Image
Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 11:13 Κρητική διατροφή

Στιφάδο με θαλασσινά

Υλικά

4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
1/4 κ. γλ. τριμμένο κόκκινο πιπέρι
3/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1 συσκευασία ντομάτες σε κύβους μικρού μεγέθους
2 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
12 μύδια, καθαρισμένα
1/2 κιλό χτένια, καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα
1/2 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου, κομμένα σε κομμάτια 3/4 της ίντσας
250 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες
8 μεγάλα χτένια
2 κ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
Μάραθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βήμα 1

Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το μάραθο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά.
Βήμα 2
Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, τη ρίγανη και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού μέχρι να αρωματιστούν, περίπου 1 λεπτό.
Βήμα 3
Προσθέστε το κρασί, τους κύβους ντομάτας, το ζωμό λαχανικών και το φύλλο δάφνης. Φέρτε σε βρασμό, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις, περίπου 15 λεπτά.
Βήμα 4
Ανακατέψτε τα μύδια και τα κυδώνια. Χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία, σκεπάστε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι τα μύδια και τα κυδώνια να αρχίσουν να ανοίγουν, περίπου 3-4 λεπτά.
Βήμα 5
Ανακατέψτε τον μπακαλιάρο, τις γαρίδες και τα χτένια. Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες και τα χτένια να ψηθούν και τα μύδια να ανοίξουν εντελώς, περίπου 3-4 λεπτά. Πετάξτε τα μύδια που δεν έχουν ανοίξει.
Βήμα 6
Ανακατέψτε το μαϊντανό και προσθέστε αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση.
Βήμα 7
Σερβίρετε αμέσως.


 

newsbeast.gr
Post
Κρητική διατροφή Κυριακή 14.09.2025

Το κρητικό ελαιόλαδο αποκτά το ισχυρότερο “διαβατήριο ποιότητας” – Καταχωρίστηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Ε.Ε.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “Κρήτη / Kriti” ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης είναι μια κατάκτηση στρατηγικής σημασί

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 22.08.2025

Πρόσκληση στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας "Taste Kilkis"

Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών προϊόντων της ευλογημένης Κιλκισιώτικης γης και του μόχθου των ανθρώπων της αλλά και της γαστρονομίας, ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού και αναπόσπα

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 18.07.2025

Κάτι ψήνεται στο Κιλκίς και μυρίζει υπέροχα! Έρχεται το πιο νόστιμο Φεστιβάλ

Το Κιλκίς ετοιμάζεται να υποδεχθεί για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Taste Kilkis”, μια ξεχωριστή γιορτή αφιερωμένη στις τοπικές, αυθεντικές γεύσεις και την τοπική οικονομία και υπό