμων, αλλά συμβάλλει και στην επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης.

Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει την πίεση στο στομάχι, προάγοντας την παλινδρόμηση. Επομένως, είναι προτιμότερο να επιλέγετε ελαφρύτερες μεθόδους μαγειρέματος, όπως βράσιμο, για να ελαχιστοποιήσετε αυτόν τον κίνδυνο.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, ενώ δεν είναι όξινα ή ιδιαίτερα λιπαρά, μπορεί να είναι προβληματικά.

Τα ανθρακούχα ποτά, για παράδειγμα, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη κοιλιακή πίεση λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχουν, συμβάλλοντας έτσι στην παλινδρόμηση. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει επίσης να γίνεται με προσοχή: ποτά όπως το κρασί και η μπύρα μπορούν να θεωρηθούν επιβλαβή.

Επίσης, τα πικάντικα φαγητά δεν πρέπει να καταναλώνονται. Για όσους υποφέρουν από παλινδρόμηση, τροφές όπως το τσίλι, το κάρυ ή το μαύρο πιπέρι μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω τον οισοφαγικό βλεννογόνο. Ως εκ τούτου, συνιστάται να περιορίσετε τη χρήση αυτών των καρυκευμάτων ή να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις.

Όσον αφορά τα σνακ, μια άλλη τροφή που πρέπει να προσέξετε είναι η σοκολάτα. Παρότι πρόκειται για μία αγαπημένη λιχουδιά, η σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παλινδρόμησης. Αν δεν μπορείτε να την κόψετε τελείως, είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή σας και να επιλέξετε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οι τροφές που πρέπει να προτιμήσεις
Αφού γνωρίζεις ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται, τώρα είναι σημαντικό να ξέρεις ποιες εναλλακτικές έχεις.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, αφού έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της καλής πέψης.

Ακόμη, τα μη όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα χόρτα, μπορούν όχι μόνο να είναι θρεπτικά, αλλά και να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

Αναφορικά με τα ποτά, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν ερεθίζει τον βλεννογόνο και δεν επηρεάζει την οξύτητα του στομάχου. Το τσάι από τζίντζερ ή χαμομήλι μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από την καούρα, βοηθώντας στην ευκολότερη πέψη.

Άλλες τροφές που μπορεί να ωφελήσουν στην υγεία του στομάχου περιλαμβάνουν το άπαχο κρέας, το ψάρι και τα αυγά, τα οποία παρέχουν πρωτεΐνη χωρίς να αυξάνουν τη δραστηριότητα του στομαχικού οξέος.

Πηγή: e-howto.gr

 


Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 22.05.2025

Μεγάλη επιτυχία για το πρωτοποριακό πρόγραμμα προσδιορισμού καρδιαγγειακού κινδύνου στον Δήμο Περιστερίου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα προσδιορισμού του καρδιαγγειακού κινδύνου που υλοποιήθηκε στον Δήμο Περιστερίου, ενισχύοντας τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη κ

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 21.05.2025

ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε προϊόν “Τσουρέκι με μαστίχα Χίου” - Περιέχει ουσία που υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο

Το συγκεκριμένο προϊόν, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από τις 02/06/25 και αριθμό παρτίδας LOT 078C4, συσκευασίας καθαρού βάρους 600 γρ, παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την MIN

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 21.05.2025

Πιείτε 2,5 λίτρα νερό την ημέρα για έναν μήνα και δείτε τι θα συμβεί στo σώμα σας

Τι θα συμβεί αν για έναν μήνα δεσμευτούμε να πίνουμε καθημερινά 2,5 λίτρα νερό; Θα αποκτήσουμε λαμπερή επιδερμίδα, σφριγηλό πρόσωπο και υγιή μαλλιά, ενώ η συνολική μας εικόνα θα αποπνέει φρεσκάδα και