Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 14:42 Κρητική διατροφή

Συνταγή με «άρωμα» Κρήτης: Σκιουφιχτά με απάκι κοτόπουλο


Μέχρι πριν κάποια χρόνια το Κυριακάτικο τραπέζι ήταν ιερό. Το μενού αποφασιζόταν τουλάχιστον μία ημέρα πριν και όλοι συγκεντρώνονταν στην οικογενειακή εστία για να απολαύσουν το γεύμα, με το κρέας ή το κοτόπουλο να έχουν συνήθως την τιμητική τους.

Η κρητική κουζίνα είναι γεμάτη εκπλήξεις! Πόσο μάλλον αν πρόκειται για σκιουφιχτά Κρητικά μακαρόνια με απάκι κοτόπουλο και κρεμώδες Κρητικό τυρί. Μικρές μπουκιές παραδείσου στο πιάτο σας!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το κρητικα σκιουφιχτά με απάκι κοτόπουλο είναι:

  • 1 πακέτο σκιουφιχτά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ σκόρδο
  • 300 γρ. απάκι κοτόπουλο
  • 300 γρ. κρεμώδες Κρητικό τυρί
  • Παλαιωμένη γραβιέρα
  • 2 κρόκους αυγών
  • 200 Ml από το ζουμί που βράσανε τα μακαρόνια
  • 2 κ.σ στακοβούτυρο.
  • αλάτι-πιπέρι

 

Εκτέλεση: 

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα σκιουφιχτά και τα κατεβάζουμε να είναι μισοψημένα. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο,αφού πρώτα τα έχουμε κάνει πολτό στο μπλέντερ.Κόβουμε το απάκι σε μικρά καρεδάκια και τσιγαρίζουμε όλα μαζί. Βάζουμε το μισό κρεμώδες τυρί στο τηγάνι με 2-3 κουταλιές τις σούπας ζωμό απο τα μακαρόνια.
  2. Ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα μπολ δίπλα βάζουμε το υπόλοιπο κρεμώδες τυρί τους κρόκους, το ζωμό,αλάτι πιπέρι και χτυπάμε καλά να γίνουν ένα μείγμα.Σουρώνουμε τα σκιουφιχτά (κρατώντας τα ζουμερά) και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και το απάκι με τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά.
  4. Σε ένα μικρό τηγανάκι καίμε το στακοβούτυρο (να καπνίσει στις άκρες το τηγανάκι). Το προσθέτουμε στη μακαρονάδα μας,τρίβουμε γραβιέρα και σερβίρουμε αμέσως!

 

 

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη του κόσμου – Και δεν είναι η χωριάτικη

Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της ελληνικής κουζίνας, η οποία συνεχίζει να ξεχωρίζει μέσα από την αυθεντικότητα και την ποιότητα των πρώτων υλών της. Ο ντάκος κατάφερε να ξεπεράσ

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Taste Atlas: Το ελληνικό πιάτο που «εκτόξευσε» την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση παγκοσμίως

Τη νέα παγκόσμια κατάταξη για τις καλύτερες κουζίνες του 2025-26 δημοσίευσε το Taste Atlas, με την Ελλάδα να κατακτά τη 2η θέση παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή

Post
Κρητική διατροφή Σάββατο 06.12.2025

Taste Atlas: Χάσαμε την πρώτη θέση στις «100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου» – Ποια χώρα μας πέρασε

Αλλαγές σημειώθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας «100 Best Cuisines in the World» του Taste Atlas, με την Ελλάδα να παραχωρεί την πρώτη θέση που κατείχε πέρσι. Στα βραβεία 24/25 η Ελληνική