Image
Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019 16:25 Κρητική διατροφή

Το Μουσείο Οίνου «La Cite du Vin» τιμά τα κρητικά κρασιά!

Εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την Οινική Κρήτη είναι η Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, δεδομένου ότι θα είναι τιμώμενη οινοπαραγωγική περιοχή στο La Cite du Vin, στο Μπορντό της Γαλλίας.
Οι δύο φορείς, το «La Cite du Vin» και το Wines of Crete, έχουν αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια μια συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας η οινική Κρήτη παρουσιάζεται καθημερινά στους εκατοντάδες επισκέπτες αυτού του μοναδικού παγκόσμιου οινικού σημείου αναφοράς. Μέσω γευσιγνωσιών, διάθεσης έντυπου υλικού αλλά και ηλεκτρονικής παρουσίας στα μέσα που διαθέτει το κέντρο προβολής του παγκόσμιου αμπελώνα, η Κρήτη είναι παρούσα με τις τοπικές της ποικιλίες, το ιστορικό της υπόβαθρο αλλά και τα εμφιαλωμένα της κρασιά. Από το 2016 έως σήμερα τρεις χιλιάδες επιλεγμένες φιάλες του Κρητικού Αμπελώνα έχουν διατεθεί στο κοινό, στο μέγαρο της πόλης του Κρασιού στο Μπορντό. Φέτος, μάλιστα, ανανεώθηκε το συμβόλαιο συνεργασίας με το «La Cite du vin» για ακόμα τρία χρόνια.
Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, διοργανώνονται από το «La Cite du Vin» δύο σεμινάρια-γευσιγνωσίες διάρκειας 90’ το καθένα όπου η Κρήτη με το Βιδιανό, το Λιάτικο, το Κοτσιφάλι, το Μαντηλάρι και το Ρωμέικο, θα είναι στο επίκεντρο της γευστικής δοκιμής.
Παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης 17 και της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, διοργανώνονται στον ίδιο χώρο δύο αντίστοιχα σεμινάρια από το Wines of Crete για τα στελέχη του «La Cite du Vin» που διαχειρίζονται τους επισκέπτες και τις εν γένει δραστηριότητες του Κέντρου, προκειμένου να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τα δεδομένα του κρητικού αμπελώνα και την σύγχρονη δυναμική του πορεία σε όλες του τις εκφάνσεις, όπως η προσήλωση στις γηγενείς ποικιλίες και η οινοτουριστική ανάπτυξη. Τα σεμινάρια θα υποστηρίξουν, οι Γεωργία Λύτρα Ph.D., Ass. Prof. of Enology και ο Νίκος Μηλιαράκης, οινοποιός και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Οινοποιών Ν. Ηρακλείου.
Το «La Cite du vin» είναι μία σύγχρονη δομή, αφιερωμένη στην κουλτούρα και στον πολιτισμό του κρασιού παγκοσμίως και βρίσκεται στο Μπορντό Γαλλίας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο με μοντέρνα αρχιτεκτονική οπτική. Στους χώρους του φιλοξενεί εκθέσεις, εκδηλώσεις, γευστικές δοκιμές, με απώτερο σκοπό να δει ο κόσμος το κρασί με μία άλλη οπτική, χωρίς σύνορα. Για το λόγο αυτό φιλοξενεί κρασιά από όλο τον κόσμο, δίνοντας στον επισκέπτη μία εικόνα του Παγκόσμιου οινικού πολιτισμού.

Πηγή: typoskritis.gr
Post
Κρητική διατροφή Σάββατο 06.12.2025

Taste Atlas: Χάσαμε την πρώτη θέση στις «100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου» – Ποια χώρα μας πέρασε

Αλλαγές σημειώθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας «100 Best Cuisines in the World» του Taste Atlas, με την Ελλάδα να παραχωρεί την πρώτη θέση που κατείχε πέρσι. Στα βραβεία 24/25 η Ελληνική

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 28.11.2025

Πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Κρήτη στον διαγωνισμό European Young Chef 2025

Μια κορυφαία διάκριση κατέκτησε η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ο σεφ Γιάννης Λιαπάκης αναδείχθηκε νικητής του European Young Chef Award 2025, στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Καταλο

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 24.11.2025

Ξεκίνησε η προετοιμασία για 14ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ FORUM

Ανοικτή πρόσκληση σε παραγωγούς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, ξενοδόχους και εκπροσώπους δικτύων διανομής τροφίμων, για να συμμετάσχουν στο 14ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα