Image
Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024 18:09 Οικονομία

Αντίθετη η γερμανική Volkswagen, στην επιβολή δασμών για τα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσαρμόσει τους δασμούς που έχει προγραμματίσει να επιβάλει στα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα στα επίπεδα επενδύσεων που οι κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες θα ήταν διατεθειμένες να κάνουν στην Ευρώπη.
 
“Αντί για τιμωρητικούς δασμούς, πρέπει να δημιουργήσουμε με αμοιβαιότητα χώρο για επενδύσεις. Όσες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να έχουν οφέλη σε ότι αφορά τους δασμούς”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Όλιβερ Μπλουμ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Bild am Sonntag.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, δήλωσε στέλεχος της ΕΕ, ακόμη και μετά την απόρριψη της απόφασής αυτής από την Γερμανία και τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία που έγινε την Παρασκευή 10 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του μέτρου, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ η Γερμανία και τέσσερα άλλα κράτη ψήφισαν κατά και 12 απείχαν.
 
Οι προτεινόμενοι δασμοί στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα θα φτάνουν ως το 45% και θα έχουν πρόσθετο κόστος ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους εισαγωγείς των κινέζικων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Οι δασμοί αυτοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο και να έχουν διάρκεια για πέντε χρόνια. Η Κομισιόν, η οποία διαμορφώνει την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι με την επιβολή των δασμών θα αντισταθμίσει αυτό που θεωρεί ως “άδικες κινεζικές επιδοτήσεις” μετά από μια έρευνα που διήρκεσε ένα χρόνο, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Πεκίνο.
 
Το Πεκίνο αρνείται τους ισχυρισμούς και απαντά απειλώντας με δικούς του δασμούς στους ευρωπαϊκούς τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κονιάκ, του χοιρινού κρέατος και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Όλιβερ Μπλουμ, διευθύνων σύμβουλος της VW είπε στη Bild am Sonntag ότι υπάρχει κίνδυνος τα αντίποινα από την Κίνα να βλάψουν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Post
Οικονομία Τρίτη 30.12.2025

Νέες επιδοτήσεις 108 δικαιούχων στα «Πράσινα Ταξί»

Σήμερα, 30 Δεκεμβρίου 2025, θα πιστωθεί με την 7η απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 108 δικαιούχων του προγράμματος «Πράσινα Ταξί», το ποσό των 2.062.219,15 ευρώ. Συνολικά θα ε

Post
Οικονομία Δευτέρα 29.12.2025

Δεν πήρες την επιστροφή ενοικίου; Η τελευταία διορία για διόρθωση και πότε μπαίνουν τα λεφτά

Μία τελευταία ευκαιρία έχουν χιλιάδες ενοικιαστές για να διορθώσουν λάθη που τους κόστισαν χρήματα από την επιστροφή ενοικίου. Η προθεσμία για τις τροποποιητικές δηλώσεις λήγει την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου

Post
Οικονομία Κυριακή 28.12.2025

Με το βλέμμα στις εκπτώσεις: Πώς κινούνται οι αγορές μετά τα Χριστούγεννα

Σε μεταβατική φάση βρίσκεται η αγορά μετά την ολοκλήρωση της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με το ενδιαφέρον των καταναλωτών να στρέφεται πλέον στις χειμερινές εκπτώσεις που πλησιάζουν. Οι εμπορικοί δρ