Image
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 22:43 Βλέπω/Ακούω

Ο καύσωνας και η παρατεταμένη ξηρασία απειλούν την Μεσόγειο - Οι προβλέψεις για την άνοιξη

Μια νέα αναφορά εξέδωσε το Ομαδικό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, με τίτλο «Ξηρασία στην Μεσόγειο – Ιανουάριος 2024», η οποία απεικονίζει τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην ευρύτερη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την σχετική αναφορά που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ οι ασυνήθιστα για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες και η μείωση των βροχοπτώσεων έχει επηρεάσει μια σειρά περιοχών της βόρειας Αφρικής και της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, καθώς και για τις γειτονικές Ιταλία και Ισπανία, η ξηρασία έχει επηρεάσει τις σοδειές του χειμώνα και την καρποφορία των δέντρων. Την ίδια στιγμή, χώρες της βόρειας Αφρικής όπως η Αλγερία και το Μαρόκο είδαν έντονη μείωση στην ανάπτυξη των σοδειών τους.

«Αυτή η αναφορά αναδεικνύει την σημασία μιας καλύτερης διαχείρισης της κλιματικής κρίσης -κάθε δέκατο ενός βαθμού Κελσίου αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα συνεχίσει να αυξάνει τον κίνδυνο παρατεταμένης ξηρασίας- καθώς και η υιοθέτηση μέτρων για τη διαχείριση του νερού και για τους τομείς που είναι εξαρτώμενοι από το φρέσκο νερό, όπως η αγροτική παραγωγή και η παραγωγή πόσιμου νερού, σε αναμονή χειρότερων επιπτώσεων της θέρμανσης του πλανήτη», τονίζει η αναφορά.

Ρεκόρ ξηρασίας στην περιοχή της Μεσογείου

Από την 1η έως και την 20ή ημέρα του Ιανουαρίου του 2024, η περιοχή της Μεσογείου ήρθε αντιμέτωπη με σοβαρή ξηρασία, όπως φάνηκε μέσα από αναλύσεις των επιστημόνων (καταμέτρηση βροχοπτώσεων, μελέτη της υγρασίας του εδάφους, κατάσταση της χλωρίδας).

Υπενθυμίζουμε ότι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται το τελευταίο έτος, ωστόσο ο Ιανουάριος του 2024 ανακηρύχθηκε και επισήμως ως ο «θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στα χρονικά».

Όσον αφορά την άνοιξη, αναμένεται πως θα είναι ακόμα πιο θερμή από ό,τι συνήθως, ενώ η σοβαρότητα της ξηρασίας επίσης προβλέπεται πως θα επιμείνει. Οι προβλέψεις αυτές εντείνουν την ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην γεωργία, τα οικοσυστήματα, την διαθεσιμότητα πόσιμου νερού και την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, η χαμηλότερη του φυσιολογικού ποσότητα χιονιού στις Άλπεις αναμένεται να επιφέρει μικρότερη ποσότητα νερού στα ποτάμια της Ευρώπης μέσα στους επόμενους μήνες.

«Οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας επίσης αυξάνουν την πιθανότητα πυρκαγιών στα δάση, λόγω της μειωμένης υγρασίας του εδάφους κατά τον περασμένο χρόνου, οπότε επίσης σημειώθηκαν πολύ μεγάλες πυρκαγιές», καταλήγει το το Ομαδικό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. 

Πηγή: ieidiseis.gr


Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 07.06.2026

Σύλληψη 37χρονου Παλαιστίνιου στην Κρήτη – Συναγερμός για πιθανό διεθνές δίκτυο της Χαμάς στην Ευρώπη

Η σύλληψη του 37χρονου Παλαιστίνιου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς τα στοιχεία που εξετάζονται δείχνουν πιθανή εξάπλωση δικτύο

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 07.06.2026

Ανακοίνωση Δήμου Κηφισιάς για την πρόσφατη επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών υποθέσεων ης ΕΛ.ΑΣ. σε πολεοδομικά γραφεία της Αττικής

Η Δημοτική Αρχή, ενεργοποιήθηκε άμεσα και χρησιμοποίησε τα διοικητικά εργαλεία που είχε στη διάθεσή της, προχωρώντας σε αποφασιστικές αλλαγές, πολύ πριν, η υπόθεση που αφορά την πρόσφατη επιχείρηση τη

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 07.06.2026

Σύλληψη 37χρονου αλλοδαπού σε περιοχή της Κρήτης για φερόμενη συμμετοχή στη Hamas

Συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες, Σάββατο 6 Ιουνίου 2026, σε περιοχή της Κρήτης, 37χρονος αλλοδαπός παλαιστινιακής καταγωγής, έπειτα από κοινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)