Image
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 08:43 Οικονομία

ΔΥΠΑ: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων – Έως 17.000 ευρώ για δική τους επιχείρηση

Η προθεσμία για τις αιτήσεις για τα 17.000 ευρώ που μπορούν να λάβουν άνεργοι για να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση λήγει σήμερα, και μαζί με αυτήν χάνεται και η ευκαιρία για χιλιάδες άτομα να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση για μια νέα επαγγελματική αρχή. Μία από τις απαιτήσεις για την υποβολή της αίτησης είναι η παρουσίαση ενός επιχειρηματικού σχεδίου που να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Πρόκειται για πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ανέργων ηλικίας 30 έως 59 ετών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.
 
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων 

Η διαδικασία λαμβάνει χώρα μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).  Η δράση φέρει τον τίτλο «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» και απευθύνεται σε άνεργους εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει σήμερα Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025. Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για τη σύνδεση χρήστη στο ΟΠΣΚΕ απαιτείται η χρήση Web browser και η σύνδεση στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opske.gr/el.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να τηρούν σωρευτικά τους ακόλουθους όρους:

-Να ιδρύσουν τις επιχειρήσεις τους και να δραστηριοποιηθούν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας (έδρα και τυχόν υποκαταστήματα).

-Η έναρξη δραστηριότητας πραγματοποιείται ΜΕΤΑ την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και το αργότερο εντός 90 ημερών από την ενημέρωση των δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την έκδοση εγκριτικής απόφασης της αίτησής τους από τον Υποδιοικητή της ΔΥΠΑ στο πλαίσιο μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του Διοικητή στους Υποδιοικητές.

-Κάθε δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης (είτε ατομικά, είτε ως μέλος νομικού προσώπου/νομικής οντότητας) ανά κύκλο.

-Οι δυνητικοί δικαιούχοι εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων. 

-Οι επιλέξιμες μορφές επιχειρήσεων που μπορούν να δημιουργήσουν οι δυνητικοί δικαιούχοι αναφέρονται στο Παράρτημα 4 της Πρόσκλησης του προγράμματος.

-Οι δυνητικά δικαιούχοι (που υποβάλλουν την αίτηση χρηματοδότησης) των αναφερόμενων στο σχετικό Παράρτημα 4 νομικών προσώπων, θα είναι μελλοντικοί εταίροι – μέλη που θα ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων βάσει είτε του θεσμικού πλαισίου, είτε του καταστατικού, είτε της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων, θα κατέχουν το 51% του εταιρικού μεριδίου και θα είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης, πλην των συνεταιρισμών που ισχύουν τα οριζόμενα στον ν. 4430/2016 (Α΄205) καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Το ποσό της χρηματοδότησης 

Οι δικαιούχοι της Δράσης θα ενισχυθούν με ποσό ίσο προς 17.000 ευρώ το οποίο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:
 
-1η δόση 4.600 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας
-2η δόση 6.200 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
-3η δόση 6.200 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες, με έναρξη την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης.

Post
Οικονομία Τρίτη 21.01.2025

ΟΛΘ: Στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας περιήλθε το 7,27% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ

WΗ Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) αναλαμβάνει το ποσοστό 7,27% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), το οποίο κατείχε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

Post
Οικονομία Τρίτη 21.01.2025

Ακτοπλοϊκές: Τα 5 μέτρα που προτείνουν για να μην αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων

Άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη στήριξη της ακτοπλοΐας, με σκοπό να βοηθήσουν τον κλάδο στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση. Η Ιταλία, για παράδειγμα, επιδοτεί με

Post
Οικονομία Τρίτη 21.01.2025

Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι δύο κινήσεις των ιδιοκτητών για να γλιτώσουν τον φόρο από τα “φέσια”

Αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις για ανείσπρακτα ενοίκια που φθάνουν ακόμα και το 45% κινδυνεύουν να βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν θα προχωρήσουν εγκαίρως στις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπ