Image
Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2024 10:05 Κρητική διατροφή

Σπιτική μπουγάτσα με κρέμα

Υλικά

400- 450 γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
200 γρ. ζάχαρη
1 κιλό γάλα
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Αλεσμένη κανέλα και ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Βήμα 1
Για να ετοιμάσετε τη γέμιση για τη μπουγάτσα, προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη, τα αυγά και το αλεύρι και χτυπήστε τα με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βήμα 2
Ρίξτε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και αφήστε το να πάρει βράση. Λίγο πριν το γάλα πάρει βράση, ρίξτε το 1/3 του μείγματος γάλακτος και εκχυλίσματος βανίλιας στο μείγμα αλευριού από το βήμα 1 και ανακατέψτε.
Βήμα 3
Χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και γάλακτος στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ζεστό γάλα. Χτυπάτε πολύ γρήγορα με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει λείο και κρεμώδες.
Βήμα 4
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιστασιακά ανακατέψτε, για να μην σχηματίσει η κρέμα μια πέτσα από πάνω, την ώρα που ετοιμάζετε την υπόλοιπη συνταγή της μπουγάτσας.
Βήμα 5
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 20×30 εκ.
Βήμα 6
Ξετυλίξτε 10-12 φύλλα κρούστας. Χρησιμοποιήστε 5-6 φύλλα για τον πάτο της μπουγάτσας και 4-5 φύλλα για την κορυφή.
Βήμα 7
Ξεκινήστε στρώνοντας ένα ένα τα φύλλα στον πάτο του ταψιού, φροντίζοντας να πασπαλίζετε καλά το καθένα με λιωμένο βούτυρο. Ρίξτε την κρέμα και απλώστε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Προσθέστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο.
Βήμα 8
Αλείψτε την κορυφή με άφθονο βούτυρο και χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Βήμα 9
Ψήστε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Βήμα 10
Αφήστε τη μπουγάτσα να κρυώσει για λίγο πριν τη σερβίρετε και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

newsbeast.gr
Post
Κρητική διατροφή Κυριακή 14.09.2025

Το κρητικό ελαιόλαδο αποκτά το ισχυρότερο “διαβατήριο ποιότητας” – Καταχωρίστηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Ε.Ε.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “Κρήτη / Kriti” ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης είναι μια κατάκτηση στρατηγικής σημασί

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 22.08.2025

Πρόσκληση στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας "Taste Kilkis"

Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών προϊόντων της ευλογημένης Κιλκισιώτικης γης και του μόχθου των ανθρώπων της αλλά και της γαστρονομίας, ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού και αναπόσπα

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 18.07.2025

Κάτι ψήνεται στο Κιλκίς και μυρίζει υπέροχα! Έρχεται το πιο νόστιμο Φεστιβάλ

Το Κιλκίς ετοιμάζεται να υποδεχθεί για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Taste Kilkis”, μια ξεχωριστή γιορτή αφιερωμένη στις τοπικές, αυθεντικές γεύσεις και την τοπική οικονομία και υπό