Image
Τετάρτη 09 Απριλίου 2025 14:49 Οικονομία

Αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις για πολίτες με ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο

 Την αναστολή των ποινικών διώξεων για όσους έχουν χρέη στο ελληνικό Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες επιχειρήσεις) και εξυπηρετούν κανονικά τις ρυθμισμένες οφειλές τους , προβλέπει τροπολογία που κατατίθεται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη στο σχέδιο νόμου για την Κεφαλαιαγορά.

Η ρύθμιση έρχεται να αντικαταστήσει την ισχύουσα διάταξη νόμου που προκαλούσε ταλαιπωρία και δικαστικές περιπέτειες σε πολίτες και επιχειρήσεις με χρέη άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι αν και εξυπηρετούσαν τις ρυθμίσεις τους βρίσκονταν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις έως ότου αποπλήρωναν το σύνολο της οφειλής τους. Η πάγια αυτή τακτική επέφερε αχρείαστη ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες και σημαντική επιβάρυνση στα Δικαστήρια.

Σύμφωνα με τη διάταξη, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσους οφειλέτες:

α) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών σύμφωνα με διάταξη νόμου ή με δικαστική απόφαση ή με απόφαση διοικητικού οργάνου ή

β) υπάρχει αναστολή είσπραξης οφειλών.

Η ως άνω αναστολή διατηρείται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση ή ισχύει η αναστολή είσπραξης. Ειδικότερα:

Εάν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπαχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση οφειλών πριν από την πάροδο τετραμήνου, δεν υποβάλλεται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αίτηση προς τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Εάν έχει παρέλθει το τετράμηνο και δεν έχει ακόμα υποβληθεί αίτηση προς τον Εισαγγελέα, επίσης δεν υποβάλλεται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αίτηση προς τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Εάν έχει ήδη υποβληθεί αίτηση προς τον Εισαγγελέα και δεν έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές ενημερώνουν σχετικά τον Εισαγγελέα, και
Εάν έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη, τότε αυτή παύει με απόφαση του Δικαστηρίου.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης της οφειλής τους, το αξιόποινο εξαλείφεται. Αντίθετα, εάν ο οφειλέτης απολέσει τη ρύθμιση, η Διοίκηση ενημερώνει τον αρμόδιο Εισαγγελέα, υποβάλλοντας επικαιροποιημένο πίνακα χρεών.

Η ρύθμιση καλύπτει και περιπτώσεις όπου έχει ήδη επιβληθεί ποινή στον οφειλέτη. Στην περίπτωση αυτή, αναβάλλεται η εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής ή διακόπτεται η εκτέλεση της ποινής που έχει ήδη ξεκινήσει.

Post
Οικονομία Πέμπτη 17.04.2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη οι πληρωμές - Τα χρήματα θα αργήσουν

Δεν πραγματοποιήθηκαν χθες -όπως αναμενόταν- οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι πληρωμές θα γίνουν σήμερα. Τα χρήματα για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις σε 7 καθεστώτα (μαλακό

Post
Οικονομία Πέμπτη 17.04.2025

ΔΥΠΑ: Eπίδομα έως 1.760 ευρώ - Ποιοι και πώς μπορούν να το λάβουν

Ποιο είναι το επίδομα των 1.760 ευρώ από τη ΔΥΠΑ; Η οικονομική ενίσχυση της ΔΥΠΑ αφορά το επίδομα Γονικής Άδειας. Το δικαιούνται και οι δύο γονείς ενός παιδιού έως 8 ετών. Κάθε γονέας μπορεί να αποσπ

Post
Οικονομία Πέμπτη 17.04.2025

Youth Pass 2025: Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Όλοι οι νέοι που κατά το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024 συμπληρώνουν είτε το 18ο είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ. Πρόκειται για