Image
Τρίτη 30 Μαΐου 2023 11:24 Βλέπω/Ακούω

Τράπεζα Θεμάτων: Έντονες αντιδράσεις για το αλαλούμ για δεύτερη μέρα στα σχολεία

Εντονες είναι οι αντιδράσεις για το αλαλούμ που επικρατεί στα σχολεία για δεύτερη μέρα σήμερα, καθώς η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων αντιμετωπίζει εκ νέου πρόβλημα. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν από τα ξημερώματα να κληρώσουν τα σημερινά θέματα των εξετάσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν πρόσβαση, με το υπουργείο Παιδείας να μιλά για νέα κυβερνοεπίθεση.

«Έχουμε και σήμερα πρόβλημα της ίδιας έκτασης με το χθεσινό. Το ζήτημα είναι μην φτάσουμε πάλι πέντε η ώρα το απόγευμα και να μας απαντήσει το υπουργείο τι πρέπει να γίνει ή τι γίνεται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ενώ το ΚΚΕ ζητά «να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς να βάλουν οι ίδιοι τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων, αγνοώντας την τράπεζα θεμάτων, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ιδιαίτερα των μαθητών της Γ’ Λυκείου».

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, περιγράφοντας τη χθεσινή κατάσταση είπε χαρακτηριστικά «επικράτησε το απόλυτο μπάχαλο». «Έπαιρναν εμάς οι μαθητές και καθηγητές από όλα τα σχολεία, ρωτούσαμε, προσπαθούσαμε να μάθουμε τι γίνεται, κανένας δεν ήξερε και κανένας δεν έδωσε μία οδηγία όλη τη μέρα τι θα πρέπει να κάνουν οι καθηγητές» ανέφερε.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, υπογράμμισε πως οι εκπαιδευτικοί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή έδωσαν την λύση, ενώ χτύπησαν καμπανάκι για την επόμενη μέρα των Πανελλαδικών.

«Τη λύση τη δώσαμε από την πρώτη στιγμή. Τους είπαμε από το πρωί, 08:30 ώρα βγάλαμε ανακοίνωση και λέμε δώστε στους διευθυντές την ευκαιρία μαζί με το σύλλογο διδασκόντων και τον υπεύθυνο καθηγητή να μπει μέσα στην τράπεζα θεμάτων, να βγάλουν θέματα και να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα, γιατί το μεγάλο πρόβλημα το έχουμε κυρίως στην τρίτη Λυκείου, ότι έπρεπε χθες να δώσουν το τελευταίο μάθημα και σήμερα να βγάλουν τα αποτελέσματα ώστε να πάνε οι μαθητές μας απρόσκοπτα στις πανελλαδικές εξετάσεις την Παρασκευή 2 του μηνός» επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνου. «Και έβγαλε χθες εσπευσμένα το υπουργείο μία νέα εγκύκλιο που έλεγε ότι όσοι δεν δώσανε στην τρίτη Λυκείου θα δώσουνε σήμερα. Σήμερα ξανά το πρόβλημα το ίδιο, θα ξαναβγάλουνε πάλι σήμερα εγκύκλιο να λένε κάτι άλλο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, χρειάζονται γρήγορες λύσεις και άμεσες αποφάσεις οι οποίες δεν πάρθηκαν. «Να έρχεται το υπουργείο 5 το απόγευμα και να μας ενημερώνει ότι είχαμε χάκερς, το πιστεύουμε, δεν το πιστεύουμε, το ζήτημα είναι ότι 2 του μηνός ξεκινάνε οι πανελλήνιες. Ας πούμε ότι θα έχουμε την ίδια επίθεση, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία ασφαλιστική δικλείδα, ένα παράλληλο σύστημα που να μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να δοθούν τα θέματα; Ένα άλλο σύστημα ώστε να πάμε στη μετάδοση. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο το υπουργείο. Δεν μπορεί να λέμε ότι δεχθήκαμε επίθεση από χάκερς. Και αν δεχόμαστε κάθε μέρα επίθεση από χάκερς στις πανελλαδικές, τι θα κάνουμε; Θα φτάσουν τα παιδιά μας να δώσουν εξετάσεις τον Ιούλιο;» τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, επανέλαβε ότι οι εκπαιδευτικοί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή έδωσαν την λύση, ενώ χτύπησαν καμπανάκι για την επόμενη μέρα των Πανελλαδικών. «Εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τρομάξουμε κανέναν. Ούτε αυτό ήταν στόχος μας. Να λάβουμε μέτρα και να προστατεύσουμε το αδιάβλητο» υπογράμμισε.

Αγανακτισμένοι και οι γονείς
«Δεν είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις οι μαθητές να περνάνε αυτό το άγχος» ανέφερε από την πλευρά του στην ΕΡΤ ο κ. Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδρίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το γεγονός ότι αυτό συνέβη για δεύτερη μέρα. Καταλαβαίνουμε ότι τα μέτρα που πήρανε δεν ήταν αυτά για να μην εξασφαλιστεί κανένα πρόβλημα» ενώ εστίασε και στην αγωνία των γονιών κυρίως για τους μαθητές της Γ ‘ Λυκείου που πρέπει να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές.

«Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα»
«Το επαναλαμβανόμενο χάλι της τράπεζας θεμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα!», τονίζει σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, που ζητά «να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς να βάλουν οι ίδιοι τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων, αγνοώντας την τράπεζα θεμάτων, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ιδιαίτερα των μαθητών της Γ’ Λυκείου».

«Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα. Έχουν ήδη την αγωνία τους για να τα βγάλουν πέρα σε αυτόν τον ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο, δε χρειάζονται και επιπλέον βαθμούς δυσκολίας», σημειώνει το ΚΚΕ.

Υπολειτουργεί
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί αλλά υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις με τα θέματα λόγω της επίθεσης που επηρέασε όλες τις πλατφόρμες. Υπενθυμίζουμε ότι χθες η τράπεζα θεμάτων είχε καταρρεύσει πανελλαδικά ενώ ξεκίνησε να υπολειτουργεί μετά τις 9.30 με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στις εξετάσεις και να παραβιαστεί το ωράριο τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών.

Επιπλέον ακόμα και μετά την επαναλειτουργία της πλατφόρμας δεν μπορούσε να γίνει σωστά η κλήρωση των θεμάτων με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί να μην έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν θέματα – καθώς σε πολλές περιπτώσεις εμφανιζόταν μόνο μία επιλογή- που τα θεωρούσαν πιο κοντά στις δυνατότητες των μαθητών τους και στον τρόπο που είχαν διδάξει το μάθημα.

Οι μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα χθες έφτασαν μέχρι και τις 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο, ενώ σήμερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπέρασαν τις 300.000 ανά δευτερόλεπτο. Οι τεχνικοί κάνουν λόγο για κατανεμημένες επιθέσεις DDοS που είχαν ως στόχο να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα.

«Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης. Νιώθω πληγωμένος βαθύτατα από τις ενέργειες κάποιων, οι οποίοι επιβουλεύονται τέτοιες δύσκολες στιγμές και αγωνιώδεις στιγμές για τους μαθητές μας. Την χαρακτηρίζω εν πλήρη γνώση αήθη επίθεση» δήλωσε, ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.


Πηγή: in.gr

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 29.05.2024

Oι πρώτες εικόνες του Δημήτρη Σταρόβα μέσα από το νοσοκομείο – Φοράει μπλούζα που γράφει «Μην τα παρατάς»

Εξιτήριο αναμένεται να πάρει σήμερα από το νοσοκομείο, ο Δημήτρης Σταρόβας. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την περιπέτεια της υγείας του με το εγκεφαλικό που υπέστη, ο Δημήτρης Σταρόβας σήμερα παίρνει εξι

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 29.05.2024

Μαζικά απειλητικά email για βόμβες σε 35 σχολεία της Αττικής

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης (29/05) στις αστυνομικές αρχές και στο υπουργείο Παιδείας, καθώς 35 σχολεία έλαβαν μέσω email απειλητικά μηνύματα για τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών, με τις

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 29.05.2024

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα αύριο για τα ΕΠΑΛ – Χρήσιμες συμβουλές της τελευταίας στιγμής για τους υποψήφιους

Αρχίζουν αύριο, Πέμπτη 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ και μεθαύριο, Παρασκευή 31 Μαΐου για τα ΓΕΛ, οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024, με τους υποψήφιους να διεκδικούν μία από τις 68.851 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπα