Image
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 09:41 Είς Υγείαν

Το κόλπο που «κόβει» όρεξη και θερμίδες – 30 γραμμάρια αρκούν

 Στα αμύγδαλα μπορούν να στραφούν όσοι επιθυμούν να περιορίσουν την όρεξή τους και να μειώσουν το βάρος τους, ισχυρίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στο European Journal of Nutrition, μια χούφτα από τον ξηρό καρπό αντί ενός σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μείωσε την πρόσληψη ενέργειας κατά 76 σχεδόν θερμίδες.

Μόλις 30-50 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια στη ρύθμιση της όρεξης και την καταπολέμηση παράλληλα την πανδημίας των παραπανίσιων κιλών που μεταφράζεται σε 9 δισεκατομμύρια υπέρβαρους ενήλικες παγκοσμίως, 650 εκατομμύρια εκ των οποίων παχύσαρκοι. «Τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αποτελούν μείζον θέμα δημόσιας υγείας και η ρύθμιση της όρεξης μέσω καλύτερης ορμονικής ανταπόκρισης ίσως αποτελεί το κλειδί για τη βέλτιστη διαχείριση του βάρους» ανέφερε η Δρ Sharayah Carter.

Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα έδειξε πως τα αμύγδαλα προκάλεσαν μεταβολές στα επίπεδα των ορεξιογόνων ορμονών και έτσι προφανώς περιόρισαν την όρεξη και οδήγησαν σε μικρότερη κατανάλωση (πρόχειρου κατά κύριο λόγο) φαγητού.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν αμύγδαλα είχαν:

47% χαμηλότερα επίπεδα C-πεπτιδίου ως μεταγευματική απόκριση, γεγονός που σχετίζεται με μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων)
υψηλότερα επίπεδα κατά 18% του εξαρτώμενου από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου (GIP) , κατά 39% της γλυκαγόνης και κατά 44% του παγκρεατικού πολυπεπτιδίου.
Η γλυκαγόνη είναι ορμόνη που αποστέλλει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο επιβραδύνει την πέψη με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη τροφής. Συνδυαστικά προωθούν την απώλεια βάρους.

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, αποτελώντας ένα «φανταστικό υγιεινό σνακ που μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή διατροφή», σύμφωνα με τη Δρ Carter που πρόσθεσε ότι με μικρές, βιώσιμες, θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία μακροπρόθεσμα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 09.07.2025

Διαβήτης: Κρυφός κίνδυνος για τα μάτια – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλήματος στα μάτια. Νέα έρευνα δείχνει ότι κάποιοι κινδυνεύουν τριες φορές περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις. Ποιοι είναι και πώς μπορού

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 09.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: 4 κρούσματα στην Αθήνα – Άνω των 65 ετών οι ασθενείς

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2025. Συγκεκριμένα, διαγνώσθ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 08.07.2025

ΠΟΕΔΗΝ: «Ιδιωτικά διαγνωστικά σε νησιά δεν δέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ – Από την τσέπη τους πληρώνουν οι ασθενείς»

Από την τσέπη τους πληρώνουν τις εξετάσεις τους, πολλοί ασθενείς που απευθύνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά στα νησιά, τα οποία αρνούνται να δεχτούν τα παραπεμπτικά από τον ΕΟΠΥΥ που τους προσκομίζουν