Image
Τρίτη 09 Ιουλίου 2024 16:12 Παιδί

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προσβάσιμες παιδικές χαρές για όλα τα παιδιά, παντού!

«Οι δημόσιοι πόροι πρέπει να δημιουργούν συμπερίληψη και διαβίωση στην κοινότητα και προσβάσιμα περιβάλλοντα. Τα παιδιά με αναπηρία για παράδειγμα πρέπει να παίζουν και να πηγαίνουν σχολείο στη γειτονιά τους, με παιδικές χαρές και σχολεία προσβάσιμα, και όχι σε κάποια μακρινά σε άλλες περιοχές. Είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε όταν μιλάμε στην Ελλάδα για συμπερίληψη και διαβίωση στην κοινότητα, πως τα ορίζουμε», είχε επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στην Ημερίδα για την Εθνική Στρατηγική για την αναπηρία της ΕΣΑμεΑ, παρουσία του πρωθυπουργού και μέρους του υπουργικού συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2023.
Σε αντιδιαστολή με τις «παιδικές χαρές για παιδιά με αναπηρία», που έχουμε δει πολλές φορές να ανακοινώνονται, με περισσή υπερηφάνεια, από Περιφερειάρχες, δημάρχους και την ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς καμία διαβούλευση προηγουμένως με το αναπηρικό κίνημα ώστε να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες των παιδιών με αναπηρία, δύο παραδείγματα, από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποτελούν πλέον καλές πρακτικές.
Οι ανάγκες των παιδιών με αναπηρία είναι οι … ανάγκες όλων των παιδιών: να βρίσκονται με τους συνομήλικους τους, σε ασφαλές περιβάλλον, στη γειτονιά τους, στην κοινότητά τους, κοντά στο σπίτι τους. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει προωθητική δύναμη κοινωνικής αλλαγής, με δράσεις που προάγουν τη συμπερίληψη και σε καμία περίπτωση τη γκετοποίηση.
Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η ομιλία του δημάρχου Ηρακλείου Αλ. Καλοκαιρινού στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/6: «Το θέμα δεν είναι να γκετοποιήσουμε τα παιδιά με αναπηρία αλλά να τα εντάξουμε στο κοινωνικό σύνολο. Η κυρίαρχη προσέγγιση είναι ο καθολικός σχεδιασμός. Αυτό σημαίνει ότι στις ίδιες παιδικές χαρές πρέπει να έχουν πρόσβαση παιδιά ανεξάρτητα από την κινητική τους δυνατότητα. Οι παιδικές χαρές του δήμου Ηρακλείου ακολουθούν αυτά τα πρότυπα. Όλα τα παιδιά θα συναντιούνται εκεί και θα παίζουν μαζί όπως και στα σχολεία».
Σε παρόμοιο κλίμα είναι και η δημιουργία 19 παιδικών χαρών με πρόσβαση και για άτομα με αναπηρία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως αποφασίστηκε κατά την έγκριση της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΠΔΕ και των 19 Δήμων της Περιφέρειας.
Η ΕΣΑμεΑ χαιρετίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ως καλές πρακτικές, καθώς έρχονται μετά από την επίπονη προσπάθεια του αναπηρικού κινήματος να καθιερωθεί ο καθολικός σχεδιασμός και η συμπερίληψη τόσο στην επίσημη Πολιτεία όσο και στην κοινωνία.

Post
Παιδί Δευτέρα 07.07.2025

ΚΔΑΠ: Ποια παιδιά μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν και πώς

α ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) έχουν εξελιχθεί σε έναν πολύτιμο θεσμό για τις οικογένειες στην Ελλάδα, προσφέροντας δημιουργική απασχόληση στα παιδιά εκτός σχολικού ωραρίου. Το σημα

Post
Παιδί Παρασκευή 27.06.2025

ΕΕΤΑΑ Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2025 – 2026: Τι πρέπει να ξέρετε για την αίτηση

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών» της ΕΕΤΑΑ για τη σχολική χρονιά 2025 – 2026, που αφορά την ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμού

Post
Παιδί Πέμπτη 19.06.2025

Tα παιδία παίζει... Μουσική! 1η έως 17 Ιουλίου 2025. Καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά 8 έως 16 ετών από τα Μουσικά Εργαστήρια του Δήμου Ηλιούπολης

Τα Μουσικά Εργαστήρια του Δήμου Ηλιούπολης προσκαλούν τα παιδιά, ηλικίας 8 έως 16 ετών, που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, να συμμετέχουν στις καλοκαιρινές δράσεις τους. "Ελάτε να φτιάξουμε μικρ