Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 17:04 Βλέπω/Ακούω

Απογραφή 2021: Μέχρι πότε παίρνει παράταση. Τι να κάνετε αν δεν πήρατε φάκελο


Η πρώτη φάση της Απογραφής 2021, που αφορά στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή (26/11), θα πάρει παράταση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες.

 Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην επίδοση των φακέλων με τον ,Μοναδικό Κωδικό Απογραφής των κατοικιών υποχρέωσε την ΕΛΣΤΑΤ να πάρει την απόφαση να δοθεί παράταση στην πρώτη φάση της Απογραφής 2021.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θάνος Θανόπουλος, χωρίς ωστόσο ν’ αναφέρει ημερομηνία, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό η πρώτη φάση, αυτή της αυτοαπογραφής επρόκειτο να ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου.

Η δεύτερη φάση, η παραδοσιακή κατά πρόσωπο απογραφή που θα έχει να κάνει με τις επισκέψεις στα σπίτια, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Τι γίνεται εάν δεν έχει έρθει ο απογραφέας έως τις 26 Νοεμβρίου

Στο ερώτημα τι γίνεται εάν ο απογραφέας δεν έχει βρει τον πολίτη έως τις 26 Νοεμβρίου, που τελειώνει η διορία απογραφής, ο κ. Θανόπουλος είπε: «Αν κάποιος χάσει τις προθεσμίες, μπορεί να έρθει σε επαφή με εμάς, και θα δούμε πώς θα τον απογράψουμε εμείς».

Τέλος, για το ότι δε λειτουργεί σε κάποιες περιπτώσεις ο αριθμός της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή είπε:

«Υπάρχει πολύ πίεση αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ενίσχυση το τηλεφωνικό μας κέντρο. Οι απογραφείς πρέπει να εγκαταστήσουν μια ειδική εφαρμογή στα κινητά τους για να απαντούν κατευθείαν».

Πώς γίνεται η Απογραφή 2021

Η απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr, με τους απογραφείς να μοιράζουν σε κάθε σπίτι τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία.

 Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Σημειώνεται πως τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Πώς ξεχωρίζουμε έναν απογραφέα

Πότε ανοίγουμε την πόρτα μας; Πώς ξεχωρίζουμε έναν απογραφέα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής;

Οι απαντήσεις υπάρχουν στον ειδικό οδηγό της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή 2021. Σε ό,τι αφορά στα διακριτικά των απογραφέων της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται ότι οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ ονομάζονται «Τομεάρχες» και φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν το σπίτι τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαντήσουν στις ερωτήσεις για την Απογραφή 2021, οι οποίες μπορούν να γίνουν στην είσοδο του σπιτιού.

 Προβλέπεται πρόστιμο για όσους δεν επιθυμούν ν’ απογραφούν;

Υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν ν’ απογραφούν είτε γιατί φοβούνται ν’ ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους σε κάποιον που δεν γνωρίζουν, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο.

Είναι υποχρεωτική η απογραφή; Προβλέπεται πρόστιμο για τους αρνητές;

Η απάντηση είναι πως η Απογραφή 2021 είναι υποχρεωτική και πως προβλέπεται πρόστιμο, το οποίο όμως η ΕΛΣΤΑΤ για την ώρα δεν επιθυμεί να επιβάλλει.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμο, αν και προβλέπεται από τον νόμο. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ανθρώπινοι», είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος.

 

fimes

 
Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 23.03.2026

Τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός-Η κυβέρνηση μένει και θα μένει στο πλευρό κάθε Έλληνα

Τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξηςλόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε πως ηκυβέρνηση μένει και θα μένει στο πλευρό κάθε Έλληνα. Μετά το φ

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 23.03.2026

Ξεκινά στη Λάρισα η δίκη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών

Ξεκινά σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μια από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων ετών, με δεκάδες κατηγορουμένους

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 23.03.2026

Βροχές και καταιγίδες και σήμερα Δευτέρα

Με αλλαγές που θα σημειωθούν στον καιρόσήμερα Δευτέρακαισε αρκετές περιοχές θα σημειωθούν βροχές και κατά τόπους καταιγίδες. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται στο μεγαλύτερο