Image
Κυριακή 27 Απριλίου 2025 12:41 Είς Υγείαν

Ούτε τηγανητά ούτε ομελέτα: ο σωστός τρόπος μαγειρέματος των αβγών για να αξιοποιήσετε την πρωτεΐνη

Το αβγό έχει πλούσια διατροφική αξία. Ωστόσο, δεν επωφελούνται όλοι από τα θρεπτικά του συστατικά εξαιτίας του τρόπου μαγειρέματός του.

Είναι γνωστό πως το αβγό χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες και σάντουτις ή να φτιάξετε γλυκά και σούπες.

Αν ωστόσο, θέλετε να μέγιστα οφέλη από την κατανάλωσή του, τότε δεν έχετε παρά να μάθετε και τον σωστό τρόπο μαγειρέματος. Σύμφωνα με το cronista.com, ο πλέον ενδεδειγμένος είναι με βραστό νερό (κοινώς βραστά αβγά) κι αυτό γιατί, όταν εκτίθεται το αβγό σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς να σπάσει το κέλυφος, οι πρωτεΐνες δεν αποδομούνται.

Παράλληλα, δεν προστίθενται λιπαρά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των τηγανητών αβγών ή της ομελέτας. Αν παρ' όλα αυτά επιλέξετε έναν από αυτούς τους δύο τρόπους, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ώστε να μειώσετε τις "κενές" θερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης αβγού;
Το αβγό είναι πλούσιο σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, κυρίως σε πρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση.

Επιπλέον, περιέχει χολίνη, η ενισχύει τη μνήμη της και βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Ένα μεγάλο βραστό αυγό έχει περίπου 147 mg χολίνης. Η συνιστώμενη πρόσληψη για τα παιδιά είναι:

150 mg ημερησίως από 7 μηνών έως 1 έτους
200 mg ημερησίως από 1 έως 3 ετών
250 mg ημερησίως από 4 έως 8 ετών
375 mg ημερησίως από 9 έως 13 ετών
550 mg ημερησίως από 14 έως 18 ετών

Έτσι, τα μικρότερα παιδιά μπορούν να φάνε ένα έως δύο αβγά ημερησίως όπως και τα έφηβα ή να λαμβάνουν χολίνη από άλλες πηγές, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το αβγό, είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Τέλος, τα αβγά προκαλούν κορεσμό και έχουν χαμηλές θερμίδες, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος γρήγορα και με υγιεινό τρόπο.

πηγή: mothersblog.gr

 

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 27.04.2025

Έξι πράγματα που πρέπει προσέξεις όταν επιλέγεις μια μπάρα πρωτεΐνης

Σήμερα, μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα από λειτουργικά τρόφιμα και συμβουλές για καθημερινά σνακ. Οι μπάρες πρωτεΐνης σίγουρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Πώς όμως να ξέρετε ποια είναι η κατάλλ

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 27.04.2025

Ούτε τηγανητά ούτε ομελέτα: ο σωστός τρόπος μαγειρέματος των αβγών για να αξιοποιήσετε την πρωτεΐνη

Το αβγό έχει πλούσια διατροφική αξία. Ωστόσο, δεν επωφελούνται όλοι από τα θρεπτικά του συστατικά εξαιτίας του τρόπου μαγειρέματός του. Είναι γνωστό πως το αβγό χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη μαγειρ

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 26.04.2025

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φας μία μπανάνα

Μπορεί «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό να κάνει πέρα», ωστόσο, πολλοί εκεί έξω ψηφίζουν «μπανάνα δαγκωτό». Οι λόγοι; Οι μπανάνες είναι νόστιμες, συνδυάζονται εύκολα με άλλα τρόφ