Image
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025 08:37 Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στις 13 Φεβρουαρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1867: Το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους, «Ο Γαλάζιος Δούναβης», κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

1894: Οι Γάλλοι αδελφοί Λιμιέρ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον «κινηματογράφο», μια συσκευή που λειτουργεί ταυτόχρονα ως μηχανή λήψης και προβολής εικόνων.

1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, εάν αυτή αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο. Οι αντιδράσεις που ξεσπούν στην Ήπειρο προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα έχει κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.

1917: Η Μάτα Χάρι συλλαμβάνεται για κατασκοπεία.

1945: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπολύουν μαζική επίθεση από αέρος κατά των γερμανικών δυνάμεων στη Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας στη Γερμανία. Από τους βομβαρδισμούς καταστρέφεται ολοσχερώς το 80% της πόλης, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται μεταξύ 25.000-35.000.

1957: Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα νεκρώνουν στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, ο ελληνικός λαός αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών, στο Κυπριακό Ζήτημα. Το σύνθημα δίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού.

1991: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους επρόκειτο για στρατιωτική εγκατάσταση.


Post
Ειδήσεις Τρίτη 03.02.2026

Σάκης Αρναούτογλου προς Κυπριακή Προεδρία : Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί δίπλα στους αλιείς της.

Τις προτεραιότητες που οφείλει να θέσει η επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της αλιείας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος ανέδειξε ο ευρωβουλευτ

Post
Ειδήσεις Δευτέρα 02.02.2026

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Ισχυρότερη Πολιτική Προστασία σημαίνει Ευρωπαϊκή ασπίδα για τις κρίσεις.

Στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Σάκης Αρναούτογλου, στη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό τ

Post
Ειδήσεις Δευτέρα 02.02.2026

Κώστας Αρβανίτης: Αμίαντος στα δημόσια κτίρια. Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας από την Κομισιόν

Ένα χρόνο μετά την απάντηση της Κομισιόν ότι η αφαίρεση του καρκινογόνου αμίαντου από τα δημόσια κτίρια αποτελεί προτεραιότητα και ευθύνη των κρατών μελών, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να καθυστερ