Image
Τρίτη 14 Απριλίου 2020 20:44 Κρητική διατροφή

Συνταγή για νηστίσιμο εκμέκ κανταίφι

Υλικά

½ κιλό κανταΐφι

1 μαργαρίνη (λιωμένη)

Για το σιρόπι

700 γραμμάρια ζάχαρη

800ml νερό

Για την κρέμα

Ένα κουτί κάστερ πάουντερ

5 1/2 φλιτζάνια νερό

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

Για τη σαντιγί

3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

1 κουτί φυτική κρέμα

Αμύγδαλο φιλέ ή φυστίκι Αιγίνης (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αφρατεύουμε καλά το κανταΐφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Περιχύνουμε το κανταΐφι με τη λιωμένη μαργαρίνη, να πάει παντού και το ψήνουμε στους 170ο C στον αέρα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, αφήνουμε για 3 λεπτά ακριβώς και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Περιμένουμε να κρυώσει και με μια κουτάλα περιχύνουμε το κανταΐφι, ώστε το σιρόπι να πάει παντού.

Σε αυτό το διάστημα φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στο μάτι, ανακατεύοντας συνέχεια το περιεχόμενο του μέχρι να πήξει. Έπειτα κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι η κρέμα να είναι χλιαρή.

Στρώνουμε την κρέμα χλιαρή πάνω στο κανταΐφι και αφήνουμε μία ώρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας στο μίξερ τη φυτική κρέμα με τη ζάχαρη μέχρι να πήξει. Στρώνουμε τη σαντιγί πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο ή το φιστίκι Αιγίνης, αν τελικά χρησιμοποιήσουμε.

Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

 

madata.gr
Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη του κόσμου – Και δεν είναι η χωριάτικη

Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της ελληνικής κουζίνας, η οποία συνεχίζει να ξεχωρίζει μέσα από την αυθεντικότητα και την ποιότητα των πρώτων υλών της. Ο ντάκος κατάφερε να ξεπεράσ

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Taste Atlas: Το ελληνικό πιάτο που «εκτόξευσε» την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση παγκοσμίως

Τη νέα παγκόσμια κατάταξη για τις καλύτερες κουζίνες του 2025-26 δημοσίευσε το Taste Atlas, με την Ελλάδα να κατακτά τη 2η θέση παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή

Post
Κρητική διατροφή Σάββατο 06.12.2025

Taste Atlas: Χάσαμε την πρώτη θέση στις «100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου» – Ποια χώρα μας πέρασε

Αλλαγές σημειώθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας «100 Best Cuisines in the World» του Taste Atlas, με την Ελλάδα να παραχωρεί την πρώτη θέση που κατείχε πέρσι. Στα βραβεία 24/25 η Ελληνική