Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2021 17:24 Εκτός Ελλάδος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Άγκυρα: Aναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου στους πόρους της ΑΟΖ της


Στις απειλητικές δηλώσεις που έκανε η Τουρκία εναντίον της Κύπρου με αφορμή τη παραχώρηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της Εταιρίας Πετρελαίου του Κατάρ απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, είχε δηλώσει ότι ,η Τουρκία, όπως και πριν αλλά και από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ (κατεχομένων)

Απαντώντας στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη. Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 24.03.2026

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Στο χαμηλότερο επίπεδο η δημοτικότητα Τραμπ λόγω Ιράν και ακρίβειας

Ελεύθερη πτώση για τα ποσοστά αποδοχής του Αμερικανού Προέδρου – Η εμπλοκή στον πόλεμο και η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα προκαλούν έντονες αντιδράσεις, ακόμη και στους Ρεπουμπλικανούς. Σε χ

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 24.03.2026

Τραγωδία στην Κένυα: 88 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις φονικές πλημμύρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η αφρικανική χώρα – Ποτάμια οι δρόμοι στο Ναϊρόμπι από τις ακραίες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν πρόωρα. Βαρύ φόρο αίματος πληρώνει η Κένυα στις φυσικές καταστροφές,

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 23.03.2026

Νεκροί ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης σε σύγκρουση αεροσκάφους με πυροσβεστικό όχημα στο LaGuardia της Νέας Υόρκης

Σοβαρό αεροπορικό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο LaGuardia Airport, στη Νέα Υόρκη, όταν επιβατικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα εντός του αεροδρομίου. Πρόκειται για