Image
Τετάρτη 09 Απριλίου 2025 16:09 Είς Υγείαν

Τα υπέρ επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 17%

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) είναι πλέον ένα παγκόσμιο διατροφικό φαινόμενο και για εκατομμύρια ανθρώπους είναι η καθημερινή διατροφή που ακολουθούν. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη προοπτική μελέτη του προγράμματος EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), αυτή η διατροφή φέρει μαζί της σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health και υποστηρίχθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, και επιβεβαιώνει ότι ακόμα και μια μικρή αύξηση στην καθημερινή πρόσληψη UPF συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση κατά 10% της ημερήσιας πρόσληψης αυτών των τροφίμων μεταφράζεται σε 17% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία από περισσότερους από 310.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 11 χρόνια σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Από αυτούς, περισσότεροι από 14.000 εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Στις χώρες που μελετήθηκαν, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές: Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση UPF (17,4%), ενώ η Γαλλία τη χαμηλότερη (6,9%). Αντίστοιχα, τα φυσικά ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα κυριαρχούσαν στη διατροφή των Γάλλων (81,4%), ενώ οι Ιταλοί σημείωσαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση παραδοσιακά επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν κατά κανόνα νεότεροι, εργαζόμενοι, με μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, λίπους και ζάχαρης, αλλά μικρότερη πρόσληψη πρωτεΐνης και χαμηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή.

Tα αλμυρά σνακ, τα επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά αναδεικνύονται ως οι μεγαλύτεροι ένοχοι για την αυξημένη εμφάνιση διαβήτη. Αντίθετα, τρόφιμα όπως το ψωμί, τα μπισκότα και τα δημητριακά πρωινού εμφανίζονται να έχουν μικρότερη συσχέτιση με τη νόσο, χωρίς όμως να είναι αθώα.

Το ανησυχητικό εύρημα είναι ότι η κατανάλωση UPF αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Παρά τις προειδοποιήσεις, τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα ράφια στα σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα, η βιομηχανία τροφίμων συνεχίζει να στηρίζει τη μαζική παραγωγή τους, λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους.

Η μελέτη τονίζει ότι η σύνδεση του διαβήτη με τα UPF δεν σχετίζεται μόνο με την περιεκτικότητα σε θερμίδες ή ζάχαρη, αλλά και με άλλους παράγοντες όπως τα πρόσθετα, η υπερ-γευστικότητα και η επιθετική διαφημιστική προώθηση. Ο έλεγχος αυτής της τάσης δεν είναι εύκολος. Χρειάζεται ρυθμιστική παρέμβαση, ενημέρωση του καταναλωτή και ενίσχυση πολιτικών που προάγουν τη φρέσκια, απλή και αναγνωρίσιμη διατροφή.

Πηγή: cibum.gr


Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 17.04.2025

ΕΟΦ: Συναγερμός για επικίνδυνο σκεύασμα που υπόσχεται μείωση χοληστερίνης και πίεσης

Το επίμαχο σκεύασμα που διαφημίζεται μεταξύ άλλων κατά της χοληστερίνης δεν φέρει έγκριση ΕΟΦ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στη

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 17.04.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί γνωστές μπάρες πρωτεΐνης

Πρόκειται για δύο μπάρες πρωτεΐνης με εμπορική ονομασία "BioTechUSA" και ονομασίες πώλησης: 1) «Protein Bar 70 γρ. banana» με αριθμό παρτίδας 1281206 και ημερομηνία ανάλωσης κατ

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 16.04.2025

4 Οφέλη που έχει η μία ημέρα την εβδομάδα χωρίς κρέας στην υγεία

Παλιά το κρέας ήταν μία πολυτέλεια και έτσι οι οικογένειες έτρωγαν ίσως μία φορά την εβδομάδα. Στις μέρες μας καταναλώνουμε κρέας σχεδόν κάθε μέρα. Ωστόσο, η εξαίρεση του κρέατος ακόμα και για μόνο μί