Image
Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 11:13 Κρητική διατροφή

Στιφάδο με θαλασσινά

Υλικά

4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
1/4 κ. γλ. τριμμένο κόκκινο πιπέρι
3/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1 συσκευασία ντομάτες σε κύβους μικρού μεγέθους
2 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
12 μύδια, καθαρισμένα
1/2 κιλό χτένια, καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα
1/2 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου, κομμένα σε κομμάτια 3/4 της ίντσας
250 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες
8 μεγάλα χτένια
2 κ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
Μάραθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βήμα 1

Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το μάραθο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά.
Βήμα 2
Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, τη ρίγανη και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού μέχρι να αρωματιστούν, περίπου 1 λεπτό.
Βήμα 3
Προσθέστε το κρασί, τους κύβους ντομάτας, το ζωμό λαχανικών και το φύλλο δάφνης. Φέρτε σε βρασμό, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις, περίπου 15 λεπτά.
Βήμα 4
Ανακατέψτε τα μύδια και τα κυδώνια. Χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία, σκεπάστε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι τα μύδια και τα κυδώνια να αρχίσουν να ανοίγουν, περίπου 3-4 λεπτά.
Βήμα 5
Ανακατέψτε τον μπακαλιάρο, τις γαρίδες και τα χτένια. Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες και τα χτένια να ψηθούν και τα μύδια να ανοίξουν εντελώς, περίπου 3-4 λεπτά. Πετάξτε τα μύδια που δεν έχουν ανοίξει.
Βήμα 6
Ανακατέψτε το μαϊντανό και προσθέστε αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση.
Βήμα 7
Σερβίρετε αμέσως.


 

newsbeast.gr
Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη του κόσμου – Και δεν είναι η χωριάτικη

Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της ελληνικής κουζίνας, η οποία συνεχίζει να ξεχωρίζει μέσα από την αυθεντικότητα και την ποιότητα των πρώτων υλών της. Ο ντάκος κατάφερε να ξεπεράσ

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Taste Atlas: Το ελληνικό πιάτο που «εκτόξευσε» την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση παγκοσμίως

Τη νέα παγκόσμια κατάταξη για τις καλύτερες κουζίνες του 2025-26 δημοσίευσε το Taste Atlas, με την Ελλάδα να κατακτά τη 2η θέση παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή

Post
Κρητική διατροφή Σάββατο 06.12.2025

Taste Atlas: Χάσαμε την πρώτη θέση στις «100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου» – Ποια χώρα μας πέρασε

Αλλαγές σημειώθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας «100 Best Cuisines in the World» του Taste Atlas, με την Ελλάδα να παραχωρεί την πρώτη θέση που κατείχε πέρσι. Στα βραβεία 24/25 η Ελληνική