Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2021 14:19 Είς Υγείαν

Κορονοϊός: Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβολίου της Pfizer μετά από έξι μήνες


Υψηλή αποτελεσματικότητα  του εμβολίου της εταιρείας Pfizer έως και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όσον αφορά τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, παρά την προέλαση του στελέχους Δέλτα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση της μελέτης.

 Η μελέτη επισημαίνει ότι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ως προς την προστασία έναντι στη σοβαρή νόσηση οφείλεται στην εξασθένιση της ανοσίας λόγω της παρόδου του χρόνου και όχι λόγω της εμφάνισης νέων στελεχών, όπως το δέλτα. Αυτό φαίνεται καθώς η αποτελεσματικότητα έναντι στο στέλεχος δέλτα φαίνεται να αγγίζει το 90% ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου φάνηκε ότι είναι ανεξάρτητη του στελέχους και η προστασία έναντι της νοσηλείας και της σοβαρής νόσου από το στέλεχος δέλτα ήταν πολύ υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Συνολικά αναλύθηκαν 3436957 άτομα από τις 14 Δεκεμβρίου 2020, έως και τις 8 Αυγούστου 2021 και έως τότε είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου μόλις 1146768 άτομα (33,4%) και το 91% εξ αυτών είχαν λάβει και τις δύο δόσεις. Στην περίοδο αυτή νόσησαν συνολικά 184041 άτομα (5,4%), και το 6,6% αυτών νοσηλεύτηκε. Στα 5008 δείγματα που διερευνήθηκε το στέλεχος του ιού που οδήγησε στη λοίμωξη στο 28,4% βρέθηκε το στέλεχος δέλτα.

Σε όλη την πορεία της μελέτης τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν ένα ποσοστό 73% αποτελεσματικότητας του εμβολίου και 90% προστασία έναντι στη νοσηλεία λόγω COVID-19. Όταν τα δεδομένα διαστρωματώθηκαν με βάση την ηλικία η αποτελεσματικότητα έναντι στη λοίμωξη ήταν 91% για τα άτομα 12-15 ετών, 73% για τους 16-64 ετών και 61% για τους άνω των 65 ετών.

Η αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου φάνηκε να φθίνει από 88% τον πρώτο μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στο 47% μετά από 5 μήνες, ενώ για τους άνω των 65 τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 80% και 43%. Όμως όσο αφορά την πιθανότητα νοσηλείας η αποτελεσματικότητα ήταν 87% για όλες τις ηλικίες στον πρώτο μήνα και 88% μετά από 5 μήνες, χωρίς σημαντική πτώση.

Η πτώση της αποτελεσματικότητας έναντι στη νόσο για το στέλεχος δέλτα μετά από 4 μήνες από τον εμβολιασμό έπεσε το 53%, εύρημα μη στατιστικά σημαντικό, ενώ για τα άλλα στελέχη στο 67%. Η προστασία έναντι στη νοσηλεία παρέμεινε ψηλά στο 93% μετά τους 6 μήνες για το στέλεχος Δέλτα και για τα υπόλοιπα στελέχη.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν αυξημένη προστασία έναντι στη νοσηλεία και κατ’ επέκταση στη σοβαρότερη μορφή της νόσου COVID-19 ακόμη και 6 μήνες μετά, ενώ η προστασία τους μπορεί να φθίνει με τον χρόνο και ίσως κάποια στιγμή χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης.

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Κυριακή 05.12.2021

Πόσο οχυρωμένοι θα είναι μετά από 6 μήνες όσοι κάνουν τώρα την τρίτη δόση

Στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή Επτά μίλησε το Σάββατο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η κα. Γκάγκα επεσήμανε ότι το ΕΣΥ όχι μόνο μονοθεματικό δεν είναι, αλλά έχει ουσιαστικά επανέλθει στους ρ ...

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 05.12.2021

Οι 9 τροφές που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο

Θα έχετε ίσως ακούσει για τροφές που βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύουν από την σχετιζόμενη με το γήρας εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών και βοηθούν στην συγκέντρωση και τη διαύ ...

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 05.12.2021

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται δωρεάν τεστ για covid-19 τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου

Δωρεάν rapid tests θα πραγματοποιηθούν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για Covid-19 αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου σε συνολικά 169 σημεία στην επικράτεια. Δείτε όλα τα σημεία: Δ. Ζωγράφου, πλατεία Γαρδένιας, 09:0