Image
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 22:43 Βλέπω/Ακούω

Ο καύσωνας και η παρατεταμένη ξηρασία απειλούν την Μεσόγειο - Οι προβλέψεις για την άνοιξη

Μια νέα αναφορά εξέδωσε το Ομαδικό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, με τίτλο «Ξηρασία στην Μεσόγειο – Ιανουάριος 2024», η οποία απεικονίζει τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην ευρύτερη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την σχετική αναφορά που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ οι ασυνήθιστα για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες και η μείωση των βροχοπτώσεων έχει επηρεάσει μια σειρά περιοχών της βόρειας Αφρικής και της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, καθώς και για τις γειτονικές Ιταλία και Ισπανία, η ξηρασία έχει επηρεάσει τις σοδειές του χειμώνα και την καρποφορία των δέντρων. Την ίδια στιγμή, χώρες της βόρειας Αφρικής όπως η Αλγερία και το Μαρόκο είδαν έντονη μείωση στην ανάπτυξη των σοδειών τους.

«Αυτή η αναφορά αναδεικνύει την σημασία μιας καλύτερης διαχείρισης της κλιματικής κρίσης -κάθε δέκατο ενός βαθμού Κελσίου αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα συνεχίσει να αυξάνει τον κίνδυνο παρατεταμένης ξηρασίας- καθώς και η υιοθέτηση μέτρων για τη διαχείριση του νερού και για τους τομείς που είναι εξαρτώμενοι από το φρέσκο νερό, όπως η αγροτική παραγωγή και η παραγωγή πόσιμου νερού, σε αναμονή χειρότερων επιπτώσεων της θέρμανσης του πλανήτη», τονίζει η αναφορά.

Ρεκόρ ξηρασίας στην περιοχή της Μεσογείου

Από την 1η έως και την 20ή ημέρα του Ιανουαρίου του 2024, η περιοχή της Μεσογείου ήρθε αντιμέτωπη με σοβαρή ξηρασία, όπως φάνηκε μέσα από αναλύσεις των επιστημόνων (καταμέτρηση βροχοπτώσεων, μελέτη της υγρασίας του εδάφους, κατάσταση της χλωρίδας).

Υπενθυμίζουμε ότι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται το τελευταίο έτος, ωστόσο ο Ιανουάριος του 2024 ανακηρύχθηκε και επισήμως ως ο «θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στα χρονικά».

Όσον αφορά την άνοιξη, αναμένεται πως θα είναι ακόμα πιο θερμή από ό,τι συνήθως, ενώ η σοβαρότητα της ξηρασίας επίσης προβλέπεται πως θα επιμείνει. Οι προβλέψεις αυτές εντείνουν την ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην γεωργία, τα οικοσυστήματα, την διαθεσιμότητα πόσιμου νερού και την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, η χαμηλότερη του φυσιολογικού ποσότητα χιονιού στις Άλπεις αναμένεται να επιφέρει μικρότερη ποσότητα νερού στα ποτάμια της Ευρώπης μέσα στους επόμενους μήνες.

«Οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας επίσης αυξάνουν την πιθανότητα πυρκαγιών στα δάση, λόγω της μειωμένης υγρασίας του εδάφους κατά τον περασμένο χρόνου, οπότε επίσης σημειώθηκαν πολύ μεγάλες πυρκαγιές», καταλήγει το το Ομαδικό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. 

Πηγή: ieidiseis.gr


Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 23.04.2026

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα 23/4/26

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα στα βόρεια. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 22.04.2026

Ν. Ανδρουλάκης: «Ο Πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι πια το λάδι στο καντήλι τελειώνει»

Στη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στους δημοσιογράφους Ν. Στραβελάκη και Μ. Καραμήτρου στο ΟΡΕΝ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τη δια

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 22.04.2026

Νέο πακέτο στήριξης 500 εκατ. ευρώ: Τα 8 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την ενίσχυση νοικοκυριών και επαγγελματιών που πλήττονται από την άνοδο των τιμών και την ενεργε